Un milion de refugiați au părăsit Ucraina. Klaus Iohannis: coridorul umanitar necesită negocieri cu autoritățile din Ucraina

O mamă își duce copilul în brațe, la scurt timp după ce a intrat în România pe la Isaccea, județul Tulcea. Imagine din 1 martie 2022. Un tir cu alimente din România urmează să ajungă la Izmail pentru a ajuta populația ucraineană. 

 

Un copil care a plecat din Ucraina formează simbolic o inimă pe geamul unui tren din gara Nyugati, Budapesta, 28 februarie 2022. REUTERS/Marton Monus 

 

Mai mulți studenți indieni au reușit să plece din Ucraina și au ajuns în România. Ei au fost cazați lângă București, în orașul Voluntari, unde a fost amenajată o sală de sport pentru migranții din Ucraina. Imagine din 28 februarie 2022. 
 

Ucrainenii fug spre Polonia pentru a scăpa de război. Înaltul comisar al ONU pentru refugiați a declarat, pe 28 februarie, că peste 500.000 de persoane au plecat din Ucraina spre țările vecine. Aproape 280.000 de oameni au intrat în Polonia, potrivit oficialilor. 

 

Trecerea refugiaților din Ucraina în Polonia se desfășoară fără probleme, după ce au fost relaxate procedurilor de trecere a frontierei din partea ucraineană. Imagine din sud-estul Poloniei, de la Hrebenne, 1 martie 2022. 

Oamenii din Ucraina fug din cauza războiului, iar sălile de sport din alte state europene au devenit noua lor casă, chiar și pentru câteva zile. La școala primară Ferenc Rákóczi s-a amenajat cazare temporară pentru refugiați. Imagine din 28 februarie. 

Rafturile supermarket-urilor din Kiev au început să fie goale, iar Capitala este înconjurată de trupele rusești. Zilnic se aud explozii și au loc atacuri cu rachete. 

Copiii ucraineni se joacă într-una dintre taberele create la centrul expozițional MoldExpo, la Chișinău, Republica Moldova, 01 martie 2022. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, Republica Moldova a primit peste 41.255 de ucraineni care fugeau din țară în urma invaziei militare a Rusiei.
 

Refugiații ucraineni stau la coadă pentru a depune documentele necesare pentru obținerea permisului de staționare pe teritoriul Republicii Cehe. Până pe 2 martie, aproximativ 20.000 de migranți au ajuns din Ucraina, iar 14.000 s-au înregistrat la poliție până miercuri dimineață. Imagine din 2 martie 2022. 

 

Ucrainenii care vor să ajungă în România pe la punctul de trecere al frontierei din Isaccea pot aștepta și peste 24 de ore până trec granița. În ultimele zile a fost frig, iar timpii de așteptare au avut impact asupra celor care au stat în frig. Imagine din 1 martie 2022. 

Refugiați din Ucraina în gara Suceava. 3 martie 2022.