Kievul revendică uciderea amiralului Viktor Sokolov, comandantul flotei ruse la Marea Neagră

Amiralul Viktor Sokolov, 61 de ani, este născut în Republica Moldova și a fost numit la conducerea flotei ruse la Marea Neagră în luna septembrie a anului trecut.

Forțele Speciale ale Ucrainei au anunțat luni că amiralul Viktor Sokolov, comandantul Flotei Ruse de la Marea Neagră, a fost ucis în atacul de săptămâna trecută asupra sediului flotei din portul Sevastopol/Crimeea.

Contraofensiva ucraineană ar putea lua o nouă amploare după atacul de vineri asupra cartierului general al flotei ruse la Marea Neagră, de la Sevastopol, după ce ucrainenii au anunţat uciderea, în atac, a comandantului acestei flote, amiralul Viktor Sokolov.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat când a fost solicitat de Reuters să confirme sau să infirme că Sokolov a fost ucis în atacul asupra Crimeei, pe care Rusia a confiscat și anexat-o ilegal în 2014.

Armata ucraineană a declarat că atacul de vineri a vizat o întâlnire a conducerii marinei ruse în orașul Sevastopol.

„După lovitura de la sediul Flotei ruse de la Marea Neagră, 34 de ofițeri au murit, inclusiv comandantul Flotei ruse de la Marea Neagră. Alți 105 ocupanți au fost răniți. Clădirea sediului nu poate fi restaurată", au transmis forțele speciale în mesajul de pe Telegram.

Agenția de știri scrie că nu este clar cum anume au reușit ucrainenii să numele morții și răniții din atac și constată că nu o dată și forțele rusești și cele ucrainene exagerează pierderile inamice și le minimalizează pe cele proprii de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022.

Oficialii instalați de Rusia în Crimeea au confirmat vineri atacul ucrainean, spunând că cel puțin o rachetă a lovit sediul flotei, fără a oferi și alte detalii.

Kievul a intensificat atacurile în Marea Neagră și Crimeea, în timp ce forțele ucrainene contin contraofensiva început în urmă cu aproximativ patru luni, menită să recupereze teritoriul ocupat de ruși.

Îți mai recomandăm ONU: Dovezi că Rusia a folosit masiv tortura în Ucraina invadată, uneori până la exterminarea victimelor

Amiralul Viktor Sokolov, 61 de ani, este născut în Republica Moldova și a fost numit la conducerea flotei ruse la Marea Neagră în luna septembrie a anului trecut.

Potrivit unor surse occidentale, el ar fi decis personal atacuri vizând instalaţii civile în Ucraina, ceea ce-l face pasibil de crime de război.

Absolvent al Şcolii Navale Superioare Frunze, din Sankt Petersburg, amiralul Sokolov şi-a început cariera pe nave lansatoare de torpile şi dragoare de mine, după care a ocupat posturi înalte în flota rusă la Pacific, în care a petrecut 15 ani.

În 2013, el a fost numit comandant al Flotei ruse de Nord.

Din această funcţie, a condus o campanie de luptă la Marea Mediterana, în largul Siriei, unde era angajat un detaşament de nave din Flota de Nord, din care făcea parte unicul portavion rusesc, „Amiral Kuzneţov”, victima mai multor avarii.

Pe 10 august 2022, el a fost numit prin decret al ministrului rus al Apărării Serghei Şoigu comandant interimar al Flotei ruse la Marea Neagră, succedându-i amiralului Igor Osipov.

În septembrie, el a fost numit comandantul acestei flote şi a primit stelele de amiral în martie.

Atacul ucrainean care a condus la moartea sa - şi mai multora dintre colaboratorii săi - presupune un nivel înalt de informaţii clasificate şi aplică o lovitură psihologică gravă apărătorilor ruşi ai Peninsule ucrainene Crimeea, anexată în 2014, ţintită în permanenţă de atacuri cu dronă şi rachetă, scrie News.ro.