7 octombrie, un an de la atacul Hamas în Israel. Războiul Israel vs Hamas, în cifre

Un copil palestinian strămutat stă într-un cort într-o tabără de refugiați din orașul Rafah, din Fâșia Gaza, în 14 martie 2024.

La un an după ce Israelul a lansat războiul în Fâșia Gaza, ca răspuns la atacul fără precedent al Hamas împotriva sa, analizăm costul uman al acestui conflict devastator.

Campania a început la doar câteva ore după ce Hamas - organizație care controlează Gaza și care e desemnată grup terorist de către Statele Unite și Uniunea Europeană - a efectuat atacul surpriză.

A fost cel mai devastator din istoria Israelului.

Obiectivul Israelului de a distruge Hamas a avut un impact enorm asupra civililor și infrastructurii din enclava palestiniană, una dintre cele mai dens populate zone din lume.

Morți

Hamas a lansat pe 7 octombrie 2023, din Fâșia Gaza, un atac multiplu asupra Israelului, care a durat câteva ore.

Autoritățile de la Tel Aviv au declarat că 1.139 de persoane au fost ucise – printre ele, 685 de civili israelieni și 71 de străini.

Mai multe

Hamas a luat, totodată, și 251 de ostatici israelieni. Aproape jumătate dintre ei au fost eliberați – unii au fost salvați, alții au fost eliberați de Hamas.

Se consideră că puțin peste 100 dintre prizonieri sunt încă în Gaza, în timp ce restul sunt considerați morți. Unii au fost uciși din greșeală în loviturile israeliene.

Mai multe

Israelul a declarat că 346 dintre soldații săi au fost uciși în invazia terestră din Gaza, care a fost declanțată la câteva săptămâni după lansarea bombardamentelor sale aeriene asupra enclavei.

Mai multe

Peste 41.000 de palestinieni au fost uciși în Gaza din 7 octombrie 2023 și până în prezent, afirmă ministerul Sănătății, condus de Hamas.

Mai multe

Se crede că cei mai mulți dintre decedați sunt civili, iar printre ei e un mare număr de copii, care reprezintă circa jumătate din cele 2 milioane de locuitori ai Fâșiei Gaza.

În aprilie, șeful ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, a declarat că „la fiecare 10 minute, un copil este ucis sau rănit” în Gaza. Copiii „plătesc în mod disproporționat prețul final în acest război”. a mai spus el.

Se pare că numărul real al morților este mult mai mare. Aproximativ 10.000 de oameni ar fi încă îngropați sub ruinele clădirilor doborâte de atacurile aeriene din Gaza, mai afirmă Organizația Națiunilor Unite.

Alți peste 700 de palestinieni, printre care mai mult de 150 de copii, au fost uciși în Cisiorania ocupată, afirmă ministerul palestinian al Sănătății.

Mai multe

Forțele armate israeliene au fost acuzate că au folosit în mod ilegal forța letală în cazul împușcăturilor fatale împotriva palestinienilor, inclusiv că au executat în mod deliberat palestinieni care nu reprezentau nicio amenințare aparentă la adresa securității soldaților.

Israelul estimează, de asemenea, că 17.000 de luptători Hamas au fost uciși în Gaza. Cifra a fost contestată de Hamas.

Infrastructura distrusă

Israelul a distrus mai bine de jumătate din toate structurile din Fâșia Gaza, după cum afirmă ONU. În plus, alte 360.000 de unități rezidențiale au fost afectate puternic.

Imaginile din satelit arată că cel puțin 53 de școli au fost distruse de la începutul conflictului, a declarat organismul mondial.

Israelul a declarat că a vizat infrastructura și clădirile „teroriste” din Gaza și a acuzat Hamas că folosește civili drept scuturi umane.

Răniți

Atacurile israeliene aeriene și terestre au dus la rănirea a peste 95.000 de palestinieni, după cum arată statisticile Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Cel puțin o pătrime dintre ei au suferit răni grave, unele dintre ei au dus la amputări sau la necesitatea unor reabilitări majore, mai afirmă OMS.

Jurnaliști și lucrători umanitari uciși

Cel puțin 116 jurnaliști și lucrători în mass-media au fost uciși în Gaza, după cum spune Comitetul pentru protecția jurnaliștilor (CPJ).

Cel puțin cinci reporteri au fost vizați direct de forțele israeliene în ceea ce organizația de supraveghere a presei cu sediul la New York a clasificat drept crime.

Mai multe

Astfel, războiul Israelului din Gaza a devenit cel mai mortal conflict pentru jurnaliști.

Totodată, lucrători umanitari au fost uciși în timp ce munceau pe teren.

Potrivit ONU mai mult de 250 de lucrători umanitari și-au pierdut viața în timpul conflictului.

Criză umanitară în Gaza

Aproape întreaga populație din Fâșia Gaza se confruntă cu foametea din cauza unei lipse extreme de alimente, conform Integrated Food Security Phase Classification.

Israelul a folosit înfometarea civililor palestinieni ca armă de război în Fâșia Gaza, ceea ce este o crimă de război, au declarat în decembrie 2023 reprezentanții Human Rights Watch.

Palestinieni strămutați în Fâșia Gaza

Mai mult de 85% dintre locuitorii din Gaza, adică peste 1,9 milioane de persoane, au fost strămutați intern în enclavă până la sfârșitul anului 2023, potrivit estimărilor ONU.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.