3 minute | Minciuni de sute de milioane, tânăr militar cu acces la secrete SUA și un președinte scump la vorbă și la deplasări

Fox News a făcut o înțelegere de ultim moment cu firma Dominion, în valoare de 787 de milioane de dolari, pentru a evita un proces de defăimare.

Televiziunea americană Fox News e de acord să plătească peste 787 de milioane de dolari companiei Dominion Voting Systems. Fox News a afirmat în perioada de după alegerile prezidențiale din 2022 că firma Dominion a participat la o presupusă falsificare a rezultatelor.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • Televiziunea americană Fox News a făcut o înțelegere de ultim moment cu firma Dominion, în valoare de 787 de milioane de dolari, pentru a evita un proces de defăimare.
  • China pregătește o unitate de drone supersonice de spionaj care i-ar putea oferi un avantaj important într-un eventual conflict cu Taiwanul.
  • Costurile pentru deplasările externe ale președintelui Klaus Iohannis în luna martie s-au ridicat la peste 2 milioane de euro,

SUA: Record pentru o despăgubire plătită de o instituție media pentru defăimare


Televiziunea americana Fox News va plăti peste 787 de milioane de dolari companiei Dominion, evitând astfel un proces de defăimare în justiție, scrie CNN. Acordul semnat de Fox News cu Dominion Voting Systems, compania care a asigurat echipamentele de vot din 2020, este cel mai mare acord de defăimare din istoria SUA, care implică o companie media.

The Guardian spune că acordul marchează sfârșitul unui efort semnificativ de a trage pe cineva la răspundere pentru răspândirea de informații false. Și totuși, în timp ce Fox plătește o sumă fără precedent, evită ceva mult mai important: umilirea publică. Fox News a pierdut procesul, dar a câștigat războiul, titrează The Atlantic, care adaugă că cei 787,5 milioane de dolari plătite către Dominion Voting Systems sunt prețul păstrării audienței.

Un tânăr militar american are acces la informații secrete

Cum a fost posibil ca documente secrete al SUA să ajungă în posesia unui tânăr militar de rang inferior? Este întrebarea la care încearcă să răspundă o analiză Financial Times, care scrie că oficialii americani încă evaluează modul în care o persoană atât de tânără ar putea să scoată ilegal documente și să publice secrete.

Jack Douglas Teixeira a fost arestat de FBI din cauza scurgerilor de documente clasificate

Legat de documentele secrete apărute online, ONU a publicat o mustrare la adresa Statelor Unite după ce rapoartele ar fi dezvăluit că SUA îl spionează pe Secretarul General. Și tot din documentele secrete apărute în spațiul public, Washington Post află despre cum China pregătește o unitate de drone supersonice de spionaj care i-ar putea oferi un avantaj semnificativ într-o posibilă confruntare cu Taiwanul.

La rândul lor, jurnaliștii de la El Pais au mers în Taiwan, punctul fierbinte în care superputerile se ciocnesc. Prins în lupta pentru leadership global dintre SUA și China, potențialul exploziv al arhipelagului asiatic a crescut de la invazia Ucrainei, comentează El Pais.

China practică strategia „dezbină și cucerește”

Despre acțiunile Chinei în relația cu Europa scrie Euronews. Publicația o citează pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care spune că Beijingul se folosește de tactica „dezbină și cucerește” în relația cu UE. Comentariile vin la două săptămâni după călătoria ei împreună cu președintele francez Emmanuel Macron la Beijing. Atunci, președintele francez a sugerat că UE nu ar trebui să devină „adeptul Americii” în confruntarea dintre China și Statele Unite asupra Taiwanului.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, spune că Beijingul se folosește de tactica „dezbină și cucerește” în relația cu UE

Călătoriile gratuite ale oficialilor europeni declanșează indignare în parlamentul european, scrie Politico. Deputații au criticat Comisia Europeană după ce publicația a dezvăluit că oficialii dintr-un singur departament au făcut 150 de călătorii anul trecut, plătite parțial sau total de companii de lobby, grupuri industriale și firme de avocatură.

UE propune un plan de 1,1miliarde de euro pentru a contracara amenințările tot mai mari la adresa securității cibernetice, scrie Reuters, care menționează incidente țintind companii și instituții importante, dar și riscurile cibernetice legate de războiul din Ucraina.

De altfel, hackerii ruși ar viza întreaga infrastructură critică occidentală, spun oficiali din Marea Britanie. Potrivit The Guardian, agenția de apărare cibernetică a guvernului Regatului Unit avertizează că hackeri simpatizanți ai Rusiei, care susțin războiul împotriva Ucrainei, sunt un pericol real.

Radiourile publice părăsesc Twitter

Radioul public suedez, Sveriges Radio, a anunțat că încetează să mai folosească Twitter. Sveriges Radio se alătură NPR și radioului public din Canada acare au spus că renunță la Twitter după ce rețeaua le-a pus eticheta „finanțate de guvern”.

Această etichetare ar sugera un potențial control guvernamental asupra conținutului editorial. PBS din Statele Unite, BBC din Marea Britanie, ABC și SBS din Australia au primit, toate, etichete privind finanțarea lor guvernamentală.

Un președinte scump la vorbă, dar și la deplasări

Costurile pentru deplasările externe ale președintelui Klaus Iohannis în luna martie s-au ridicat la peste 2 milioane de euro, scrie Europa Liberă. Discuția despre costurile deplasărilor externe ale lui Klaus Iohannis a revenit în spațiul public după ce Administrația Prezidențială a refuzat să comunice cât a costat vizita în Japonia, pentru care a fost închiriat un avion de lux de la o companie elvețiană.

Interiorul avionului folosit de Klaus Iohannis în turneul în Japonia și Singapore

Turneul în Japonia și Singapore al cuplului prezidențial, scrie Spotmedia, a creat un scandal. Nimic nu justifică închirierea unei aeronave de un lux orbitor, demnă de un oligarh, nu de președintele unei țări cu deficit bugetar și un nivel ridicat de sărăcie, notează publicația.

Alte știri:

  • Un tribunal din Rusia a respins apelul jurnalistului american Evan Gershkovich, acuzat de spionaj, împotriva arestării sale preventive. – BBC
  • Pentru prima dată, Islanda a autorizat realimentarea submarinelor nucleare americane în largul coastelor sale. – Le Monde
  • Peste 100 de anchete penale sunt în derulare, privind achizițiile făcute în România în timpul pandemiei. - G4Media.

Ne găsiți la Europa Liberă, pe Facebook și Instagram, iar pe mail, la adresa treiminute@rferl.org.

Toate cele bune,
Adrian