3 minute | Sănătatea mintală a românilor în pericol, guvernul nu se înțelege cu CE. Zelenski critică scutirile medicale din armată

BUCURESTI - INTALNIRE - PRIM-MINISTRU - MINISTRUL DE FINANTE - 2 AUG 2023

La stația GPL din Crevedia e posibil să nu fi fost numai GPL. Multe evenimente din ultima vreme arată probleme de sănătate mintală a românilor, spun specialiștii. De ce au loc frecvent lovituri militare de stat în Africa?

Bine v-am regăsit,

Iată principalele știri:

  • Un bărbat civil, rănit în exploziile din Crevedia, a decedat la Spitalul Floreasca.
  • Șase piloți ucraineni au murit în circumstanțe necunoscute în Donețk, în timpul unor misiuni în regiunea orașului Bahmut.
  • Un grup de ofițeri militari din Gabon au anunțat că au dizolvat instituțiile statului și l-au plasat pe președintele Ali Bongo sub arest la domiciliu.

Sănătatea mintală a românilor s-a degradat

La Crevedia, primarul autodeclarat „emotiv” al localității repetă că nu știa despre activitatea care se desfășura în stația GPL unde s-au produs exploziile. Mai mult, spune el, nu ar fi fost sesizat de locuitori despre ce se petrecea în stație, notează Spotmedia.

Însă Adevarul scrie despre un colaborator al patronului stației GPL, care pare că știa ce se petrecea în stație. Acesta afirmă că acolo se făcea un amestec de gaze naturale care erau apoi vândute pe post de GPL, la preț triplu.

Iar Euronews publică mărturia unui bărbat ai cărui părinți au decedat în exploziile de la Crevedia. Sorin Barbu povestește inclusiv momentul în care cumnatul său a fost amendat de polițiști pentru că acesta filma casa distrusă de explozii.

Cheltuielile publice alocate sănătății în România sunt la al doilea cel mai scăzut nivel din UE, arată un studiu BNR.

Asistăm la prăbușirea sănătății mintale a românilor la niveluri nemaiîntâlnite până acum, arată un comentariu Libertatea. Niciodată nu s-a resimțit mai urgentă nevoia de intervenții de sănătate mintală la nivel de populație, scrie medicul psihiatru Eugen Hriscu.

Însă cheltuielile publice alocate sănătății în România sunt la al doilea cel mai scăzut nivel din UE, arată un studiu BNR, citat de Economica. Mai mult, rata mortalității evitabile, din boli cardiovasculare, cancer pulmonar sau cauzate de consumul de alcool, este a treia cea mai mare din UE.

Nici fondurile europene nu ajung la medici. Investițiile pentru medicii de familie aprobate în 2022 nu au ajuns la ei, anunță Europa Liberă, care arată că România riscă să piardă banii pentru reforme.

Iar noul manager al Spitalului Județean Botoșani, Monica Adăscăliţei, anunță planuri ambițioase, după cazul Alexandra, scrie Hotnews. Ea își propune să schimbe inclusiv cutuma prin care doar medicul curant se ocupă de pacient atunci când acesta se prezintă la spital.

Guvernul nu se înțelege cu Comisia Europeană

După negocierile dintre Guvernul României și Comisia Europeană, executivul respinge creșterea TVA la 21% sau creșterea TVA la alimente. Comisia Europeană a transmis că propunerile fiscale prezentate de ministrul Boloș sunt insuficiente, relatează G4Media, citând surse din interiorul instituției.

Digi24 confirmă că Bruxellesul nu a fost convins de măsurile propuse pentru reducerea deficitului bugetar și anunță că guvernul pregătește taxe mai mari din octombrie.

La rândul său, Ministrul Finanțelor spune că, deși oficialii de la Bruxelles sugerează creșterea TVA la alimente, „nu putem sacrifica o țară”.

Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, spune că oficialii de la Bruxelles sugerează creșterea TVA, dar „nu putem sacrifica o țară”.

Volodimir Zelenski critică fenomenul scutirilor medicale din armată

Oficialii ruși au declarat miercuri că au dejucat noi atacuri ucrainene la o zi după ce dronele ucrainene au lovit ținte în cel puțin șase regiuni din adâncul Rusiei, relatează Reuters. De asemenea, armata ucraineană a anunțat că șase dintre ofițerii săi au murit marți după prăbușirea a două elicoptere lângă Bahmut.

Președintele Volodimir Zelenski critică practica extinsă a scutirilor medicale nejustificate în armată, care ascund acte de corupție, potrivit The Guardian. Aceste practici de amploare au permis oamenilor să evite serviciul militar.

„Tensiune și patriotism la Moscova după 18 luni de război”, titrează un reportaj BBC. Unii ruși din capitală spun că războiul îi unește, unii se tem că tot mai multe drone vor ataca Moscova, iar alții, cei mai mulți, dau dovadă indiferență sau resemnare.

Rusia și Coreea de Nord „avansează activ” în negocierile privind un acord militar, afirmă SUA, potrivit New York Times. Liderii celor două țări au făcut schimb de scrisori, a declarat un purtător de cuvânt al Casei Albe, în timp ce Moscova caută o altă sursă de arme pentru a-și susține războiul din Ucraina.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, critică amploarea fenomenului scutirilor medicale din armată.

Șeful Wagner folosea măsuri de protecție a evita urmărirea, arată o analiză Wall Street Journal. Avioanele lui Prigojin își închideau frecvent transponderele și dispăreau de pe ecranele de urmărire. Echipajele revizuiau listele de pasageri chiar înainte de decolare și adesea modificau destinația zborului.

De ce fostele colonii franceze din Africa par asaltate de lovituri de stat? Experții citați de Deutsche Welle pun acest fenomen pe seama sărăciei, proastei guvernări, pe influența excesivă a Franței și pe vulnerabilitatea societății civile.

Alte știri:

  • Guvernul francez încearcă să dubleze lista alimentelor supuse reducerilor de preț. - Reuters
  • Uraganul Idalia a lovit Florida, ucigând cel puțin trei persoane. - BBC
  • Elveția a prezentat propuneri de înăsprire a legilor sale privind spălarea banilor. – The Economist

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Podcastul Europa Liberă SmartJob este pe Spotify, Apple Podcast și Google Podcast.

Toate cele bune!
Adrian