La Rafah, „800.000 de persoane (...) au fost nevoite să fugă după ce forţele israeliene au început operaţiunea militară în zonă, pe 6 mai”, a declarat Philippe Lazzarini, şeful UNRWA.
„Ca răspuns la ordinele de evacuare prin care li se cerea oamenilor să fugă în aşa-zisele zone sigure, aceştia s-au îndreptat în principal către zone din centrul (Fâşiei Gaza) şi către Khan Younès (sud), inclusiv în clădiri distruse”, a adăugat el.
Începând cu 6 mai, armata israeliană a ordonat locuitorilor din mai multe cartiere din estul oraşului Rafah să plece, înainte de a începe bombardamentele şi „operaţiunile ţintite” la sol pentru a elimina ultimele batalioane Hamas din zonă.
Potrivit ONU, alt milion de locuitori din Gaza - care a fugit din calea luptelor şi a bombardamentelor - s-a adăugat locuitorilor din Rafah, masaţi în acest oraş de la frontiera egipteană, ajungând la un total estimat la 1,4 milioane de persoane.
De la începutul războiului din Gaza, pe 7 octombrie, declanşat de atacurile Hamas pe teritoriul israelian, „palestinienii au fost nevoiţi să fugă de multe ori în căutarea unui loc sigur, pe care nu l-au găsit niciodată, nici măcar în adăposturile UNRWA”, spune Philippe Lazzarini pe o rețea socială.
„Afirmaţia că locuitorii din Gaza pot merge în zone sigure sau umanitare este falsă (....). Nu există zone sigure în Gaza”, a spus Lazzarini.
„Zonele în care fug astăzi oamenii nu au apă potabilă sau instalaţii sanitare”, a adăugat el.
Operaţiunea terestră de la Rafah, anunţată de Israel cu luni în urmă, a stârnit o puternică opoziţie din partea comunităţii internaţionale, în faţa temerilor legate de un carnagiu în rândul civililor.
sursa: news.ro
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.