Regina Elisabeta a II-a s-a întors pentru ultima dată la Londra. Mulțimile se adună pentru un ultim omagiu

APTOPIX Britain Queen

Sicriul Reginei Elisabeta a II-a a ajuns marți seară la Londra și a fost dus cu mașina la Palatul Buckingham.

Membri ai Escadrilei Regale a Forțelor Aeriene au transportat sicriul învelit în Steagul Regal al Scoției, într-un avion RAF C-17 Globemaster pe aeroportul din Edinburgh.

Este „un avion foarte folosit, care a transportat majoritatea celor 15.000 de oameni pe care i-am evacuat din Kabul vara trecută”, a spus Wigston.

„Iar de atunci a fost implicat în transportul aerian de ajutor umanitar pentru a sprijini Ucraina”, a adăugat el.

Prințesa Anne a însoțit-o pe regina în ultimul zbor. Singura fiică a monarhului decedat, Anne a fost, de asemenea, singura dintre cei patru copii ai Reginei care a însoțit sicriul luni de la Castelul Balmoral la Edinburgh.

Prințesa Anne și soțul ei, viceamiralul Timothy Laurence.

Sicriul a fost condus la Palatul Buckingham, reședința oficială a reginei de la Londra, unde a fost primit de familia ei.

Peste noapte va rămâne în Bow Room, înainte ca miercuri să aibă loc o procesiune pentru a-l muta la Westminster Hall.

Bow Room este numită astfel după fereastra care trece de-a lungul unei laturi. Salonul este plin de suveniruri regale de neprețuit, inclusiv fotolii din secolul al XIX-lea, candelabrele lui George al IV-lea și serviciul de cină și desert al regelui George al III-lea, care este expus în dulapuri de sticlă aliniate pe un perete.

Setul, cunoscut sub numele de Serviciul Mecklenberg, a fost prezentat fratelui Reginei Charlotte, Adolphus Frederick IV, Duce de Mecklenberg-Strelitz în 1764 și a rămas în familia sa până în 1919. A fost returnat familiei regale în 1947 pentru a marca aniversarea nunții de argint a Regelui George al VI-lea și a Reginei Elisabeta.

O seară ploioasă la Londra nu a împiedicat mulțimile să se așeze la coadă încă de noaptea trecută, care va înconjura Tamisa, va trece pe un pod și pe acolo va ocoli toată clădirea Parlamentului, unde va ajunge la Westminster Hall, locul în care sicriul reginei va fi depus patru zile.

Mii de persoane îndoliate s-au așezat la rând toată noaptea trecută pentru a-i aduce un omagiu reginei Elisabeta a II- a și la Edinburgh.

Între timp, fiul cel mare, Regele Charles al III-lea, și-a dus mai departe sarcina asumată de a susține monarhia pe tot teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Marți a fost și ziua care a marcat prima călătorie a lui Charles în Irlanda de Nord ca noul monarh al Regatului Unit, pe urmele mamei sale, care a fost văzută ca un simbol al uniunii și a fost o figură importantă în procesul de pace din Irlanda de Nord.

El a sosit marți la Belfast, Irlanda de Nord, pentru a se întâlni cu lideri politici și pentru a primi condoleanțe și a participa la o slujbă de rugăciune în memoria mamei sale.

Reprezentanții Sinn Fein – partidul naționalist irlandez cu legături istorice cu armata republicană irlandeză – s-au întâlnit cu regele și au participat la evenimentele memoriale.

Regele a făcut o vizită istorică la reședința regală, Castelul Hillsborough, unde a salutat publicul și a privit omagiile florale.

Acolo s-a întâlnit cu secretarul de stat pentru Irlanda de Nord, Chris Heaton-Harris, și cu liderii celor mai mari partide politice din Irlanda de Nord.

În acest timp, oamenii simplu au făcut coadă în fața Catedralei St. Giles din Edinburgh încă de luni seară pentru a-i aduce un ultim omagiu, înainte ca aceasta să se închidă marți după-amiază.

Guvernul scoțian a spus că peste 26.000 de oameni au ajuns să treacă pe lângă regină.

În acest timp, la Londra a fost o săptămână de evenimente menite a omagia memoria celui mai longeviv monarh al regatului.

Compozitorul Neil Pollard sosește cu fiul său în vârstă de trei ani, Bruce, îmbrăcat ca gardian al regelui, la Castelul Windsor pentru a o omagia pe Regina Elisabeta a II-a, la Windsor - 11 septembrie 2022.

Începând de miercuri, regina va sta în stat timp de patru zile la Westminster Hall, cea mai veche clădire a parlamentului londonez.

Înmormântarea Reginei va avea loc la Westminster Abbey, luni, 19 septembrie, la ora 11.00.

Abația este biserica istorică în care sunt încoronați regii și reginele Marii Britanii și unde a avut loc inclusiv încoronarea Reginei în 1953. Este și locul unde s-a căsătorit cu Prințul Philip în 1947.

Nu a mai existat o slujbă de înmormântare a unui monarh în mănăstire din secolul al XVIII-lea, deși înmormântarea Reginei Mame a avut loc acolo în 2002.

Șefi de stat din întreaga lume vor zbura pentru a se alătura membrilor familiei regale pentru a-și aminti viața și serviciul reginei. Vor fi acolo și politicieni de rang înalt din Marea Britanie și foști premieri.

Lista invitaților la funeraliile regale este constituită doar din șefi de stat, reprezentanți ai familiilor regale și partenerii lor.

Sunt așteptați preşedintele american, Joe Biden, împăratul japonez Naruhito, regele Spaniei, Felipe.

Singurii care nu au primit invitație sunt șefii de stat din Rusia, Belarus și Myanmar, iar Iranul va fi reprezentat doar la nivel de ambasador.

România va fi reprezentată de președintele Klaus Iohannis și de Casa Regală a României.

Iohannis a semnat marți în cartea de condoleanţe deschisă la Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în România.

Și Casa Regală a României va participa la funeralii, prin Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei şi Principele Consort Radu Duda.

Traseul procesiunii funerare

Ziua de luni, 19 septembrie, va începe cu transportarea sicriului reginei de la Westminster Hall la Westminster Abbey pe un afet de tun al Marinei Regale.

După slujba de înmormântare, sicriul Reginei va fi purtat într-o procesiune de la abație la Wellington Arch, la Hyde Park Corner, înainte de a se îndrepta spre Windsor.

Sicriul Reginei își va face ultima călătorie la Castelul Windsor prin Long Walk.

Castelul a fost locuit fără întrerupere de 40 de monarhi de-a lungul a aproape 1.000 de ani.

A avut o semnificație specială pentru regină de-a lungul vieții ei.

În adolescență a fost trimisă la castel în anii de război, în timp ce Londra se confrunta cu bombardamentele, iar mai recent a stat acolo în timpul pandemiei de coronavirus.

Regina va fi înmormântată la Capela Sf. Gheorghe, biserica aleasă de Familia Regală pentru nunți, botezuri și înmormântări. Este locul în care s-au căsătorit Ducele și Ducesa de Sussex, Prințul Harry și Meghan și unde a avut loc înmormântarea defunctului soț al Reginei, Prințul Philip.

surse: CNN, Reuters, BBC