„Congresul începe de la desemnarea delegaților”, spune un lider vechi din PNL. „Cine nu este atent și lasă să se strecoare pe lista organizației județene delegați care susțin tabăra adversă riscă să aibă surprize în ziua congresului”, adaugă sursa citată.
Strategia începe astfel de la alegerea fiecărui delegat în parte. Numărul delegaților de drept la Congres nu depășește 10% din numărul total al celor care urmează să fie prezenți. Taberele Cîțu și Orban au strategii bine puse la punct pentru cele 5.000 de nume prezente.
Tabăra Cîțu mizează în primul rând pe puterea șefilor de organizații. Aceștia pot decide cine participă la Congres, mai ales în organizațiile unde președintele filialei reprezintă autoritatea supremă. Este cazul organizației din Suceava, spre exemplu, unde mai mulți primari nu au fost trecuți pe lista pentru Congres de Gheorghe Flutur. Procedural, se respectă pașii, dar totul se realizează cu un scop: eliminarea delegaților din tabăra adversă.
Toate listele cu delegați sunt aprobate de conducerile județene, deci nu se poate spune că reprezintă voința unui singur om. În teorie. În practică, puternicul șef de organizație controlează întreaga listă. Strategia echipei Cîțu este de a avea pe listă șefi de agenții, structuri deconcentrate, oameni care depind de centru și de ministere. Potrivit surselor Europa Liberă, relația Guvern – teritoriu reprezintă un criteriu pentru desemnarea delegaților. Sunt eliminați astfel de pe listă primari care au obținut rezultate foarte bune.
„Cu regret vă anunț că astăzi, la Suceava, președintele Organizației Județene Gheorghe Flutur, încins în ,,Festivalul dictaturii” , nu în cel al democrației, cum îl numea într-un discurs la Iași, a eliminat din delegația pentru Congresul Național Liberal din 25 septembrie toți simpatizanții domnului Orban și a interzis prezența unor președinți de organizații locale de a participa la moțiune” anunța pe Facebook un primar din Suceava.
În tabăra Orban, se acționează invers. Toți șefii de agenții, alte structuri locale, dar numiți în județe de la Guvern, urmează să fie scoși de pe lista pentru Congres.
„Nu riscăm să fie dat un telefon de la București și delegatul să își schimbe votul că îi e frică că își pierde postul”, a spus un lider județean. În schimb, primarii, șefii locali de organizații comunale sau municipale se pot regăsi pe listă dacă îi sunt favorabili lui Ludovic Orban.
Președintele PNL mizează pe forța și loialitatea celor cu vechime în partid, chiar dacă a recunoscut că este informat despre jocurile care se fac în organizații pentru desemnarea delegaților.
„Vreau să mulțumesc singurului membru din Consiliul Director Județean care a votat ca eu să pot să candidez, nu știu cine, dar îi mulțumesc. Da, da, vot secret, iar eu nu sunt în Partidul Național Liberal de ieri de azi, nu am mâncat 30 de ani de politică ca să știu despre ce e vorba”, a spus Ludovic Orban la o întâlnire județeană în Olt.
Există și o treia categorie de filiale, unde membrii sunt împărțiți între Cîțu și Orban în procente similare. Desemnarea delegaților se va face pe baza unui compromis intern sau se poate ajunge la scandaluri publice.
Îți mai recomandăm Delegații pentru Congresul PNL, județ cu județPropunere de reducere a numărului de delegați pentru Congres
În discuțiile din ultimele zile, purtate de susținătorii lui Florin Cîțu, s-a pus pe masă și varianta reducerii numărului de delegați la Congres. Tema a fost ridicată de șefi de organizații PNL din București și din regiunea Moldovei, dar nu s-a ajuns la o concluzie. Motivul invocat a fost legat de majorarea numărului de cazuri de COVID-19 în ultima perioadă.
„S-a discutat varianta reducerii numărului de delegați, dar iese cu scandal. Orban va spune că a pierdut la Congres din cauza asta”, a explicat un lider de organizație.
Unde se va organiza Congresul PNL și mesajul lui Stolojan
Surse din PNL au declarat pentru Europa Liberă că există două locuri unde se poate organiza Congresul PNL. Primul este Romexpo, iar cel de-al doilea este un stadion din Capitală, în discuție fiind stadionul Arcul de Triumf.
„Acum este Romexpo, vedem dacă se schimbă ceva”, a spus un lider PNL.
Președintele Comisiei de organizare a Congresului, Teodor Stolojan, a anunțat astăzi că proiectele de moțiune ale celor doi candidați la președinția PNL, Ludovic Orban și Florin Cîțu, au întrunit prevederile statutare pentru a fi prezentate și supuse votului la Congresul din 25 septembrie.
Ultima discuție majoră despre Congres urmează să aibă loc sâmbătă în cadrul Consiliul Național, unde participă delegații de drept.
Îți mai recomandăm Fără precedent | Parlamentarii PNL, PSD și UDMR dau dreptate premierului în conflictul cu Orban și Dragu