Refugiați ucraineni în România. Poveștile războiului

Aproximativ 100 de refugiați din Ucraina au ajuns, luni, la Gara de Nord din București.

Tania spune că zgomotul din sala de așteptare o face să își amintească momentele teribile trăite la Kiev înainte de a părăsi capitala Ucrainei, acum două zile.
A venit prin Moldova, împreună cu sora ei de 43 de ani și cu fiica acesteia. Este speriată pentru tatăl ei care rămas în capitala atacată de forțele ruse. La noapte, pleacă din București spre Cehia, la rude.

Vyas Advitiya (stânga) are 22 de ani și este originar din India, dar studiază medicina în Ucraina. A venit din Odesa împreună cu un grup de prieteni. Spune că a primit sprijinul Ambasadei Indiei, care îi va pune la dispoziție un bilet de avion gratuit pentru a putea ajunge acasă. Cînd a ajuns în România a primit mâncare și transport gratuit, povestește Vyas. Alături de el este Owias Nazir, unul dintre prietenii cu care a părăsit Odesa. Portul de la Marea Neagră este atacat de joi, din prima zi a războiului declarata de președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Owias Nazir a venit din Odesa împreună cu un grup de prieteni și a trecut prin Zatoka și Izmail. Când a ajuns la București ne-a spus că nu mai dormise de 24 de ore. La plecarea din Ucraina nu a reușit să ia prea multe haine cu el, iar la frontieră a primit un fular și o geacă. Este de părere că, dacă președintele Volodimir Zelinsky nu se afla la conducere, Ucraina era mult mai afectată de invazia armatei ruse. Plănuiește să se întoarcă după ce situația se calmează și a plătit chiria cu trei luni în avans. Nu crede că războiul se va termina mai repede de atât.

La București a ajuns și un tânăr student nigerian la medicină care povestește că a intrat cu greutate în România, prin Vama Siret. Vine din Vinița, un oraș în partea central-vestică a Ucrainei, situat de-a lungul râului Bugul de Sud. Nu are un plan, dar crede că va rămâne cel puțin o săptămână în București, împreună cu colegii cu care a venit.

O parte din voluntarii care au așteptat, luni, la Gara de Nord, sosirea trenului de la 14:52, din direcția Suceava. Ei îi vor ajuta pe refugiații ucraineni cu cazare, bani și transport.

La Vama Siret, Alexandra Masiuchevici, din Kiev, și-a luat, duminică, rămas bun de la la tatăl ei. 
El are 58 de ani și nu poate părăsi Ucraina împreună cu familia ca urmare a mobilizării militare generale. Bărbații între 18 și 60 de ani trebuie să rămână în Ucraina. Alexandra a venit la granița cu România împreună cu mama și bunica, iar tatăl le-a condus. Au așteptat în mașină trei zile ca să poată să treacă prin Vama Siret. La 33 de ani, Alexandra Masiuchevici nu are nicio explicație logică pentru faptul că țara ei a fost invadată de Rusia, nu înțelege de ce nu-și poate trăi normal viața. Plânge la gândul că tatăl ei va trebui să se întoarcă în Kiev. „Îl iubesc atât de mult”, i-a spus ea trimisului Europa Liberă România.

Deși așteaptă de trei zile în Ucraina pentru a trece frontiera în România, doi copii zâmbesc de pe valiza în care familia lor are toate lucrurile. Vama Siret, în Ucraina, 27 februarie 2022.

La Gara de Nord din București au ajuns luni, în 28 februarie, mai multe trenuri în care se aflau refugiați veniți din Ucraina, prin Vama Siret și apoi Suceava.