Republica Moldova a blocat peste 20 de site-uri media ruseşti

Moldova a anunţat că a blocat accesul la aproximativ 20 de pagini media de internet ruseşti.

Moldova a anunţat că a blocat accesul la aproximativ 20 de pagini media de internet ruseşti. Măsura se înscrie în politica Chișinăului împotriva a ceea ce numește „dezinformare” şi război hibrid a Rusiei la adresa Moldovei, scrie AFP.

Serviciile de informaţii de la Chișinău au anunţat că au ordonat „blocarea imediată” a 22 de pagini de internet care ar vehiculau informaţii false. Printre siturile blocate se află și cele ale Russia Today (RT) şi ale mass-media de stat VGTRK.

Potrivit acestora, aceste mijloace de comunicare „sunt folosite în războiul informaţional împotriva Republicii Moldova, condus de agresor”.

Autorităţile moldoveneşti au interzis deja, în iunie 2022, difuzarea programelor de ştiri ruseşti la radio şi televiziune. Acum sunt permise doar filmele, serialele, programele muzicale şi de divertisment ruseşti.

Îți mai recomandăm Raport SUA. Cum încearcă Rusia să influențeze alegerile din diverse țări

În septembrie, autorităţile din Republica Moldova l-au expulzat pe directorul local al agenţiei ruse de ştiri Sputnik, acuzând instituția de „minciuni şi propagandă". Kremlinul a protestat atunci împotriva „persecuţiei” la adresa presei ruseşti din Moldova şi l-a convocat pe ambasadorul Chișinăului la Moscova.

De la începutul ofensivei ruseşti, preşedinta Maia Sandu a criticat în mod regulat ceea ce ea consideră a fi ingerinţe ruseşti şi încercări de răsturnare a puterii.

Maia Sandu pledează pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, „singura modalitate de a ne proteja libertatea, pacea şi democraţia”, precum şi pentru „o investiţie în securitatea colectivă a Europei”, a declarat ea într-un discurs recent.

Moldova a primit anul trecut statutul oficiale de candidat la statutul de membru al UE.

De altfel, Sputnik și Russia Today au interdicție de emisie și publicare pe internet în UE din martie 2022, pentru că propagă dezinformările Kremlinului.

Îți mai recomandăm Președinta Comisiei Europene sugerează că Moldova ar putea intra în UE mai devreme de 2030