3 minute | Marcel Ciolacu merge la Bruxelles, contraofensiva avansează semnificativ, elevii ucraineni nu au unde să meargă la școală

Contraofensiva ucraineană avansează semnificativ în sud-est.

Premierul Marcel Ciolacu merge la Bruxelles pentru a negocia cu Comisia Europeană măsurile de reducere a deficitului. Ucraina face primele progrese strategice în contraofensivă. Europa îmbrățișează ideea serviciului militar obligatoriu.

Bine v-am regăsit,

Iată principalele știri:

  • Două drone ucrainene au atacat vineri dimineața orașul rus Kurchatov, unde se află o centrală nucleară din regiunea Kursk, au anunțat autoritățile regionale.
  • Volodimir Zelenski a anunțat că Ucraina a construit o nouă armă cu rază lungă de acțiune care poate lovi ținte aflate la 700 km distanță.
  • Guvernul oferă ajutare între 1.500 de lei și 2.500 de euro pentru victimele de la Crevedia.

Marcel Ciolacu merge la Bruxelles prima dată în calitate de premier

Propunerea de realizare a testelor antidrog la școală va duce la consum de substanțe care nu pot fi depistate, spune un psihoterapeut pentru Hotnews. Propunerea testării antidrog a elevilor a venit la o ședință de la Prefectura Capitalei, la care au participat și autorități naționale. Nici părinții nu sunt de acord cu ideea, scrie Europa Liberă.

Părinți sunt revoltați și de un mesaj despre viol, de la radio și TV, care ar da indicii mai degrabă despre cum să eviți pedeapsa pentru viol, scrie Libertatea. Mesajul de interes public, difuzat în calupurile publicitare, creează confuzie, consideră părinții și specialiștii.

Intervenţia în cazul exploziilor de la Crevedia a fost finalizată, transmite Euronews. Jandarmii au făcut ieri căutări pentru a identifica resturi ale cisternelor care au explodat, iar reporterii Europa Liberă au fost acolo din nou pentru a vedea efectele dezastrului asupra comunității.

Premierul României, Marcel Ciolacu, se întâlnește cu oficiali europeni, pe care va încerca să îi convingă să fie de acord cu măsurile guvernului de reducere a deficitului bugetar.

De unde provine gazul imperiului GPL al familiei Doldorea e întrebarea la care răspunde o investigație Europa Liberă, care ajunge la importuri din Rusia și Kazahstan. Iar defapt.ro scrie că la stația GPL ilegală din Crevedia parcau des cisternele firmei ADE Gas. Printre asociații companiei se află „un mason care stă des la șpriț cu șeful SRI Oltenia”.

Premierul Marcel Ciolacu merge în prima lui vizită la Bruxelles, de la preluarea mandatului. Şeful Executivului se va întâlni cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi alți oficiali importanți.

Vizita vine după ce, potrivit Digi.24, Comisia Europeană a cerut majorarea TVA la 21% pentru a acoperi deficitul bugetar, însă guvernul a respins ideea.

Ucraina avansează semnificativ pe front

Forțele ucrainene avansează spre „prima linie” a apărării rusești din sudul regiunii Zaporojie, scrie CNN. E un semn că armata ucraineană se apropie de rețeaua extinsă de fortificații rusești de pe frontul sudic.

New York Times scrie că săptămânile de lupte brutale au dus la progrese mici, dar semnificative, pe care forțele ucrainene încearcă să le exploateze. Iar șansele sunt reale.

Wall Street Journal explică că scopul strategic al contraofensivei din sud-est e de a ajunge la Marea Azov, ceea ce ar aduce recuperări semnificative de teritorii, dar și tăierea rutelor de aprovizionare pentru armata rusă.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitri Kuleba, a cerut criticilor contraofensivei ucrainene să tacă.

În acest context, Ucraina le cere celor care critică „lentoarea contraofensivei” să tacă. Este un semn, scrie Reuters, că autoritățile de la Kiev sunt frustrate de scurgerile de informații care sugerează că ofensiva nu se ridică la nivelul așteptărilor.

În estul Ucrainei, Moscova organizează alegeri „false” în zonele ocupate ilegal din Ucraina, transmite The Guardian. „Alegerile” au loc în condițiile în care Rusia nu controlează pe deplin niciuna dintre cele patru regiuni în care au loc voturile, Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson.

Elevii ucraineni nu au unde să meargă la școală

În acest timp, elevii din Ucraina, care încep azi școala, nu au unde învăța, scrie BBC. Stațiile de metrou din Kiev sunt transformate în săli de clasă. Peste 1.300 de școli au fost distruse în războiul din Ucraina și aproape șapte milioane de elevi nu au unde să meargă la școală, completează tabloul EUObserver.

În noile condiții create de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, serviciul militar obligatoriu cunoaște o renaștere în Europa. Este acesta un lucru bun?, se întreabă Euronews.

Generalul Brice Oligui Nguema va prelua președinția interimară în Gabon, după lovitura de stat.

O altă mare preocupare pentru europeni este seria de lovituri militare de stat din Africa, scrie Deutsche Welle. Washington Post scrie că loviturile de stat din Africa sunt un semn al sentimentului antifrancez din regiune, iar Foreign Policy afirmă că Parisul este complice la lipsa progresului social și democratic din fostele colonii.

Cum va afecta inteligența artificială alegerile din 2024? Dezinformarea va deveni mai ușor de produs, scrie The Economist, în condițiile în care SUA, UK, India, Indonezia, Mexic și Taiwan, cu o populație totală de 4 miliarde de oameni, vor avea alegeri în 2024.

Alte știri:

  • Ministrul britanic al Apărării a demisionat fiind înlocuit de Grant Shapps, fost ministru pentru Securitate Energetică. – Euronews
  • Liderul Proud Boys, Joe Biggs, a fost condamnat la 17 ani pentru revolta de la Capitoliu. – BBC
  • Jumătate dintre germani se tem de prăbușirea economică a țării. – Der Spiegel

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Podcastul Europa Liberă SmartJob este pe Spotify, Apple Podcast și Google Podcast.

Toate cele bune!
Adrian