3 minute | Pesimism în SUA privind succesul contraofensivei. Este Germania iarăși bolnavul Europei? România vrea avioane F-35

Serviciile de informații americane spun că, cel mai probabil, Ucraina nu va reuși să îndeplinească obiectivul cheie al ofensivei.

SUA sunt de acord cu transferul către Ucraina al avioanelor F-16 din Olanda și Danemarca. Germania nu mai este un motorul economic al Europei. Ministerul Apărării Naționale cere Parlamentului să aprobe cumpărarea de avioane F-35.

Bun găsit!

Iată principalele știri:

  • Statele Unite vor aproba trimiterea de avioane de luptă F-16 în Ucraina, din Danemarca și Olanda, imediat ce pregătirea piloților ucraineni va fi finalizată.
  • UE își va atinge obiectivul de stocare a gazelor naturale pentru iarnă cu câteva luni înainte de termen.
  • Ministerul Apărării Naționale a cerut aprobarea Parlamentului pentru a cumpăra 32 de avioane luptă F-35, în valoare totală de 6,5 miliarde de dolari.

Pesimism în SUA privind succesul contraofensivei ucrainene

SUA aprobă trimiterea unor avioane de luptă F-16 din Danemarca şi Ţările de Jos în Ucraina, anunță Reuters. Washingtonul a dat Danemarcei și Olandei asigurări oficiale că va accelera aprobarea cererilor de transfer pentru avioanele F-16, atunci când piloții vor fi instruiți.

Președintele SUA, Joe Biden, a aprobat programe de antrenament pentru piloții ucraineni pe F-16 în luna mai, amintește The Guardian. Pe lângă Danemarca, în România urma să fie înființat un centru de pregătire a piloților.

SUA sunt de acord ca Olanda și Danemarca să transfere Ucrainei avioane F-16, după ce se vor încheia stagiile de pregătire a piloților.

Serviciile de informații americane spun că Ucraina nu va reuși să îndeplinească obiectivul cheie al ofensivei, potrivit Washington Post. Împiedicate de câmpurile minate până la saturare, forțele ucrainene nu vor ajunge în orașul Melitopol din sud-estul țării.

În același timp, New York Times scrie despre luptele care se intensifică în nord-estul Ucrainei, în regiunea orașului Kupiansk, unde Rusia înregistrează câștiguri notabile.

Pe Marea Neagră, o flotă fantomă ajută Rusia să evite sancțiunile și să-și continue războiul în Ucraina, arată o investigație Wall Street Journal. Washingtonul e îngrijorat că Turcia este o sursă de încălcări ale sancțiunilor.

În acest timp, Ucraina se luptă să reducă corupția din armata proprie, notează Deutsche Welle. Ucraina demite toți șefii regionali de recrutare militară suspectați de corupție dar rămân întrebări: cine îi va înlocui? Poate Ucraina să reducă corupția pe termen lung?

Navele marinei ruse și chineze patrulează împreună Oceanul Pacific și fac exerciții navale în Marea Chinei de Est, anunță ministerul rus al Apărării, transmite Reuters.

Asta în timp ce vineri are loc un summit SUA – Japonia - Coreea de Sud. E un pas major, scrie New York Times, pentru un parteneriat militar și economic tripartit. Acest parteneriat ar fi fost aproape de neconceput înainte de invazia Rusiei în Ucraina, comentează publicația americană.

Este Germania din nou bolnavul Europei?

UE își va asigura necesarul de gaze naturale pentru iarna 2023-2024 înainte de termenul propus, anunță Euronews. Depozitele de gaze de pe continent sunt umplute la aproape 90% din capacitate.

Politico vede felul în care europenii își acoperă nevoile de gaze naturale ca pe un nou eșec al lui Vladimir Putin. Rezervele îndestulătoare de gaze ale Europei, realizate din alte surse, lasă Rusia să se descurce cu gaura de la buget făcută de dispariția clienților europeni.

Containere în portul Frankfurt. Economia Germaniei, considerat motorul economic al Europei, nu reușește să revină pe creștere din cauza scumpirii energiei, creșterii dobânzilor și scăderea relațiilor comerciale cu China.

Cu toate acestea, situația economică a Europei are problemele ei. The Economist se întreabă dacă Germania este din nou bolnavul Europei? Cea mai mare economie a Europei s-a transformat dintr-un lider de creștere într-un codaș. Între 2006 și 2017, Germania a ținut pasul cu SUA, dar acum trece prin al treilea trimestru de contracție sau stagnare, iar perspectivele nu sunt optimiste.

În plus, falimentele companiilor din UE au ajuns la cel mai înalt nivel din 2015 încoace, constată o analiză Wall Street Journal. O economie europeană care crește lent, dobânzile mari și oprirea sprijinului oferit în perioada pandemiei forțează multe întreprinderi să declare faliment.

România vrea avioane F-35

Ministerul Apărării Naționale a cerut săptămâna trecută Parlamentului să aprobe cumpărarea de 32 de avioane luptă F-35, adică două escadrille, scrie Europa Liberă. Va fi cea mai scumpă achiziție militară din istoria României: 6,5 miliarde de dolari. Primele avioane ar urma să fie livrate de producătorii americani în 2030.

Premierul ucrainean Denîs Şmîhal vine vineri la București. El va avea întâlniri cu premierul Marcel Ciolacu, care a anunțat că discuțiile cu oficialul ucrainean vor fi despre ajutorul oferit de România Ucrainei, dar şi despre tranzitul cerealelor ucrainene.

Premierul ucrainean, Denîs Şmîhal, se află vineri în România unde se va întâlni cu prim-ministrul român, Marcel Ciolacu.

Rusia e în plină operațiune de război hibrid în România, scrie Spotmedia, care publică un interviu cu istoricul Cosmin Popa. Acesta spune că filmele puse de români pe rețelele sociale ajută armata rusă să-și regleze tirul și prezice că la toamnă vom vedea evoluții spectaculoase în Ucraina.

Hotnews publică un articol explicativ despre motivele scumpirii benzinei și momentul când prețurile și-ar putea reveni.

Statul plătește salarii uriașe pentru rectorii controversați ai unor obscure universități de stat, majoritatea fiind afiliați politic la PSD. Asta în condițiile în care, în 2023, România nu mai are nici o universitate în Top 1.000 Shanghai, notează Defapt.ro.

Subiectul e dezvoltat și de PressHub care consemnează răspunsurile unor universitari cunoscuți la întrebarea „de ce nu mai este nici o universitate românească în top 1.000 mondial?”

Alte știri:

  • Gigantul imobiliar Evergrande a depus o cerere de protecție împotriva falimentului în SUA, pe măsură ce criza imobiliară din China se adâncește. – BBC
  • Suedia ridică nivelul de alertă teroristă după un nou incident de ardere a Coranului și spune că mai multe atacuri au fost dejucate. - Reuters
  • Un oficial al Comunității Economice a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS) a declarat că blocul e pregătit să folosească forța militară pentru a restabili democrația în Niger „dacă orice altceva eșuează”. – The Economist

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Podcastul Europa Liberă SmartJob este pe Spotify, Apple Podcast și Google Podcast.

Toate cele bune!
Adrian