Fotogalerie | Repere olimpice pentru țările în care este prezentă organizația RFE/RL

7 august 2024, Viktoria Kesar (Ucraina), la competiția feminină de sărituri în apă de la 3 metri înălțime.

Aproximativ 11.000 de sportivi din întreaga lume au fost la Paris, la ediția din 2024 a Jocurilor Olimpice de Vară (26 iulie - 11 august).

 

Diyora Keldiyorova din Uzbelistan (stânga) și Distria Krasniqi din Kosovo, la finala feminină de Judo 52 de kg. Keldiyorova a câștigat medalia de aur.

Medaliatul cu argint Joan-Benjamin Gaba din Franța (stânga), medaliatul cu aur Hidayat Heydarov din Azerbaidjan și cel cu bronz, Adil Osmanov, din Republica Moldova pe podium după finala competiției de judo bărbați 73 de kilograme, pe 29 iulie 2024.

Lasha Bekauri din Georgia sărbătorește după ce l-a învins, pe 31 iulie, pe japonezul Sanshiro Murao în finala de judo bărbați 90 de kilograme.

Hubert Kos din Ungaria sărbătorește, după ce a câștigat medalia de aur de 200 de metri spate, pe 1 august.

Medaliații cu bronz Alisher Yusupov din Uzbekistan (stânga) și Temur Rakhimov din Tadjikistan, după participarea la concursul de judo bărbați +100 de kilograme, pe 2 august.

2 august - Atleta afgană Kimia Yosufi arată un slogan scris de mână: „Educație, sport - drepturile noastre”, după ce a trecut linia de finiș la calificările în finala de 100 de metri.

Guvernul taliban, care le interzice femeilor dreptul la educație și sport, de când a revenit la putere, în august 2021, spune că nu recunoaște participarea femeilor din echipa olimpică afgană la Jocurile de la Paris.

Filmare de sub apă - Kristof Milak din Ungaria, la 200 m fluture, pe 30 iulie. Milak a câștigat medalia de aur pe 3 august, în cursa de 100 m fluture. 

Novak Djokovic din Serbia își îmbrățisează fiica, Tara, după ce l-a învins pe spaniolul Carlos Alcaraz în finala masculină de tenis, pe 4 august.

Djokovic spune că faptul că a luat aurul este „cel mai mare succes al carierei sale” și a promis că va dona banii primiți de la guvernul sârb (210.000 de dolari) unor organizații de caritate din țara lui. 

Lasha Bekauri din Georgia este primit acasă, împreună cu colegii lui din echipa de judo, ca niște eroi. Echipa georgiană a câștigat aurul și două medalii de argint.

Amin Mirzazadeh din Iran îl duce în cârcă pe Sabah Saleh Shariati din Azerbaidjan, după ce acesta din urmă a pierdut în meciul de lupte greco-romane pe care l-au disputat.

Pe 4 august, Yaroslava Mahuchikh din Ucraina a câștigat medalia de aur la săritura feminină în înălțime.

Mahuchikh și-a dedicat medalia olimpică celor aproape 500 de sportivi și antrenori care și-a pierdut viața de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, în 2022.

7 august. Mohammadhadi Saravi din Iran și antrenorul lui sărbătoresc victoria asupra lui Artur Aleksanian din Armenia la lupte greco-romane, categoria 97 de kilograme.

Iranianul Alireza Mohmadipiani și ucraineanul Zhan Beleniuk au luptat unul contra ceiluilalt pe 7 august în semifinala de greco-romane bărbați 87 kg. Beleniuk, primul bărbat de culoare din Parlamentul ucrainean, a luat medalia de bronz pe 8 august.

Michaela Valentina Cambei din România, în timpul concursului feminin de haltere, pe 7 august. Cambei a câștigat medalia de argint.

Arshad Nadeem din Pakistan nu numai că a câștigat aurul, dar a și stabilit un nou record mondial la aruncarea cu sulița, în data de 8 august.

În timp ce Jocurile Olimpice de vară din 2024 de la Paris se apropie de final, RFE/RL retrăiește unele dintre cele mai memorabile momente ale sportivilor din regiunile noastre care au concurat pentru aurul olimpic.