Loviturile ruseşti au vizat 80% dintre termocentralele din Ucraina. Volodimir Zelenski: Consolidăm apărarea aeriană la Harkov

Volodimir Zelenski a spus că luni a organizat o reuniune a Statului Major, concentrându-se în principal asupra Harkovului.

Loviturile ruseşti au vizat 80% dintre termocentrale şi jumătate dintre hidrocentralele din Ucraina în ultimele săptămâni, a declarat ministrul ucrainean al energiei Gherman Galuşcenko,  relatează AFP. Volodimir Zelenski a spus că atenţia armatei se concentrează acum asupra oraşului Harkov.

„Putem spune că au fost atacate până la 80% dintre termocentrale, mai mult de jumătate dintre hidrocentrale şi un număr mare de staţii de releu", a declarat ministrul Galuşcenko într-o conferinţă de presă.

În urma atacurilor rusești, termocentralele au fost „avariate". Multe din orașe au avut pene de curent electric îndelungate, cum a fost în Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina.

„Acesta este cel mai mare atac asupra sectorului energetic ucrainean", a adăugat Galuşcenko.

Potrivit ministrului, „amploarea şi impactul” acestui nou val de atacuri „sunt mult mai mari” decât cele ale campaniei lansate de Moscova iarna trecută, când milioane de ucraineni au fost privaţi de electricitate şi încălzire în condiţii de temperaturi scăzute.

Îți mai recomandăm Volodimir Zelenski cere Occidentului să furnizeze apărare aeriană înainte de o probabilă ofensivă rusească de vară

Luni seară, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că atenţia armatei se concentrează acum asupra oraşului Harkov, asupra situaţiei energetice şi a sprijinului acordat oamenilor şi întreprinderilor din oraş şi din regiune.

„Atenţia se concentrează acum asupra oraşului Harkov: asupra situaţiei energetice şi a sprijinului acordat oamenilor şi întreprinderilor din oraş şi din regiune. Ne maximizăm eforturile pentru a zădărnici planurile Rusiei împotriva Harkovului - împreună cu partenerii noştri, lucrăm la consolidarea apărării aeriană”, a transmis preşedintele Ucrainei în mesajul către popor.

Zelenski anunţă că luni a organizat o reuniune a Statului Major, concentrându-se în principal asupra Harkovului şi a regiunii.

„Atât comandantul-şef, cât şi comandantul Forţelor Aeriene au prezentat rapoarte. Bineînţeles, s-a acordat atenţie şi tuturor celorlalte domenii de apărare a statului şi poporului nostru. Le sunt recunoscător tuturor soldaţilor şi comandanţilor care fac tot posibilul pentru a asigura forţa poziţiilor noastre, astfel încât, chiar şi în lipsă de muniţie, unităţile noastre să poată distruge ocupantul. Şi din acest punct de vedere, producţia de drone, aprovizionarea cu drone, logistica echitabilă şi la timp sunt esenţiale”, a spus Zelenski.

Zelenski mai afirmă că „armata ar trebui să fie cât mai avansată din punct de vedere tehnologic şi toţi cei care lucrează în acest scop fac o treabă excelentă pentru Ucraina”.


Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.