33 de ani de când Republica Moldova și-a proclamat independența

Dorin Recean and Igor Grosu depun de flori la monumentul „Maica Îndurerată” de la Complexul memorial „Eternitate”.

Republica Moldova marchează 33 de ani de la proclamarea independenței față de URSS, în 27 august 1991. Republica Moldova sărbătorește independența alături de statele baltice, singurele foste republici sovietice care au aderat la Uniunea Europeană.

Într-un mesaj video de Ziua Independenței, președinta Maia Sandu i-a îndemnat pe moldoveni „să muncească” pentru „un viitor în pace și bunăstare”.

Șefa statului nu va participa la manifestările publice din cauză că a contactat Covid. Ea va susține totuși un discurs video transmis în direct pe o scenă din centrul Chișinăului, pe 27 august.

Manifestările de Ziua Independenței la Chișinău au loc pe parcursul a trei zile, 26-28 august, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău.

Marți, 27 august, deputații din primul Parlament – cei care au votat Declarația de Independență în 1991 – depun flori la monumentul lui Ștefan cel Mare din centrul capitalei.

De asemenea, premierul Dorin Recean și liderii Letoniei, Lituaniei și Estoniei semnează o declarație comună de sprijin pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Seara, cei trei vor urca pe scena din iața Marii Adunări Naționale din Chișinău pentru a transmite moldovenilor mesajele de felicitare.

Pe 27 august 1991, moldovenii adunați în Piața Marii Adunări Naționale au cerut Parlamentului să voteze pentru ieșirea din componența Uniunii Sovietice.

Deputații au votat pentru Declarația de Independență, act care marchează apariția statului independent - Republica Moldova.

Felicitări din România

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis de Ziua Independenţei că Republica Moldova e parte a marii familii europene.

„România va continua să ofere Republicii Moldova sprijin strategic pe toate planurile”, adaugă Klaus Iohannis, într-o postare pe Facebook.

Premierul Marcel Ciolacu a scris o postare pe Facebook - „Transmit felicitările mele tuturor cetățenilor Republicii Moldova, cu ocazia Zilei Independenței! Locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană. În timp ce președintele PNL, Nicolae Ciucă, a asigurat autoritățile de la Chișinău că România le e alături pe calea aderării la structurile europene.

„Pentru Estul continentului, integrarea în UE este singura garanţie a dezvoltării şi a bunăstării. Sărbătoresc această zi marcantă pentru fraţii noştri de peste Prut fiind cu inima alături de ei şi urându-le prosperitate şi succes în parcursul lor european!”, spune Nicolae Ciucă.

Îți mai recomandăm Oficiali moldoveni: Rusia încearcă să influențeze alegerile din R. Moldova prin dezinformare

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.