Șeful diplomației UE: Rămânem uniți în sprijinul acordat Ucrainei

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Europene, Josep Borrell, și șeful diplomației ucrainene într-o conferință de presă susținută la Kiev, după ce șeful politicii externe a UE a condus o delegație de diplomați europeni într-o vizită neanunțată.

Șeful politicii externe al Uniunii Europene a condus luni o delegație de înalți diplomați într-o vizită neanunțată la Kiev și a respins îngrijorările legate de tensiunea politică din bloc cu privire la sprijinul pe termen lung acordat Ucrainei.

Deși în mare măsură simbolică, întâlnirea informală dintre UE și diplomații ucraineni a demonstrat „angajamentul clar” al UE față de Ucraina în războiul său de 19 luni, a spus Josep Borrell.

„UE rămâne unită în sprijinul acordat Ucrainei. Nu văd niciun stat membru care-și respinge angajamentul”, a declarat Borrell, citat de Associated Press, într-o conferință de presă susținută în capitala Ucrainei.

A fost prima întâlnire a membrilor diplomațiilor UE în afara blocului comunitar, pe deasupra și într-o zonă de război, a ținut să remarce Borell pentru a marca sprijinul acordat de blocul comunitar țării invadate de Rusie pe 24 februarie 2022.

Reuniunea a avut loc după victoria la parlamentarele din Slovacia a prorusului Robert Fico, ceea ce a sporit neliniștile privind sprijinul acordat Kievului de UE.

Mica țară din estul Europei ar putea spori tensiunile în discuțiile UE cu privire la Ucraina, așa cum s-a întâmplat cu atitudinea uneori rece a Ungariei față de Kiev.

Budapesta a menținut relații strânse cu Moscova și a argumentat împotriva furnizării de arme Ucrainei sau acordării de asistență economică.

Slovacia operează o linie feroviară cheie folosită pentru transportul echipamentelor militare vestice în Ucraina.

UE, Statele Unite și Regatul Unit au oferit Ucrainei un sprijin militar și financiar masiv, permițându-i să facă față atacului Kremlinului.

Asistența este crucială pentru economia slăbită a Ucrainei, dar după victoria Slovaciei au apărut semne de întrebare privind sprijinul acordat de aliați Kievului.

Îți mai recomandăm Miniștrii de externe UE sunt la Kiev. Rusia atacă puternic Hersonul