Analiză | Renumărarea voturilor: se poate schimba ierarhia candidaților. Se poate repeta primul tur?

Cu câteva zile înaintea primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024, Ludovic Orban s-a retras din cursă și a anunțat că o sprijină pe Elena Lasconi.

Decizia CCR de a cere BEC renumărarea tuturor voturilor din primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale în termen de 24 de ore riscă să arunce în aer scena politică și așa tensionată. Ierarhia candidaților s-ar putea schimba și este chiar posibil să se reia primul tur. Parlamentarele vor fi afectate.

Diferența dintre Elena Lasconi (Uniunea Salvați România - USR), plasată pe locul al doilea, și Marcel Ciolacu (Partidul Social Democrat - PSD), de pe locul trei, este de doar 2.740 de voturi. Între Elena Lasconi și candidatul suveranist Călin Georgescu diferența este de 347.901 de voturi, potrivit roaep.

Decizia Curții Constituționale (CCR) vine cu doar patru zile înainte de alegerile parlamentare, esențiale pentru viitoarea structură politică a României.

Biroul Electoral Central (BEC) a anunțat că renumărarea se va termina duminică, pe 1 decembrie, la ora 22:00, deci după ce se va fi încheiat votul la alegerile parlamentare. Nu este însă o certitudine dacă rezultatul va fi dat atunci sau se va amâna.

Decizia de renumărare a tuturor voturilor se bazează pe cererea candidatului Cristian Terheș, care a susținut că în trei secții de vot au existat neconcordanțe la numărul voturilor pentru Ludovic Orban și Elena Lasconi.

O întrebare este de ce Curtea Constituțională a decis renumărarea tuturor voturilor valabile și nule din moment ce sesizarea se referă la doar trei secții de vot.

Curtea Constituțională susține în comunicat că există „neconcordanțe între voturile valabil exprimate și consemnarea acestora în procesele-verbale în cazul candidaților Elena-Valerica Lasconi și Ludovic Orban, precum și aspectele referitoare la numărul semnificativ al voturilor nule”.

De precizat că la primul tur nu s-au semnalat incidente care să iasă din peisajul obișnuit și nici sesizări în ce privește procesul de numărare.

Curtea Constituțională a amânat decizia privind validarea alegerilor pentru vineri.

Ce spune CCR

1. Reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile
valabil exprimate și cele nule la alegerile pentru funcția de Președinte al României
din data de 24 noiembrie 2024.
2. Înaintarea rezultatelor reverificării și renumărării Curții Constituționale de
către Biroul Electoral Central.
3. Termen de judecată pentru data de 29 noiembrie 2024, ora 14,00.

( Sursa Comunicat CCR)

Se schimbă ordinea candidaților, se reia primul tur

Unul dintre principalele semne de întrebare care decurg din renumărarea voturilor este ce se întâmplă în situația în care ordinea candidaților este schimbată.

Răspunsul se află în articolul 52 din Legea nr. 370/2004, care spune că:

„Curtea Constituţională anulează alegerile în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor care pot participa la al doilea tur de scrutin. În această situaţie Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor”.

Fostul judecător Cristi Danileț spune pentru Europa Liberă că nu există să se meargă în turul doi dacă se descoperă că sunt alți finaliști.

„În situația în care candidatul de pe locul 3 trece – în urma renumării voturilor – pe locul 2, asta înseamnă că s-a schimbat ordinea candidaților, prin urmare trebuie reluat turul întâi de scrutin. Nu se înlocuiește candidatul de pe locul doi cu cel de pe locul trei si se merge mai departe spre turul doi, așa ceva nu se poate. Se reia primul tur”, explică Cristi Danileț.

Alți juriști consultați de Europa Liberă spun că, totuși, CCR poate decide să nu anuleze primul tur dacă diferența de voturi reieșită de la renumărare nu este semnificativă și nu poate fi considerată fraudă majoră. Aceasta chiar dacă ierarhia candidaților se schimbă, dar, atrag ei atenția, „ar fi o încălcare a legii”.

În ipoteza reluării primului tur, acesta ar putea să aibă loc în duminica dinaintea Crăciunului, iar al doilea tur, pe 4 ianuarie.

Îți mai recomandăm CCR a decis să ceară BEC renumărarea voturilor și amână pentru vineri validarea primului tur al prezidențialelor

Problemele renumărării

1. Imposibil de terminat până vineri

În primul rând, deși CCR a spus în decizie că renumărarea trebuie făcută până vineri la ora 14.00, BEC a declarat că acest lucru este imposibil, așa că ziua anunțării rezultatelor va fi dumincă.

Procesul de renumărare nu este unul simplu – voturile valabil exprimate se introduc în același sac cu voturile nule, deci acum sunt amestecate.

În 2009, la turul doi al alegerilor prezidențiale în care s-au înfruntat Traian Băsescu și Mircea Geoană, BEC, la cererea CCR, a dispus renumărarea voturilor nule din 47 de circumscipții, (138.476 de voturi, nu 9,4 milioane). Atunci, 15 oameni au numărat timp de trei zile.

Până la validarea proceselor verbale nu a existat nicio contestatie cu privire la faptul că numărătoarea voturilor a fost făcuta greșit.
Toni Greblă, șeful AEP

Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, susține că renumărarea nu poate fi făcută nici măcar în două zile și că nu există dovezi temeinice că numărarea voturilor a fost viciată.

„Reverificarea a peste 9 milioane de voturi, depozitate în cele 41 de județe, nu poate fi făcută nici în ore, nici într-o zi, nici în două. Nu pot să apreciez cât ar dura, e vorba de peste 9 milioane de voturi depozitate în arhivele tribunalelor .

