Rep. Moldova. Furnizor de energie electrică: cererea internă, acoperită după oprirea gazelor rusești

Fluxurile de gaze rusești către Moldova au fost oprite după încheierea unui contract de furnizare cu Ucraina. (fotografie de arhivă)

Compania energetică de stat JSC Energocom din Republica Moldova a transmis că va acoperi 100% din consumul intern de energie electrică pe 3 ianuarie. Anunțul vine la două zile după ce livrările de gaze naturale rusești au fost oprite în urma expirării unui contract de tranzit cu Ucraina.

Energocom a declarat pe 2 ianuarie că se așteaptă la o creștere cu 10% a consumului, pe 3 ianuarie 2025, dar că va acoperi în continuare cererea. Consumul de energie electrică din Republica Moldova a fost acoperit integral în primele două zile ale anului, a anunțat grupul de criză energetică constituit de guvernul de la Chișinău.

Compania Energocom precizează că, pe lângă producția locală de la centralele termice din Chișinău și Bălți și alte centrale de energie regenerabilă, energia electrică va fi importată.

Grupul de criză, înființat pe 26 decembrie, a anunțat pe 1 ianuarie că aproape jumătate din consumul de energie electrică al țării e acoperit de importuri din România și nu a fost nevoie de activarea altor mecanisme de aprovizionare de urgență.

Între timp, autoritățile de la Chișinău au confirmat că regiunea separatistă Transnistria, care nu a mai fost aprovizionată cu gaze naturale de la 1 ianuarie, este alimentată cu energie electrică.

Centrala electrică care deservește regiunea a trecut la funcționarea pe cărbune.

Administrația municipală din capitala Transnistriei, Tiraspol, a declarat că are rezerve de gaze naturale de aproximativ 13 milioane de metri cubi, ceea ce este suficient pentru aproximativ 20 de zile.

Pe 1 ianuarie însă, oamenii din cel puțin 11 comunități din apropierea Tiraspolului nu aveau gaze, încălzire și apă caldă.

Orașul a înființat 30 de puncte de întâlnire unde oamenii se pot aduna pentru a se încălzi și a mânca mese calde. Între timp, aproximativ 115.000 de gospodării primesc gaze naturale doar pentru gătit, potrivit furnizorului Tiraspoltransgaz.

Decizia Ucrainei de a nu reînnoi contractul care permite fluxul de gaze rusești pe teritoriul său a adâncit o ruptură între Kiev și Bratislava.

Îți mai recomandăm Transnistria a rămas fără căldură și apă caldă. Rusia a oprit furnizarea gazelor

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.