Rusia și Ucraina au declarat că au încheiat un alt schimb de prizonieri, cel mai recent, care implică 190 de prizonieri de război de ambele părți, mediat de Emiratele Arabe Unite.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, printr-o postare pe Telegram din 17 iulie că fiecare parte a făcut schimb de 95 de prizonieri.
„Militarii [ruși] eliberați vor fi trimiși la Moscova cu aeronavele militare de transport ale Forțelor Aerospațiale Ruse pentru tratament și reabilitare în instituțiile medicale ale Ministerului rus al Apărării”, se arată în postare.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat și el schimbul de prizonieri pe Telegram.
Zelenski a mulțumit Emiratelor Arabe Unite pentru ajutorul acordat în facilitarea schimbului.
„Sunt recunoscător echipei noastre implicate în schimbul de prizonieri și Emiratelor Arabe Unite pentru că au facilitat eliberarea”, a scris Zelenski.
„Oricât de complicat ar fi, îi căutăm pe toți cei care ar putea fi în captivitate. Trebuie să-i aducem acasă pe toți."
Zelenski a adăugat că cei schimbați sunt soldați ai forțelor armate ale Ucrainei, militari ai Gărzii Naționale și grăniceri.
Avocatul Poporului rus Tatiana Moskalkova a declarat pe 17 iulie că reprezentanții biroului său și omologii lor ucraineni au fost prezenți în timpul schimbului și au discutat despre „eforturile umanitare comune, inclusiv cele legate de reunificarea familiilor”.
Avocatul Poporului ucrainean Dmitro Lubinets a declarat că discuții similare între reprezentanții birourilor sale și cel al lui Moskalkova au avut loc în cadrul unui schimb luna trecută.
Aceasta este a cincea oară în acest an când Emiratele Arabe Unite au facilitat un schimb de prizonieri, începând cu 3 ianuarie când au fost aduși în țară 230 de ucraineni la Kiev și 248 de ruși eliberați de Ucraina.
Pe 8 februarie, un alt schimb a fost făcut, în formula „100 pentru 100”, tot cu Emiratele Arabe Unite la pupitrul medierii.
Luna trecută, națiunea din Golful Persic a facilitat un schimb de prizonieri în care 90 de prizonieri din fiecare parte au fost returnați în Ucraina și Rusia.
Kievul a acuzat Moscova că a deportat cu forța mii de copii ucraineni din teritoriile ocupate de forțele armate ruse de când Moscova a invadat total Ucraina, pe 24 februarie 2022.
Moscova insistă că copiii ucraineni au fost mutați pentru propria lor protecție. Între timp, câțiva dintre copii au fost returnați în Ucraina în ultimele luni.
În martie anul trecut, Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin și comisarul pentru drepturile copilului Maria Lvova-Belova pentru rolul lor în deportarea forțată a copiilor ucraineni în Rusia, considerată o crimă de război conform legislației internaționale.
Îți mai recomandăm 75 de ucraineni s-au întors în țară după un schimb de prizonieri cu Rusia