3 minute | Rusia s-a retras din acordul cerealelor, căldura extremă e doar începutul. PNL vs. PSD în scandalul azilelor

Vedere a panoului de avertizare a căldurii extreme din Valea Morții, California. Aici s-au înregistrat peste 53 de grade Celsius.

Rusia a lansat noi atacuri aeriene asupra Ucrainei, la o zi după exploziile de la Podul Kerci și în ziua în care s-a retras din acordul cerealelor la Marea Neagră. Vreme extremă în emisfera nordică, nici România nu este scutită.

Bine v-am regăsit,

Iată principalele știri:

  • Rusia s-a retras din acordul care permitea Ucrainei să exporte în siguranță cereale prin Marea Neagră.
  • Valurile de căldură și incendiile de vegetație pârjolesc mari părți din emisfera nordică. ONU avertizează că căldura s-ar putea intensifica în zilele următoare.
  • Marți, sudul României este sub cod portocaliu de caniculă. În Oltenia şi în Muntenia temperaturile vor ajunge la 39 de grade.

Rusia a ieșit din acordul cerealelor la Marea Neagră

Rusia a lansat noi atacuri aeriene nocturne asupra sudului și estului Ucrainei, au declarat marți dimineața oficiali militari de la Kiev, transmite Reuters.

Portul Odesa și regiunile Nikolaev, Donețk, Herson, Zaporojie și Dnipropetrovsk au fost, de asemenea, vizate de atacuri rusești, au mai declarat oficiali ucraineni pe Telegram.

Urmările unei rachete rusești și a unei drone în Odesa, 18 iulie 2023.

Atacurile vin la puțin timp după ce podul Kerci a fost lovit de două explozii. Autoritățile rusești anunță însă redeschiderea parțială a traficului, transmite The Guardian, la mai puțin de 24 de ore de la producerea celor două explozii. Pe lângă Ucraina, Moscova acuză și Occidentul pentru complicitate la atac.

În acest timp, turiștii ruși fug din Crimeea, speriați de atacul asupra podului Kerci. Reuters scrie că în zilele de dinaintea atacului, televiziunea rusă de stat difuza imagini cu turiști în blocaje de trafic, așteptând ore întregi să își înceapă vacanța în peninsulă. Acum, după atac, ambuteiajele sunt pe direcția opusă.

Rusia s-a retras din acordul care permitea Ucrainei să exporte cereale prin porturile sale de la Marea Neagră, notează The Economist, care reamintește pretențiile Rusiei pentru ca acordul să fie reluat. Iar New York Times scrie că decizia Rusiei zguduie piețele alimentare mondiale.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, vorbește membrilor mass-media despre prăbușirea inițiativei privind cerealele din Marea Neagră, la sediul Organizației Națiunilor Unite din New York, pe 17 iulie 2023.

Șeful ONU, Antonio Guterres, spune că „sute de milioane de oameni" vor suferi de foame fără un acord privind cerealele, secretarul de stat SUA, Antony Blinken, numește decizia Rusiei „de neconceput", iar ministrul german de externe, Annalena Baerbock, crede că țările africane l-ar putea convinge pe Vladimir Putin să revină asupra deciziei.

Vremea extremă din această vară e „doar începutul”

Temperaturile extreme care afectează globul sunt „noua normalitate”, spun reprezentanții agenției meteorologice a ONU. Temperaturile au depășit 50 de grade Celsius în unele părți din SUA și China. Organizația Meteorologică Mondială a avertizat că valul de căldură din Europa ar putea continua și în luna august.

The Guardian analizează pe larg efectele încălzirii climatice, de la incendii devastatoare în Grecia, temperaturi sufocante din Italia, taifun în China și inundații dezastruoase în Coreea de Sud, încălzirea anormală a apei oceanelor și restrângerea banchizelor de gheață de la poli.

Turiștii vizitează Acropola din Atena în timpul unui val de căldură care afectează Grecia.


The Economist scrie că în California, temperatura a atins 53,3 ° C, aproape un record istoric. Au izbucnit incendii, așa cum s-a întâmplat în Grecia și Spania. Zeci de mii de oameni au fost evacuați în sudul Chinei și Vietnam pentru a scăpa de un taifun puternic.

Specialiștii citați de CNN spun că vremea extremă este „doar începutul”: evenimentele meteorologice extreme vor deveni mai frecvente și mai intense.

Azilele groazei: soluții omenești și mize politice

Ce ar trebui să facă statul român pentru a nu mai permite apariția unor „azile ale groazei”, întreabă Europa Liberă într-o discuție cu managerul de program de la Centrulde Resurse Juridice, Georgiana Pascu. Soluții există.

Spotmedia consideră că, paradoxal, PSD a câștigat mai mult decât PNL din scandalul azilelor. Mai mult, în ciuda imensului scandal generat de azilele groazei, analiștii politici nu exclud șansele Gabrielei Firea de a candida din nou la primăria Capitalei.

Libertatea scrie despre cum fiul președintelui PNL Gorj a câștigat contracte cu statul de 300 de milioane de lei cu firma înființată de tatăl lui.

Bolnavii de cancer sunt obligați să facă drumuri grele prin caniculă, de zeci de kilometri, pentru a primi tratamente vitale. Foto: Mircea Pelepco (dreapta) și partenera sa, Maria Bleorț în curtea Institutului Regional de Oncologie din Iași.

În contextul valului global de căldură, România se pregătește de caniculă, scrie G4Media. Județele din sudul României au intrat marți sub cod portocaliu de caniculă, cu temperaturi de până la 39 de grade. În ciuda vremii fierbinți, scrie Europa Liberă, bolnavii de cancer fac naveta pe caniculă pentru a rămâne în viață

Alte știri:

  • Piața produselor anti-îmbătrânire va ajunge la peste 600 miliarde de dolari până în 2025. - El Pais
  • Mai mulți britanici ca niciodată spun că Brexitul a fost o decizie greșită. - Reuters
  • Statul australian Victoria a anulat Jocurile Commonwealth 2026, după ce bugetul de organizarea a ajuns la 7 miliarde de dolari. – The Guardian

Toate cele bune,
Adrian