Reuters despre implicarea Rusiei în Venezuela (VIDEO)

Your browser doesn’t support HTML5

Noi proteste în Venezuela - Oamenii cer sfârșitul „dictaturii”

Datoria suverană

În Noiembrie 2017, Rusia căzut de acord să restructureze datoria suverană de 3,15 miliarde de dolari, cu plăti eșalonate pe 10 ani.

Adjunctul ministrului rus de finanțe, Serghei Storciak, a spus în aceasta lună, că Venezuela își îndeplinește datoriile și că nu are în vedere acordarea unui nou împrumut autorităţilor de la Caracas. Storciak a spus și că Moscova i-a oferit Venezuelei un plan pentru rezolvarea problemelor ei economice.

Cea mai recentă întâlnire dintre Nicolas Maduro și Vladimir Putin datează din decembrie 2018

Bănci

Rusia și Venezuela au o bancă comună - Evrofinance Mosnarbank, care este considerata a 91-a bancă din Rusia, după mărimea activelor. Fondul Național de Dezvoltare din Venezuela (Fonden) controlează 49,99% din actiunile băncii. Banca rusă Gazprombank (unde compania de stat Gazprom este acționar) și banca de stat VTB au fiecare câte 25% din acţiunile Evrofinance.

VTB, care este a doua bancă din Rusia, intenționa să își vândă acţiunile pe care le are la Evrofinance, dar nu s-a încheiat nici o afacere fermă, după cum i-a declarat agenției Reuters un înalt angajat al VTB.

Îți mai recomandăm VIDEO Liderul opoziției din Venezuela se autoproclamă președinte interimar. Ciocniri violente pe străzile din Caracas

​Gazprombank a anunțat, joi, că nu este implicată în nici un proiect de investiţii în Venezuela, astfel încât riscurile asupra băncii rusești sunt nesemnificative.

Companiile rusești de petrol

Directorul general de la Rosneft, cel mai mare producător de petrol din Rusia și unul dintre cei mai mari din lume, Igor Sechin, este un vizitator frecvent al Venezuelei și are acţiuni în mai multe proiecte petroliere din țară. Reuters scrie că producția din aceste proiecte a fost, în 2017, de 8 milioane de tone, sau 161.000 de barili pe zi.

Grâne

Rusia, cel mai mare exportator de grâu, a ajutat Venezuela în anii trecuți cu grâu, dar nu mai sunt plănuite astfel de livrări pentru anul 2019, scrie Reuters. În 2018, Rusia a exportat în Venezuela 226.000 de tone și, în 2017, 223.500 tone.

Comerțul cu arme

Prima linie de credit pentru cumpărarea de arme a fost semnată la Moscova în 2006 de Hugo Chavez și de Vladimir Putin. De atunci, acorduri similare i-au permis Venezuelei să cumpere de la Rusia mitraliere Kalașnikov, avioane Suhoi, tancuri și alte echipamente.

Luna trecută, Nezavisimaya Gazeta cita surse nenumite care afirmau că Rusia ar dori să desfăşoare avioane la o bază aviatică venezueleana din Caraibe, în sud-estul Statelor Unite. În decembrie anul trecut, doua bombardiere strategice rusești, capabile să transporte arme nucleare, au aterizat în Venezuela, mai scrie agenţia Reuters.