Rezultate preliminare: „Da” la referendumul pentru integrarea Moldovei în UE: 50,46 %. Maia Sandu, 42,45%, în turul II al prezidențialelor

Your browser doesn’t support HTML5

Referendumul pentru introducerea în Constituția Republicii Moldova a obiectivului de integrare în UE a fost câștigat la limită de tabăra DA. Președinta în funcție, Maia Sandu, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale de duminică, 20 octombrie, și se va confrunta în turul doi cu candidatul socialiștilor, Alexandr Stoianoglo.

Actualizare ora 19:20

Referendumul din Moldova privind aderarea la Uniunea Europeană a avut loc pe fondul unei „interferențe fără precedent din partea Rusiei și a aliaților săi, în scopul destabilizării procesului democratic”, a declarat Peter Stano, purtător de cuvânt al UE, relatează Reuters.

Și Ministerul Afacerilor Externe din România și-a exprimat „preocuparea puternică față de ingerințele masive, sistematice, coordonate de vectori din Federația Rusă, consemnate încă din perioada premergătoare alegerilor”.

Aceste interferențe de o anvergură, complexitate și toxicitate fără precedent au vizat compromiterea integrității alegerilor, subminarea democrației, propagarea de teorii anti-democratice și anti-europene, precum și influențarea nemijlocită și prin mijloace ilegale a alegătorilor, susține MAE.

„Informațiile expuse în ultimele zile de autoritățile de resort din Republica Moldova au devoalat amploarea fără precedent a acestor fenomene, susținute cu resurse financiare considerabile”, scrie în comunicatul ministerului.

Articolul inițial

„Poporul Moldovei a vorbit: viitorul nostru european va fi acum ancorat în constituție. Am luptat corect într-o luptă nedreaptă — și am câștigat.

Dar lupta nu s-a terminat. Vom continua să luptăm pentru pace, prosperitate și libertatea de a ne construi propriul viitor”, a scris Maia Sandu pe rețeaua X.

Actualizare ora 18:45 Rezultatele preliminare finale au fost publicate de Comisia Electorală Centrală. Au spus DA Uniunii Europene, 50,46% dintre votanți.

După o noapte care a început cu un avans al taberei NU, balanța s-a înclinat spre opțiunea europeană, pe măsură ce au fost numărate voturile din diaspora. Acolo sprijinul pentru integrarea Republicii Moldova în UE este covârșitor.

Luni dimineață la ora 08:30, tabăra „DA” a preluat conducerea, având aproximativ 80 de voturi în plus, atunci când erau 98,29% din voturi numărate. Votul diasporei a fost crucial pentru acest viraj, iar numărătoarea a continuat în această direcție.

Prezența la vot a fost suficient de mare pentru a valida referendumul, conform regulilor stabilite de Comisia Electorală Centrală (CEC). Pentru validare, era necesar ca cel puțin o treime dintre alegători să se prezinte la urne.

Duminică, în ziua alegerilor, la ora 21:00, prezența la vot la referendum era de 49%, iar la alegerile prezidențiale – de 51,4%. În diaspora, au votat peste 198.000 de cetățeni moldoveni, cu cele mai mari prezențe în Belgia, Germania, Marea Britanie, România și Rusia. La Moscova, s-a înregistrat o prezență masivă, cu peste 8.000 de voturi, iar la București au votat peste 2.460 de persoane.

Alegerile prezidențiale

Maia Sandu, președinta în exercițiu, a obținut cele mai multe voturi, 654.686 (42,40%) după centralizarea a 99,77% din procesele verbale. Ea va merge în turul doi al alegerilor împotriva candidatului socialist Alexandr Stoianoglo, care a obținut 26.01% Ceilalți candidați importanți au fost Renato Usatîi, cu 13,8%, Irina Vlah, cu 5,39%, și Victoria Furtună, cu 4,45%. Turul doi al alegerilor este programat pentru 3 noiembrie.

