3 minute | Israelul nu vrea un stat palestinian. Multe vorbe, puțin sprijin pentru Ucraina. Cine negociază în numele protestatarilor

Premierul israelian, Beniamin Netanyahu, a respins ideea creării unui stat palestinian după terminarea războiului din Gaza.

Premierul israelian Beniamin Netanyahu respinge ideea, susținută SUA, de creare a unui stat palestinian. În SUA și Europa se discută intens susținerea Ucrainei, dar deciziile lipsesc. În România, persoane cu aspirații politice, afaceriști sau foști polițiști negociază în numele protestatarilor.

Iată principalele știri:

  • Premierul israelian Beniamin Netanyahu a declarat că se opune unui stat palestinian după război și a informat SUA despre asta. Washingtonul a răspuns că nu există o soluție pentru pace în Orientul Mijlociu decât „înființarea unui stat palestinian”.
  • Congresul american a adoptat o lege care permite guvernului SUA să funcționeze până în martie. Până atunci continuă negocierile privind acordarea ajutorului destinat Ucrainei, blocat de republicani.
  • În România, fermierii și transportatorii au primit aprobare pentru un protest în București cu 5.000 de persoane și 200 de vehicule.

Israelul nu vrea un stat palestinian

Premierul Beniamin Netanyahu respinge ideea susținută de SUA, de creare a unui stat palestinian după terminarea războiului, scrie BBC. Premierul Israelian a declarat că ofensiva în Gaza va continua „până la victoria completă”.

În replică, Washingtonul a transmis că SUA va continua să lucreze pentru soluția celor două state și că după război este imposibilă o ocupație israeliană în Gaza, notează The Guardian.

Consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, John Kirby, spune că SUA vor continua să lucreze pentru o soluție cu două state și nu poate exista o reocupare israeliană a Fâșiei Gaza după război.

SUA lovesc din nou rachetele anti-navă Houthi, iar schimburile de rachete de la Marea Roșie cresc instabilitatea, notează Washington Post.

Europa ar putea fi afectată economic pe termen lung de instabilitatea rutelor comerciale din Marea Roșie, scrie The Wall Street Journal.

Atacurile din Marea Roșie afectează și exporturile Chinei, pe măsură ce cresc întârzierile și costurile, adaugă Reuters.

Totuși navele chinezești și rusești din Marea Roșie nu ar avea de ce să se teamă, câtă vreme gruparea Houthi promite că le va proteja.

Multe vorbe în Vest despre sprijinirea Ucrainei, puține decizii

Kievul solicită tot mai insistent Chinei să intervină pentru a opri războiul din Ucraina, dar Beijingul este mai interesat de evoluțiile din Orientul Apropiat, scrie CNN.

Congresul SUA a adoptat o lege care evită blocarea activității guvernului, anunță Financial Times. Publicația notează că acest răgaz va oferi parlamentarilor șansa de a continua să negocieze acordul de ajutor pentru Ucraina.

Prim-ministrul ungar, Viktor Orbán, a cerut din nou ca sprijinul UE pentru Ucraina să fie revizuit anual, în caz contrar ceilalți 26 de membri ai UE ar putea ajunge la o soluție fără Ungaria, notează The Guardian.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, solicită Uniunii Europene ca ajutorul pentru Ucraina să fie revizuit anual și să nu prevadă ajutoare multianuale.

Membri ai Parlamentului European amenință că vor da în judecată Comisia Europeană dacă aceasta va continua să acorde sume din fondurile blocate destinate Ungariei, fără ca Budapesta să reformeze politicile publice care afectează statul de drept, relatează Euronews.

În Europa, blocul conservator european (PPE) dorește o schimbare radicală de direcție a politicilor europene, prin întărirea frontierelor externe ale UE și renunțarea la planul de eliminare a motoarelor cu combustie până în 2035, scrie Politico.

Cine sunt negociatorii fermierilor și transportatorilor

Europa Liberă clarifică felul în care a luat naștere protestul transportatorilor și fermierilor, pentru care organizațiile reprezentative nu își asumă inițiativa.

La rândul său, G4Media face un studiu de caz din care reies cheltuielile și obligațiile stufoase care i-au scos pe transportatori în stradă.

Defapt.ro critică avalanșa de dispense riscante pe care le-a dat guvernul protestatarilor, în țara cu cea mai mare rată a accidentelor, și afirmă că guvernul nu a oferit nici o evaluare a impactului, ci pur și simplu a cedat în fața protestatarilor.

Transportatorii au obținut de la Guvern o serie întreagă de înlesniri riscante pentru siguranța circulației: ITP se poate face la sediul proprietarului, nu e nevoie de atestat pentru transporturi agabaritice, permisul categoria B va permite și conducerea tractoarelor.

Spotmedia face un inventar a ceea ce numește „arsenalul Rusiei lansat asupra României” pregătit înainte de alegeri: numeroase pagini de Facebook, cu milioane de urmăritori, care, în așteptarea semnalului de a intra în acțiune, postează animale de companie, rugăciuni, peisaje și mesaje nostalgice în care e lăudat Ceaușescu.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a declarat la Euronews România că Biserica Ortodoxă Română este „perfect interesată de elucidarea unui posibil act de corupție”, în contextul în care arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, este acuzat de cumpărare de influență.

Iar Cursdeguvernare.ro arată că lucrările la infrastructura rutieră plasează România pe primul loc în UE la avansul construcțiilor în 2023.

Alte știri:

  • Coreea de Nord spune că a testat o altă dronă nucleară subacvatică ca răspuns la exercițiile militare ale SUA, Japoniei și Coreei de Sud. - WP
  • Zeci de mii de oameni protestează în Slovacia pentru a opri restructurarea sistemului judiciar inițiată de premierul eurosceptic Robert Fico. - Bloomberg
  • Laureații Nobel cer UE să relaxeze normele privind modificarea genetică și să permită oamenilor de știință să dezvolte culturi care pot rezista „urgenței climatice” - The Guardian

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Toate cele bune!
Adrian