Repatrierea fugarilor Adamescu și Popoviciu, discutată de Stelian Ion cu ambasadorul UK la București

România - Întâlnirea ministrului român al Justiției, Stelian Ion, cu ambasadorul Marii Britanii în România, Andrew Noble

Ministerul Justiției, Stelian Ion, a discutat cu ambasadorul britanic la București, Andrew Noble, despre repatrierea fugarilor Alexander Adamescu și Puiu Popoviciu, pe numele cărora au fost emise mandate europene de arestare și care se află în Regatul Unit.

În ceea ce privește cooperarea judiciară în materie penală, în contextul executării de către autoritățile judiciare din Regatul Unit a mandatelor de arestare emise de instanțele române, au fost evocate în discuția dintre cei doi cazurile care au ca obiect soluționarea mandatelor europene de arestare emise pe numele lui Alexander Bogdan Adamescu și Gabriel Aurel Popoviciu, anunță Ministerul Justiției.

„Apreciem orice informație transmisă de colegii britanici cu privire la elemente concrete privind predarea persoanelor în privința cărora procedurile judiciare în fața instanțelor britanice au fost încheiate. A fost apreciată contribuția magistratului de legătură britanic în România, din perspectiva facilitării cooperării judiciare”, spune Ministerul Justiției într-un comunicat remis presei joi seară.

„Ca linii de acțiune în viitor, asupra cărora se vor concentra eforturile părților, menționăm combaterea criminalității organizate în toate formele sale și, în special, a traficului de persoane, protecția minorilor, lupta împotriva corupției”, mai anunță ministerul.

Pe numele lui Alexander Adamescu a fost emis mandat european de arestare pentru acuzația de mituire a unor judecători români. Anul trecut Curtea Supremă a Regatului Unit i-a respins apelul împotriva deciziei de extrădare.

Adamescu le-a spus judecătorilor britanici că a fost vânat de DNA din motive politice, la comanda fostului premier, Victor Ponta, și că sistemul de justiție din România este corupt și, în aceste condiții, el nu va beneficia de o judecată echitabilă.

Magistraţii Curţii Supreme de la Londra l-au contrazis, însă, și au arătat că Laura Codruţa Kovesi a fost numită şefa DNA în 2013 de preşedintele Traian Băsescu, iar tatăl lui Alexander, Dan Adamescu, decedat între timp, a fost unul dintre susținătorii vocali ai președintelui Băsescu.

De asemenea, magistrații britanici au înlăturat și temerea că sistemul penitenciar din România încalcă drepturile sau pune în pericol sănătatea apelantului.

Alexander Adamescu a fost acuzat că, împreună cu tatăl său, ar fi mituit doi judecători de la Tribunalul Bucureşti, pentru ca aceștia să favorizeze companiile familiei în cadrul unor proceduri de insolvenţă.

Puiu Popoviciu se află în procedură judiciară de extrădare în România pentru condamnarea primită în țară, în 2017, de 7 ani de închisoare în dosarul Băneasa. O instanță din Regatul Unit a decis vara trecută predarea lui autorităților de la București, dar sentința a fost atacată cu recurs de Popoviciu.