Peste 27 de mii de contestații au fost depuse la Limba română, Matematică și Limba maternă de la Evaluarea Națională 2024, potrivit informațiilor transmise de Ministerul Educației.
În urma soluționării contestațiilor, peste 14.700 de note au fost majorate, în schimb 9.600 au scăzut și au apărut încă nouă medii de 10 în plus. Numărul elevilor care au medii peste cinci a crescut cu 0,1%, dar rămâne mai mic față de anul trecut.
Rezultatele finale sunt publicate după ce, la Evaluarea Națională, din 160.467 candidaţi înscriși s-au prezentat la toate probele 152.903, echivalentul a 95,3%.
Din cei 152.903 de candidaţi prezenți, peste 74% au obţinut medii mai mari sau egale cu 5, peste 25% au avut medii mai mici de 5, iar 65 de elevi au obţinut media 10.
Rezultatele publicate de Ministerul Educației, pe județe:
Alba, Argeş, Arad, Bucureşti, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Botoşani, Braşov, Buzău, Cluj, Călăraşi, Caraş - Severin , Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Galați, Giurgiu, Hunedoara, Harghita, Ilfov, Ialomița, Iași, Mehedinți, Maramureş, Mureş, Neamț, Olt, Prahova, Sibiu, Sălaj, Satu-Mare, Suceava, Tulcea, Timiş, Teleorman, Vâlcea, Vrancea, Vaslui.
Media de admitere la liceu a absolvenților clasei a VIII-a este media generală la Evaluarea Națională.
Absolvenții instituțiilor de învățământ vocațional vor susține și probe de aptitudini, iar notele obținute vor fi luate în calcul pentru stabilirea mediei de admitere la liceu.
Pentru profilurile artistic, sportiv și filologie de la Liceul Waldorf, media de la Evaluarea Națională reprezintă doar un sfert din media de admitere. Probele de aptitudini înseamnă trei sferturi din media final.
La Teologie, media la Evaluarea Națională are o pondere de 50% din media de admitere. Restul este reprezentat de media la probele de aptitudini.
La profilul militar, ponderea notei la Evaluarea Națională este de 20% din media de admitere. Rezultatul la proba de verificare a cunoştinţelor la disciplinele limba și literatura română şi matematică are ponderea de 80%.
Elevii de clasa a VIII-a vor completa opțiunile în fișele de înscriere la liceu în prezența părintelui și a dirigintelui, în perioada 11-12 și 15-22 iulie 2024, potrivit calendarului Admiterii la liceu 2024.
Etapa a doua a repartizării computerizate începe în 12 august, iar repartizarea va avea loc în perioada 19-20 august.
La admiterea la liceu în 2024, media generală din anii de gimnaziu va fi primul criteriu de departajare pentru elevii cu medii egale de admitere.
Până în 2023, media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a era ultimul criteriu de departajare.
Astfel, în cazul în care doi candidaţi au medii de admitere egale, aceştia vor fi departajaţi folosind, în ordine, următoarele criterii:
1. media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a.
2. nota obţinută la proba de limba și literatura română din cadrul Evaluării Naţionale;
3. nota obţinută la proba de matematică din cadrul Evaluării Naţionale;
4. nota obţinută la proba de limbă maternă din cadrul Evaluării Naţionale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoștinţelor de limbă maternă, în cazul candidaţilor care solicită înscrierea la unităţi de învăţământ cu predare în limba minorităţilor naţionale.
Dacă la admiterea la liceu, pe ultimul loc, există candidați care au mediile de admitere, precum și toate mediile de la punctele 1-4 egale, atunci toți candidații în această situație sunt declarați admiși.
Îți mai recomandăm 65 de medii de 10 la Evaluarea Națională. Un sfert dintre copii, medii sub 5Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.