3 minute | SUA controlează tot mai greu Orientul Mijlociu. Zelenski vrea pace, nu arme. Prime enorme la ASF în anul falimentului Euroins

Susținătorii tribali ai grupării Houthi din Yemen flutură un steag palestinian și își ridică armele în timpul unui protest față de loviturile recente ale SUA asupra țintelor Houthi, lângă capitala Sanaa.

Tensiunile politice și militare din Orientul Mijlociu se extind către Pakistan. La Davos, președintele Volodimir Zelenski cere obținerea unui acord de pace, fără a insista pe livrarea de arme. În România, conducerea ASF a primit prime de peste 700.000 de lei în anul răsunătorului faliment Euroins.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • Iranul a lansat un atac aerian asupra unor ținte din Pakistan, țară care a condamnat atacul ca fiind „ilegal” și a declarat că doi copii au fost uciși. Marți, Irakul și-a retras ambasadorul în Iran, ca răspuns la un atac iranian cu rachete asupra unor ținte din nordul Irakului.
  • Qatarul și Franța au mediat un acord între Hamas și Israel care va permite mai mult ajutor umanitar în Gaza în schimbul livrării de medicamente ostaticilor israelieni.
  • În România, medicii de familie și din ambulatorii protestează. Ei se plâng că în timp ce țara are creștere economică, ei primesc tot mai puțini bani pentru serviciile medicale oferite.

SUA controlează tot mai greu Orientul Mijlociu

Forțele israeliene se îndreaptă spre un spital cheie din sudul Fâșiei Gaza, determinând pacienții și civilii adăpostiți să fugă. „Spitalul tremură și oamenii sunt panicați”, a declarat un medic american din Gaza pentru CNN.

Qatarul a declarat că a intermediat un acord între Israel și Hamas care prevede livrarea de medicamente ostaticilor israelieni din Gaza în schimbul livrării de ajutor civililor palestinieni, scrie The Associated Press.

De asemenea, se așteaptă ca SUA să redesemneze Houthi ca entitate teroristă globală, anunță PBS. Marți, grupul yemenit a revendicat un atac asupra unei nave deținute de greci, la câteva ore după ce armata americană a lansat noi lovituri împotriva țintelor Houthi.

Soldați israelieni aflați la granița israeliană cu Gaza, într-un convoi de vehicule blindate care se întorc de pe teritoriul palestinian, pe 15 ianuarie 2024.

Washington Post consideră că Statele Unite întâmpină din ce în ce mai multe greutăți în a controla conflictul din Orientul Mijlociu, în timp ce New York Times scrie despre cum o loviturile militare iraniene din Irak și Pakistan inflamează și mai mult tensiunile regionale.

The Wall Street Journal crede că războiul Israelului în Gaza intră în faza cea mai periculoasă. E momentul în care armata israeliană încearcă să controleze rețeaua de tuneluri săpate de Hamas pe sub Gaza, refugiații se aglomerează în sud, iar criticile internaționale la adresa Israelului sunt tot mai multe.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski vrea pace, nu neapărat arme

La Davos, bogații lumii cer politicienilor să le taxeze averea, scrie The Guardian. Abigail Disney, Brian Cox și Valerie Rockefeller se află printre miliardarii care au semnat o scrisoare deschisă care condamnă inegalitatea.

Iar reprezentanții Uniunii Europene spun la reuniunea de la Davos că lumea traversează o perioadă cu cele mai mari riscuri globale de după Al Doilea Război Mondial, relatează El Pais.

Tot la Davos, Volodimir Zelenski a avut un discurs în care a cerut pace și nu mai multe arme, remarcă NYT.

Uniunea Europeană este optimistă că premierul Ungariei, Viktor Orban, se va răzgândi și va fi de acord cu sprijinirea Ucrainei, scrie Politico.

Iar președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, declară că UE va aproba ajutorul de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina cu sau fără Ungaria.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus la Davos că UE va aproba ajutorul de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina cu sau fără sprijinul Ungariei.

Deutsche Welle relatează despre discuția dintre președintele SUA, Joe Biden, și cancelarul Germaniei, Olaf Scholz. Cei doi au căzut de acord că Ucraina trebuie în continuare susținută cu toate resursele disponibile.

În Republica Moldova, inflația a scăzut puternic, iar noua șefă a Băncii Centrale de la Chișinău, Anca Dragu, scrie Bloomberg, care adaugă că Moldova este o poveste de succes pe drumul integrării în UE.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a promis o serie de reforme, inclusiv reducerea timpului petrecut de copii în fața ecranului, introducerea uniformei școlare obligatorii și reducerea impozitelor, relatează Reuters

Iar Euronews scrie că pachetul de reforme al președintelui francez este o încercare de contracarare a extremei drepte.

Prime enorme la ASF în anul falimentului Euroins

Europa Liberă continuă serialul „Lagărele lui Ceaușescu”, cu episodul 7 în care Oana Despa scrie despre cum statul comunist lăsa copiii să moară de frig și foame și apoi cerea bani de la părinți.

Protestele transportatorilor şi fermierilor continuă în a opta zi. La Afumați și Vama Siret s-au format cozi, iar sectoare întregi de drumuri sunt afectate de protest, titrează G4Media.

După primele discuții la Guvern, transportatorii spun că și-ar dori ca autoritățile să nu le pună bețe în roate, nu să îi ajute.

Medicii din ambulatorii amenință cu proteste după ce Casa de Sănătate a anunțat că ar putea vira mai puțini bani pentru serviciile medicale prestate.

Ministrul Agriculturii spune despre cei care continuă protestele la Afumați că nu sunt fermieri, ci instigatori, notează Hotnews.

Spotmedia scrie despre motivul invocat de primarul capitalei, Nicușor Dan, pentru refuzul de a aproba un protest al transportatorilor în centrul Bucureștiului: piața Victoriei s-ar prăbuși dacă protestatarii ar veni cu 15.000 de camioane și tractoare

Libertatea scrie despre primele pe care le-au primit șefii Autorității pentru Supraveghere Financiară în 2023, anul răsunătorului faliment Euroins.

Medicii din ambulatorii amenință cu proteste după ce Casa de Sănătate a anunțat că ar putea vira mai puțini bani pentru serviciile medicale prestate, relatează Euronews România.

Alte știri:

  • Populația Chinei scade pentru al doilea an consecutiv, pe măsură ce economia se poticnește. – CNN
  • România stă cel mai prost la capitolul încredere în moneda națională din 10 țări din regiune, chestionate în cadrul unui sondaj făcut de Banca Națională a Austriei (OeNB). - Hotnews.
  • Crizele au împărțit alegătorii europeni în cinci „triburi”, sugerează un sondaj făcut la nivel european. - The Guardian

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Toate cele bune!
Adrian