Zelenski le cere Aliaților să apere Ucraina la fel cum au protejat Israelul

Președintele Volodimir Zelenski le cere aliaților occidentali să folosească aceeași măsură și pentru apărarea Ucrainei, cum au folosit pentru Israelul atacat de Iran. Nici Israelul nu este membru NATO, dar aliații au sărit în apărarea sa, anihilând rachetele și dronele iraniene.

Președintele Volodimir Zelenski le-a cerut aliaților occidentali să apere Ucraina în același mod în care au protejat Israelul de atacul iranian.

Iranul a atacat masiv Israelul pe 14 aprilie cu 170 de drone, 30 de rachete de croazieră și 120 de rachete balistice, potrivit Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF).

Israelul și aliații săi au doborât marea majoritate a dronelor și a rachetelor înainte ca acestea să ajungă pe teritoriul israelian.

SUA, Franța și Marea Britanie au ajutat la doborarea rachetelor și a dronelor iraniene.

Iordania a participat, de asemenea, la apărarea Israelului, potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului iordanian, Muhannad Mubaideen.

„Prin apărarea Israelului, lumea liberă a demonstrat că unitatea (între aliați) este nu numai posibilă, ci 100% eficientă”, a spus Zelenski, citat de Kiev Indenependent, după o întâlnire cu oficiali militari și de securitate de top.

„Acțiunile decisive ale aliaților au împiedicat succesul terorismului și pierderea infrastructurii și l-au forțat pe agresor să se retragă. Același lucru se poate face pentru a apăra Ucraina de terorism, iar Ucraina, la fel ca Israel, nu este membru NATO".

Zelenski a amintit că nu a fost necesară nicio acțiune care să declanșeze articolul 5 al NATO pentru protejarea Israelului.

„Teroarea trebuie învinsă complet și peste tot, nu mai mult în unele locuri și mai puțin în altele”, a spus Zelenski în discursul său de luni seară.

Președintele le-a mulțumit acelor aliați care au oferit Ucrainei sisteme suplimentare de apărare aeriană după ce Kievul a subliniat urgența de a le primi pentru a proteja așezările din apropierea frontului și infrastructura energetică.

Cu toate acestea, Zelenski le-a cerut partenerilor internaționali mai multe „acțiuni decisive”, așa cum a fost ajutat Israelul.

În timpul întâlnirii de luni cu oficiali de rang înalt din armată și securitate, Zelenski a ascultat și raportul șefului serviciului secret militar ucrainean, Kirilo Budanov, și ale șefului spionajului ucrainean, Oleg Ivașcenko, despre activitățile forțelor rusești.

Ministrul ucrainean al Apărării Rustem Umerov a raportat despre contractele de aprovizionare cu arme, drone și război electronic, în timp ce comandantul șef Alexandr Sîrski i-a spus președintelui despre situația actuală pe prima linie și despre acțiunile viitoare ale forțelor ucrainene.

Zelenski a avut, de asemenea, întâlniri cu reprezentanții sectorului energetic al Ucrainei, inclusiv cu Ministerul Energiei, Energoatom, Ukrenergo și Naftogaz, după ce Rusia a atacat infrastructura energetică a Ucrainei. Ei au discutat și despre apărarea sistemelor energetice, recuperarea capacității de producere a energiei și reconectarea consumatorilor la rețelele electrice.

Ministrul Infrastructurii, Alexandr Kubrakov, a raportat, la rândul său, despre apărarea infrastructurii critice, în special în așezările de lângă granița de stat și linia frontului.

Rusia și-a intensificat recent atacurile cu rachete și drone împotriva infrastructurii critice a Ucrainei, distrugând mai multe centrale termice din toată țara, inclusiv centrala Trîpillia, principalul furnizor de energie electrică pentru regiunile Kiev, Jîtomîr și Cherkasî.

În martie, atacurile rusești au deteriorat sau au distrus complet 80% din capacitatea de generare a energiei termice a DTEK, cea mai mare companie privată de energie din Ucraina.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
Îți mai recomandăm Raport CSAT. Spionajul rus, infiltrat în România printre refugiații ucraineni