Rezultate finale în Polonia: partidul de guvernământ PiS este pe primul loc, dar opoziția condusă de Donald Tusk are majoritatea

Donald Tusk, liderul opoziției din Polonia, se adresează susținătorilor din Varșovia în ziua alegerilor parlamentare de duminică, 15 octombrie 2023.

Rezultatele finale ale alegerilor din Polonia arată că partidul de guvernământ PiS s-a clasat pe primul loc, dar o coaliție formată din trei partide ar putea prelua conducerea. Fostul premier Donald Tusk ar urma să conducă negocierile pentru formarea unui nou guvern.

Comisia Electorală Națională din Polonia a anunțat marți rezultatele finale ale alegerilor parlamentare organizate pe 15 octombrie.

Rezultatele oficiale confirmă rezultatele exit-poll-urilor: partidul național-conservator Lege și Justiție, aflat la guvernare, a obținut cea mai mare parte a voturilor, dar a pierdut majoritatea în Parlament.

Principalele partide de opoziție - Coaliția Civică de centru, Partidul de centru-dreapta A Treia Cale și Partidul de Stânga - au împreună o majoritate care le-ar permite să formeze un guvern.

Partidul Confederația, de extremă-dreapta, s-a clasat pe locul cinci.

Distribuția locurilor în Parlamentul Poloniei, care are 460 de locuri, conform publicației de limba engleză Notes of Poland:

  • Lege și Justiție (PiS): 35,38% - 194 de locuri
  • Coaliția Civică (KO): 30,70% - 157 de locuri
  • A treia cale (Trzecia Droga): 14,40% - 65 de locuri
  • Stânga (Lewica): 8,61% - 26 de locuri
  • Confederația (Konfederacja): 7,16% - 18 locuri

Îți mai recomandăm Alegeri în Polonia | O societate divizată dă un vot esențial pentru Europa și pentru Ucraina

Donald Tusk cere o decizie rapidă privind numirea guvernului

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, ar trebui să acționeze rapid pentru a permite formarea unui nou guvern, a declarat marți Donald Tusk, liderul Coaliției Civice (KO), după ce rezultatele oficiale ale alegerilor au arătat că partidul său liberal pro-UE și aliații săi au obținut majoritatea.

Un guvern condus de Tusk ar marca o schimbare masivă în Polonia, după opt ani de conflict între partidul naționalist de guvernământ Lege și Justiție (PiS) și Uniunea Europeană în ceea ce privește statul de drept, libertatea presei, drepturile minorităților și migrația, transmite Reuters.

„Cu interes deosebit, fac un apel către președinte, oamenii așteaptă primele decizii, așa că îi cerem președintelui decizii energice și rapide”, a scris Donald Tusk pe platforma de socializare X (Twitter).

Însă, formarea unui nou guvern ar putea dura săptămâni, dacă nu chiar luni. Președintele Andrzej Duda, un aliat al PiS, a declarat înainte de vot că va da prima șansă de a forma un cabinet grupului sau partidului care a obținut cele mai multe voturi.

Îți mai recomandăm Analiză | Polonia alege calea pro-europeană: opoziția în frunte cu Donald Tusk are șanse mari de a forma o coaliție

Cu toate acestea, în condițiile în care niciun partid nu și-a manifestat disponibilitatea de a se alătura unui guvern condus de PiS, partidul naționalist condus de Jaroslaw Kaczynski pare puțin probabil să poată obține un al treilea mandat.

În acest caz, este de așteptat ca Duda să-l invite pe Tusk, în calitate de lider al celui de-al doilea partid ca mărime, să încerce să formeze un guvern.

„Răul a prevalat în Polonia, temporar. PiS se îndreaptă probabil spre o opoziție cu adevărat democratică”, a declarat Marek Suski, un oficial de rang înalt al PiS, pentru postul public de televiziune TVP.

Prezența la vot la alegerile de duminică a depășit 74%, cel mai ridicat nivel din Polonia de la prăbușirea comunismului în 1989, după ce partidele au reușit să mobilizeze pentru prima dată un număr mare de alegători, în special tineri.