Chișinău. Reacții la „surpriza” alegerilor din România

Independentul Călin Georgescu a ieșit învingător în primul tur al alegerilor prezidențiale din România și se va confrunta, în turul doi, cu președinta USR, Elena Lasconi.

Îngrijorată de rezultatul turului I al prezidențialelor din România, puterea de la Chișinău a decis să o sprijine în turul II de scrutin pe pro-europeana Elena Lasconi. Opoziția pro-rusă laudă performanța anti-occidentalului Călin Georgescu, spunând că a învins „interesul național” al României.

Într-un apel pe Facebook liderul partidului de guvernământ, PAS (Partidul Acțiune și Solidaritate), Igor Grosu, a spus că formațiunea o va susține „în mod categoric pe Elena Lasconi”. El afirmă că PAS va face campanie pentru ea cu încrederea că lidera Uniunii Salvați România va sprijini aderarea Republicii Moldova la UE.

„Este crucial ca românii basarabeni să se mobilizeze mai mult ca niciodată pentru a o susține pe Elena Lasconi. Trebuie să protejăm România și Republica Moldova de extremiști și politicieni cu simpatii neo-fasciste, care admiră dictatorii”, a scris Grosu, cu referire la declarații controversate ale lui Georgescu.

Un cvasi-necunoscut pe scena politică românească, Georgescu a candidat ca independent și a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale românești, pe 24 noiembrie, cu 22, 94%. El este urmat de Lasconi cu 19,18%. Cei doi se vor confrunta în turul doi de scrutin pe 8 decembrie.

Anterior, deputatul PAS Radu Marian a spus Europei Libere că puterea de la Chișinău este îngrijorată de rezultatul primului tur al alegerilor. El a spus că acesta a fost câștigat de un candidat care „și-a exprimat admirația pentru Putin”, a criticat UE și NATO și are „simpatii neo-fasciste și față de organizații fasciste de extremă dreapta”. Pentru R. Moldova „este o problemă”, a spus Marian.

PAS l-a sprijinit în primul tur pe candidatul Partidului Național Liberal, Nicolae Ciucă, care s-a clasat însă doar pe locul cinci, pierzând și votul în Republica Moldova

Un număr record de peste 80 de mii de alegători cu dublă cetățenie au votat în R. Moldova în primul tur.

PAS a mizat pe Ciucă, dar alegătorii – pe Lasconi

Deputatul PAS, Radu Marian

Radu Marian, care are și el dublă cetățenie, consideră că eșecul lui Nicolae Ciucă nu înseamnă vreo lovitură pentru PAS. El precizează că PAS l-a susținut pe liberalul de la București pentru că, la nivel european, cele două partide fac parte din aceeași familie politică a Partidului Popular European.

„Noi, în cadrul acestei familii de partide, avem și angajamente”, a explicat Marian, adăugând că pentru PAS este important că marea majoritate a alegătorilor români din R. Moldova au votat candidați pro-democrație și pro-europeni, respingând extrema dreaptă.

În vreme ce Georgescu a obținut în R. Moldova doar 3%, marea majoritate a alegătorilor au votat cu Elena Lasconi, candidata Uniunii Salvați România (USR). Lasconi a câștigat în stânga Prutului 56% din voturi, urmată de liberalul Ciucă, cu 20%.

„Asta înseamnă că moldovenilor le pasă ca să existe democrație și bunăstare în România”, a spus deputatul.

„Fiecare cu preferințele sale”

Alt deputat PAS, Lilian Carp, președinte al comisiei parlamentare pentru securitate, nu doar cetățenie dublă, dar face parte dintr-un partid românesc, anume USR-ul Elenei Lasconi.

Lilian Carp, deputat PAS, membru USR

El a spus pentru Europa Liberă că, România, fiind o țară semi-prezidențială, semi-parlamentară, contează mai mult cine va câștiga alegerile parlamentare de duminică și va forma majoritatea parlamentară și noul guvern.

Carp crede că bătălia pentru prezidențialele românești în turul II de scrutin va fi influențată de rezultatul parlamentarelor. „Dacă va fi o majoritate pro-europeană, atunci vom avea și un președinte pro-european”, a spus Carp, subliniind miza votului din 1 decembrie.

Opoziția pro-rusă de la Chișinău și „interesul național” al României

Ex-președintele moldovean, Igor Dodon, politician pro-rus și lider al Partidului Socialiștilor a spus că în România a ocupat primul loc „ideea Interesului Național - suveranitate, protecție economică, tradiții și valori creștine”, adică exact ce promovează și el în Republica Moldova.

Dodon afirmă că un semnal similar ar fi existat și la recentele alegerile prezidențiale moldovene, dar și la referendumul despre integrarea R. Moldova în UE. Prezidențialele au fost câștigate de pro-europeana Maia Sandu, pe 3 noiembrie, datorită votului diasporei, iar opțiunea da la referendum a prevalat la limită.

„Dar izbânda finală va veni în 2025, la parlamentare, când moldovenii vor vota masiv pentru Interesul Național al țării noastre”, a scris Dodon pe Facebook.

Grigore Novac, deputat PSRM

Pentru deputatul socialist Grigore Novac rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale românești a fost „o surpriză”. Și-o explică și el prin faptul că mesajele transmise de Georgescu „au avut priză la electoratul din România” pentru că ar fi urmărit mai mult decât altele „interesul național al României”.

Novac spune că indiferent cum vor arăta rezultatele alegerilor românești, inclusiv ale celor parlamentare de săptămâna viitoare, „R. Moldova a colaborat și va colabora în continuare cu Bucureștiul, pentru că noi suntem vecini și altfel nu e posibil”.

Îți mai recomandăm Victoria suveranistului #Călin Georgescu – cauze și consecințe

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.