Remanierea guvernului Dăncilă și „accidentul” dinaintea președinției române a UE

(Shutterstock)

Parlamentul European va dezbate și va vota miercuri un raport foarte critic privind starea statului de drept în România.

România urmează se pare să preia aproape total nepregătită președinția prin rotație a Uniunii Europene, în ianuarie 2019. În acest context, s-a relatat că ministrul delegat pentru afaceri europene Victor Negrescu ar fi demisionat, știre confirmată inițial la un post de televiziune de ministrul fondurilor europene Rovana Plumb. Se pare că înlocuitorul lui Negrescu este un secretar de stat din ministerul de externe, George Ciamba. Iar stabilitatea actualului guvern de la București, numit de președintele Klaus Iohannis un „accident al democrației românești”, este din ce în ce mai mult pusă sub semnul întrebării.

„Necesitatea politică a momentului este înlocuirea acestui accident al democrației românești, care este Guvernul Dragnea-Dăncilă”, a afirmat președintele Klaus Iohannis la o reuniune cu mai mulți primari români, adăugînd că România este complet nepregătită să preia președinția prin rotație a Uniunii Europene, și că lucrurile „au luat-o razna”, odată cu haosul produs de demisia ministrului delegat pentru afaceri europene Victor Negrescu.

Președintele a cerut în mai multe rânduri demisia Guvernului și a prim-ministrului Dăncilă, însă spune în premieră că România nu este pregătită să gestioneze președinția UE.

Your browser doesn’t support HTML5

Cristian Diaconescu: „Atitudinea Bucureștiului față de UE devine tot mai suspectă”

Victor Negrescu, de 33 de ani, s-a ocupat de pregătirea logistică a infrastructurii pe care România trebuie s-o pună la dispoziție în primele șase luni ale lui 2019. Este vorba de pregătirea a 250 de reuniuni în București și în țară ale diverselor grupuri de lucru ale Consiliului European, 1.400 de întâlniri la Bruxelles. Se adaugă și găzduirea, la Sibiu, pe 9 mai, a ultimului summit al șefilor de stat și de guverne ai Uniunii Europene, înainte de alegerile care vor da o altă configurație politică structurilor comunitare.

Guvernul a alocat un buget de 100 de milioane de euro pentru cheltuielile din timpul președinției, însă summitului de la Sibiu, care va fi prezidat de Klaus Iohannis, i s-au alocat doar nouă milioane de euro, pentru asigurarea securității, în condițiile în care toate celelalte cheltuieli vor fi suportate de bugetul local al orașului. Pe perioada președinției UE, echipa de experți care se va ocupa strict de organizare și de reprezentare în toate grupurile de lucru pe diverse domenii are nevoie de 1.400 de oameni care vorbesc limbi străine și sunt specialiști în problemele comunitare.

Surse diplomatice au declarat pentru Radio Europa Liberă că recrutarea acestora nu s-a încheiat încă și se mizează pe voluntari veniți din toată țara.

Nici sălile în care vor avea loc reuniunile, nici hotelurile în care vor veni 30.000 de invitați, nu au fost rezervate și nici plătite. Despre licitații, se pare că nici nu va mai fi vorba.

De asemenea, agenda de probleme pe care România le va prezenta țărilor membre nu este anunțată oficial.

În intervalul în care se finalizează Brexit-ul, în care au loc alegerile pentru noul Parlament European și se negociază noua Comisie Europeană, România ar fi avut posibilitatea să-și facă auzită vocea, să-și arate capacitățile de negociere, să impună ordinea priorităților din agenda europeană.

Pare însă un exercițiu dacă nu ratat, cel puțin pornit cu stângul.

În locul lui Victor Negrescu se pare că va fi numit un secretar de stat din MAE, George Ciamba, diplomat din anii '90, care a fost ambasador în Grecia și care îl are ca mentor pe Teodor Meleșcanu. I-a adus servicii și lui Liviu Dragnea, angajând-o la Externe pe fiica unuia dintre acționarii TelDrum, prieten de facultate al președintelui Camerei Deputaților.

Degringolada pregătirii președinției române a UE se vede cel mai bine acum, când Liviu Dragnea a anunțat remanierea Guvernului.

Sub pretextul că se pregătește o cât mai bună reprezentare a României în relația cu UE, este vorba, de fapt, de o reglare de conturi cu gruparea din PSD care îl contestă pe liderul partidului.

Amânată de mai bine de o lună, schimbarea unor miniștri va avea drept criteriu, fidelitatea față de actualul președinte PSD.