Ar trebui dovezi temeinice că această numărătoare nu a fost făcută cum trebuie”, a declarat Toni Greblă, la Digi 24.

2. Supravegherea renumerării

O altă problemă majoră este aceea că renumărarea trebuie făcută în prezența reprezentanților tuturor partidelor politice, deci trebuie refăcute comisiile electorale județene.

Rechemarea membrilor secțiilor de vot se poate face cel mai devreme joi dimineață, potrivit surselor Europa Liberă.

Un lucru esențial pentru corectitudinea renumărării este ca aceasta să fie supravegheată de reprezentanți ai societății civile.

ONG-urile care au monitorizat alegerile atrag atenția asupra acestui aspect.

Funky Citizens a solicitat BEC prezența observatorilor independenți acreditați și, ideal, și mass media la procedura de renumărare a voturilor. Având în vedere situația extrem de tensionată legată de aceste alegeri precum și climatul de incertitudine, credem că e crucială transparența la renumărarea voturilor”, scrie Fanky Citizens.

Suspiciuni: schimbarea ierarhiei în favoarealui Ciolacu

Renumărarea voturilor poate avea consecințe importante în plan politic și în societate. Tensiunile sunt în creștere, iar divizarea dintre susținătorii curentului suveranist și cei pro-europeni riscă să se accentueze.

Profesorul de drept constituțional Ioan Stanomir spune pentru Europa Liberă că starea de tensiune din societate a fost realimentată de decizia Curții Constituționale.

Renumărările de voturi sunt o cutie a Pandorei, ele pot să remodifice ierarhia candidaților.
Profesorul Ioan Stanomir

„E o situație specială, de anxietate, degringoladă, nervozitate. E ceva fără precedent această decizie, deși tot fără precedent a fost și ceea ce s-a întâmplat cu Diana Șoșoacă. Starea de tensiune din societate este alimentată de aceste precedente”, spune Ioan Stanomir.

Tensiunea mai este alimentată de suspiciunea că decizia CCR de renumărare urmărește să-l propulseze pe Marcel Ciolacu în turul doi.

Merită reținut că în prezent CCR este dominată de reprezentanți ai PSD.

„Nu trebuie să fii foarte isteț ca să-ți dai seama că vor să schimbe ierarhia în favoarea lui Ciolacu și asta generează nemulțumire”, spune pentru Europa Liberă profesorul și analistul Cristian Pârvulescu.

Îți mai recomandăm Ce vor/pot face partidele pro-europene pentru a opri ascensiunea celor suveraniste? Teoria „cordonului sanitar”

Impactul asupra parlamentarelor

Semnificativă poate fi și influența asupra alegerilor parlamentare de dumincă. Confuzia va fi maximă din moment ce BEC dă răspunsul după ce se încheie votul.

Deci, alegătorii nu vor ști care sunt candidații care intră în turul doi, dacă se schimbă sau nu ierarhia și, eventual, dacă se reiau alegerile.

Este o situație care „resetează total alegerile parlamentare, pentru că alegătorii nu vor ști cine intră în turul doi, va fi o mare incertitudine și nemulțumire”, spune pentru Europa Liberă Cristian Pârvulescu.

Analistul atrage atenția că la renumărare va fi o mare bătălie pentru fiecare vot.

Îți mai recomandăm Ce vor/pot face partidele pro-europene pentru a opri ascensiunea celor suveraniste? Teoria „cordonului sanitar”

Partidele nemulțumite. Nu toate

După cum era de așteptat, decizia CCR a provocat nemulțumire în rândul partidelor politice, pentru că această renumărare poate produce modificări ale ierarhiei.

Singurul care pare liniștit este liderul PSD, Marcel Ciolacu, cel care a fost eliminat la mustață din finala prezidențială, ceea ce este o premieră post revoluționară pentru PSD, motiv pentru care și-a dat demisia din fruntea partidului.

Ciolacu a spus că nu are nicio părere despre decizia Curții Constituționale și a insistat pe faptul că el și-a dat demisia și nu a făcut nicio contestație la BEC.

„Eu nu-mi doresc nimic. Eu știu că sunt doi candidați în turul doi cărora le-am urat succes. Pe doamna Lasconi chiar am sunat-o.

Eu cred că cel mai important lucru sunt alegerile de duminică”.

La Partidul Național Liberal (PNL), unde Nicolae Ciucă a obținut doar 8,8% din voturi, renumărarea nu are mare miză politică. De aceea președintele interimar Ilie Bolojan a spus că așteaptă să vadă decizia CCR

Nici Călin Georgescu, independentul suveranist, nu a comentat decizia CCR. Mai exact echipa de comunicare a lui Georgescu.

Îți mai recomandăm CSAT: Atacuri cibernetice de influențare a votului. TikTok, tratament preferențial pentru un candidat. SRI, SIE și Parchetul, sesizate

În schimb, Elena Lasconi critică decizia despre care spune că „se joacă cu siguranța națională”.

„Votul fiecăruia dintre noi este sfânt! Ceea ce încearcă să facă acum CCR este absolt îngrozitor pentru o țară democrată. Sunt aici să apăr democrația și fac un apel către Biroul Electoral Central să trateze renumărarea voturilor cu înțelepciune. Legea trebuie să fie la fel pentru toți, nu interpretată diferit pentru unii.

Pentru a doua oară CCR intervine în procesul democratic. CCR nu poate pune președinți la masa verde. Extremismul se combate prin vot, nu prin jocuri de culise”, scrie Elena Lasconi pe Facebook.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.