Rusia: Rachetele intercontinentale Satan II (Sarmat) au intrat în serviciul de luptă al armatei

Rachetă intercontinentală Sarmat, într-o locație din Rusia

Șeful agenției spațiale ruse Roscosmos a declarat vineri că rachetele balistice intercontinentale Sarmat ale Rusiei, capabile să transporte zece sau mai multe focoase nucleare, au intrat în serviciul de luptă al armatei ruse, scrie RIA, preluată de Reuters.

În iunie, președintele rus Vladimir Putin a declarat că rachetele Sarmat vor fi desfășurate în luptă „în curând”.

Putin a declarat în repetate rânduri, de la începutul războiului din Ucraina, că Rusia este pregătită să folosească toate mijloacele, inclusiv arme nucleare, pentru a-şi apăra „integritatea teritorială".

În iunie, Vladimir Putin a declarat că noua generație rusă de rachete balistice intercontinentale Sarmat va fi desfășurată în curând pentru serviciul de luptă.

Într-un discurs adresat noilor absolvenți ai academiilor militare, Putin a subliniat pe 23 iunie importanța „triadei” de forțe nucleare a Rusiei care pot fi lansate de pe uscat, de pe mare sau din aer.

„Cea mai importantă sarcină aici este dezvoltarea triadei nucleare, care este o garanție cheie a securității militare și a stabilității globale a Rusiei”, a spus el, citat de Reuters.

Anul trecut, liderul de la Kremlin a declarat că plasează teritoriile confiscate în Ucraina sub umbrela nucleară a Moscovei dar că nu are nevoie să recurgă la utilizarea armelor nucleare.

„Sarmat" este un sistem de rachete strategice cu o rachetă balistică intercontinentală cu propulsie lichidă din clasa grea, greutatea unei astfel de rachete depăşind 200 de tone.

Sistemul este destinat să înlocuiască rachetele Voevoda aflate în prezent în serviciul forţelor ruse de rachete strategice.

Cu o greutate totală de 208 tone, racheta grea are o rază de acțiune de 18.000 de kilometri.

Sistemul Sarmat urmează să înlocuiască un sistem mai vechi de rachete balistice intercontinentale care datează din anii 1980.

În aprilie 2022, forțele armate ruse au testat racheta Sarmat în regiunea Plesețk, la aproximativ 800 de kilometri nord de Moscova.

Rachetele de testare și-au atins ținta în peninsula Kamceatka, în orientul îndepărtat. Producția de serie are loc în regiunea Siberia, scrie DPA.

Într-un interviu acordat serviciului georgian al Europei Libere, generalul american în retragere Kevin Ryan, membru senior la Centrul Belfer pentru Știință și Afaceri Internaționale de la Harvard Kennedy School, a spus că Vladimir Putin ar putea recurge mai degrabă la arme nucleare decât să piardă teritoriul din sudul Ucrainei, provinciile ocupate sau Crimeea anexată.

În plus, Kevin Ryan a perceput ca pe niște eșecuri încercările occidentale de a-l convinge pe președintele rus să nu apeleze la o potențială utilizare a armelor nucleare.

Îți mai recomandăm Fost general american: „E mai probabil” ca Putin să folosească arme nucleare decât să piardă în Ucraina