Fragmente dintr-o rachetă au căzut în Transnistria. Reacția Ministerului Apărării de la Chișinău

Potrivit geniștilor, fragmentele de rachetă găsite nu prezintă pericol.

Resturi dintr-o rachetă au fost descoperite luni în satul Chițcani din regiunea transnistreană. Fragmentele au fost evacuate și, potrivit geniștilor, nu prezintă un pericol la adresa populației.

Șeful delegației transnistrene în Comisia Unificată de Control, Oleg Beleakov, a declarat agenției de presă Novosti PMR că locuitorii din Chițcani, Tiraspol și Bender au auzit o bubuitură în jurul orei 1:00.

Explozia ar fi avut loc în aer, după care resturi ale unei rachete S-300 au căzut într-o grădină din localitatea Chițcani. Focosul rachetei s-a înfipt în sol, dar nu a explodat.

Nu au fost raportate victime.

Potrivit ministerului de interne din republica autoproclamată, geniștii au evacuat resturile de rachetă și au constatat acestea nu mai prezintă pericol pentru localnici.

Mai multe

La fața locului s-au deplasat și reprezentanții celor trei părți (Chișinău, Tiraspol și Rusia) din Comisia Unificată de Control, deoarece satul Chițcani se află în Zona de Securitate.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că, deocamdată, nu este clară originea și traiectoria rachetei.

Solicitată de Europa Liberă, purtătoarea de cuvânt a Biroului politici pentru reintegrare, Mariana Sarî, a promis că va reveni în scurt timp cu un comunicat de presă.

Reacția Ministerului Apărării

Ministerul Apărării din Republica Moldova a precizat că la fața locului s-au deplasat observatorii militari ai Forțelor Mixte de Menținere a Păcii.

Comunicatul menționează că la această oră nu este clară originea obiectului identificat și nici nu se confirmă din surse independente traiectoria acesteia.

„Autoritățile statului vor continua să țină publicul informat pe măsură ce primim mai multe informații verificate cu privire la acest incident”, transmite ministerul.

Îți mai recomandăm Rusia a atacat din nou Portul Odesa: un om a murit și unul este dispărut. Un terminal și mai multe grânare au fost distruse

De la începutul invaziei rusești în Ucraina, pe teritoriul Republicii Moldova au căzut mai multe fragmente de rachete, în localitățile din nordul țării, la granița cu Ucraina.

Fosta ministră de Interne, Ana Revenco, spunea că acestea erau părți componente ale sistemul de apărare antiaeriană S-300, proveniența lor nefiind stabilită.

Complexul S-300, o rachetă din care, după cum susțin mai mulți experți, ar fi căzut și pe teritoriul Poloniei, în noiembrie 2022, este de producție sovietică și se află în dotarea mai multor armate, inclusiv a Federației Ruse și a Ucrainei.