3 minute | Instituții „mici”, complicități mari. România nu poate trata marii arși. În Ucraina se moare cu zecile în fiecare zi

Intervenția pompierilor la Crevedia a dus la zeci de victime în rândul salvatorilor

Exploziile de la Crevedia arată cât de rău merg instituțiile și cât de „bine” funcționează complicitățile politice. Ministrul de Interne anunță resetarea întregii Poliții Române. În Ucraina, estimarea numărului morților și răniților arată cifre tulburătoare.

Iată principalele știri:

  • Patru dosare penale deschise, doi morți și 56 de răniți, este cel mai nou bilanț al exploziilor de la Crevedia. Din trei cisterne se scurge GPL, dar autoritățile spun că nu sunt riscuri de explozie
  • Un autocar cu zeci de ucraineni a lovit un limitator de înălțime în Năvodari. Doi copii se află printre cei 16 răniți.
  • Ucraina a anunțat că a recucerit Robotîne, un sat aflat în poziție strategică în sud-estul țării. Armata ucraineană susține că a rupt „prima linie” a defensivei rusești.

La 8 ani de la Colectiv, România nu poate trata marii arși

Inspectoratul pentru Situații de Urgență investighează echipamentul salvatorilor de la Crevedia după apariția unor fotografii cu căști de pompieri topite, anunță Euronews. A doua explozie de la Crevedia a produse zeci de victime în rândul pompierilor.

Experți în stingerea incendiilor spun pentru Europa Liberă că, cel mai probabil, pompierii nu aveau suficiente informații despre potențialul explozibil de la Crevedia și au așteptat prea mult până să atace focarul primei explozii.

La opt ani de la Colectiv, România nu a construit niciun centru pentru tratarea marilor arși, arată o analiză G4Media. Medicii sunt revoltați de improvizațiile în tratarea arșilor, scrie Libertatea.

La opt ani de la Colectiv, România nu a construit niciun centru pentru tratarea marilor arși.

Medici români citați de Europa Liberă spun că singura diferență de la Colectiv încoace este că, acum, arșii au fost trimiși mai rapid la tratament în străinătate.

Exploziile de la Crevedia au fost văzute din avioane. De cealaltă parte, Poliția și Parchetul nu au bănuit riscul, motivând că nu s-a făcut nicio sesizare despre stația GPL din Crevedia în ultimii trei ani, notează Spotmedia.

Instituțiile nu funcționează. Complicitățile, da

Exploziile de la Crevedia înfierbântă și latura politică a afacerii. Ion Doldurea, primarul din Caracal, al cărui fiu deține depozitul GPL de la Crevedia, este unul dintre cei șapte mari donatori din PSD la alegerile din 2020, scrie G4Media. Fiul său, patron la firma de la Crevedia, a fost donator al partidului PNG al lui Gigi Becali.

Defapt.ro descrie protecția politică de care s-ar fi bucurat afacerea cu GPL a primarului din Caracal din partea lui Paul Stănescu, secretar general PSD.

Iar dacă la Crevedia a fost dezastru, la Caracal potențialul este de 25 de ori mai mare, arată o analiză a colegei mele Simona Cârlugea. În Caracal, acasă la familia Dordulea, care deține depozitului din Crevedia, sunt două depozite uriașe de GPL care nu au autorizație de securitate la incendiu, pentru că legea nu le obligă.

În Caracal sunt depozitate 1,5 milioane de litri de GPL.

Legat de celălalt dezastru recent, accidentul mortal de la 2 Mai, ministrul de Interne a descoperit nereguli majore, recunoaște eșecul polițiștilor și anunță reorganizarea totală a Inspectoratului de Poliție Constanța.

PressHub publică un interviu cu un ofițer antidrog care spune că procedura legală pentru șoferii sub influența drogurilor este greoaie. Chiar dacă e descoperit, șoferul sub influența drogurilor nu poate fi reținut pe loc.

În spiritul tragediilor care se repetă în România, la Năvodari se reeditează un accident asemănător cu cel de la Pasajul Unirii, din decembrie 2022. 16 ucraineni au fost răniți după ce autocarul în care erau a intrat într-un limitator de viteză, informează Euronews.

În Ucraina se moare cu zecile în fiecare zi

Ucraina susține că a recucerit satul Robotîne din sudul Ucrainei, anunță New York Times, o localitate importantă în economia contraofensivei. A fost însă nevoie de două săptămâni de lupte acerbe pentru acest avans.

Avioanele F-16 ar ajuta esențial Ucraina, dar momentul în care vor zbura în misiuni de luptă ține de foarte multe variabile, scrie CNN, în timp ce BBC relatează că în Ucraina se moare zilnic, cu zecile.

Deși autoritățile ucrainene au secretizat numărul victimelor, oficiali americani citați de New York Times estimează numărul morților la 70.000 și cel al răniților la 120.000.

Soldați ucraineni aduc omagiu unui colonel ucis într-o luptă cu trupele ruse.

Marți, apărarea aeriană rusă a doborât drone ucrainene deasupra regiunilor Tula și Belgorod, potrivit Ministerul Apărării de la Moscova, citat de The Guardian. Ministerul nu a precizat dacă au existat pagube sau victime.

Rusia recurge la intimidări, spun oficiali ai SUA, după ce un fost angajat al consulatului de la Vladivostok a fost acuzat de spionaj, transmite Al Jazeera. Potrivit WP, autoritățile de la Moscova anunță că vor interoga diplomați americani în acest caz.

Alte știri:

  • 500.000 de transporturi de bușteni furați au loc anual și se întocmesc 44.000 de dosare penale. – Europa Liberă
  • Putin îi spune premierului indian Modi că nu va participa la summitul G20 de la Delhi, în 9-10 septembrie - BBC
  • O defecțiune informatică uriașă a paralizat producția la 12 din cele 14 uzine ale grupului Toyota din Japonia, începând din dimineața zilei de marți, 29 august. – Al Jazeera

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Podcastul Europa Liberă SmartJob este pe Spotify, Apple Podcast și Google Podcast.

Toate cele bune!
Adrian