Zelenski: Victoria ucraineană depinde de cooperarea cu Europa

Imagine de grup la reuniunea miniștrilor de Externe ai UE, organizată la Kiev

O victorie ucraineană în războiul cu Rusia depinde de cooperarea cu UE, a declarat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, la reuniunea miniștrilor de externe ai UE, de luni, de la Kiev.

Zelenski, care a vorbit după ce Congresul SUA a exclus ajutorul de război pentru Ucraina dintr-un proiect de lege de cheltuieli, a subliniat, de asemenea, importanța „sprijinului de apărare” pentru Ucraina în timpul războiului, relatează Reuters.

Președintele Joe Biden a promis continuarea sprijinului acordat de SUA pentru Ucraina, chiar dacă finanțarea militară pentru Kiev nu a fost inclusă în acordul bugetar dintre democrați și republicani.

Președintele SUA i-a avertizat pe membrii Congresului că oprirea sprijinului pentru Ucraina pune lumea în pericol.

Acordul bugetar temporar, adoptat pentru a evita un blocaj guvernamental, nu a inclus 6 miliarde de dolari în ajutor militar pentru Kiev.

Republicanii radicali se opun acordării în continuare a ajutorului militar pentru Ucraina.

Președintele Joe Biden a declarat duminică că ajutorul american pentru Ucraina va continua și i-a asigurat pe aliați de sprijinul financiar continuu al SUA pentru efortul de război, transmite AP.

„Nu putem permite în niciun caz ca sprijinul Americii pentru Ucraina să fie întrerupt”, a declarat Joe Biden.

Remarcile președintelui vin după ce Congresul a SUA evitat sâmbătă seara un blocaj guvernamental, prin adoptarea unui pachet de finanțare pe termen scurt. Documentul adoptat nu prevede, însă, asistența financiară pentru Ucraina.

Proiectul de lege la care s-a ajuns prin compromis acoperă doar perioada până la jumătatea lunii noiembrie. Joe Biden a cerut Congresului să negocieze un pachet de ajutor cât mai curând posibil.

Îți mai recomandăm Miniștrii de externe UE sunt la Kiev. Rusia atacă puternic Hersonul