În conferința de presă susținută la sediul staff-ului său electoral pe 21 octombrie, președinta Maia Sandu, candidata PAS, și-a început discursul prin a spune că „majoritatea poporului R. Moldova a susținut calea europeană” și că „determinant a fost fiecare vot, și din țară, și din toate colțurile lumii”. Ea a mai spus că diaspora moldoveană, unde au votat peste 240 de mii de cetățeni, a salvat din nou democrația.

Actualizare ora 18:30

După numărarea tuturor voturilor, Maia Sandu a obținut 42.45% din voturi, urmată de candidatul socialist Alexandr Stoianoglo cu 25,98%.

Acuzații de fraudă

Maia Sandu a făcut acuzații grave de fraudă electorală după primele rezultate preliminare. Ea a vorbit despre „grupări criminale și forțe străine” care au încercat să cumpere voturi pentru a influența rezultatul referendumului și al alegerilor.

Your browser doesn’t support HTML5

Maia Sandu acuză „grupări criminale și forțe străine” de „atac fără precedent asupra democrației”

Sandu a menționat că scopul acestor forțe a fost compromiterea procesului democratic și generarea fricii și panicii în societate. Potrivit președintei, dimensiunea fraudei este „fără precedent”, cu probe care sugerează încercări de cumpărare a 300.000 de voturi. Ea a promis să ia măsuri decisive odată ce toate rezultatele vor fi finalizate.

Aceste acuzații vin pe fondul unor tensiuni mai vechi între guvernul pro-european condus de Maia Sandu și opoziția susținută de Rusia, inclusiv socialiștii și oligarhul fugar Ilan Șor, care ar fi jucat un rol activ în încercările de influențare a scrutinului. În timpul campaniei, guvernul a acuzat frecvent Rusia și cercurile oligarhice de tentativă de manipulare a votului.

Incidente electorale

Pe 20 octombrie, pe parcursul zilei de votare, au fost semnalate mai multe incidente și nereguli, inclusiv cazuri de corupere a alegătorilor și agitație electorală interzisă. Comisia Electorală Centrală a raportat că Inspectoratul General al Poliției a fost notificat despre zeci de inclusiv fotografierea buletinelor de vot.

La secțiile de votare din diaspora, au existat cozi lungi, în special la București, unde sute de cetățeni moldoveni au așteptat pentru a-și exercita dreptul la vot. În Italia, o secție de votare din Bologna a fost temporar închisă din cauza unei alerte cu bombă, însă votul a continuat după ce autoritățile italiene au încheiat verificările necesare.

Your browser doesn’t support HTML5

Alegeri în Moldova - la București au fost cozi de 200-300 de persoane la secțiile de vot

Impactul diasporei

Votul masiv din diaspora, în special din țările occidentale, a înclinat balanța în favoarea opțiunii „DA” la referendum și a contribuit la avansul Maiei Sandu în alegerile prezidențiale.

Alegătorii din diaspora sunt în mare parte pro-europeni, ceea ce explică diferențele notabile față de rezultatele din interiorul țării. Secțiile de votare din Occident, inclusiv cele din România, Germania și Italia, au înregistrat o participare semnificativă, cu mii de moldoveni prezentându-se la urne pentru a vota.

Maia Sandu îndeamnă la mobilizare generală în turul doi

Maia Sandu a făcut apel expres către cetățenii care și-au dat votul pentru candidații Octavian Țîcu, Andrei Năstase, Tudor Ulianovschi și Ion Chicu, să o voteze în turul al doilea, spunând că împărtășește același obiectiv cu ei și „viziunea noastră europeană”.

Președinta s-a adresat și celor care au votat pentru Renato Usatîi, despre care a spus că știe că există diferențe de opinii, dar că ceea ce îi unește este că „și voi, ca și mine, nu vreți revenirea bandiților la putere”. Și pentru tabăra de indeciși, Maia Sandu a avut un mesaj - este dispusă să discute probleme cu care se confruntă aceștia, dar s-a arătat convinsă că apropierea de Uniunea Europeană „aduce beneficii pentru absolut toți cetățenii”.

„În Moldova este democrație și voi ați putut să vă spuneți părerea. Haideți să protejăm asta și să nu ajungem un stat în care poți fi arestat pentru păreri”, a spus președinta.

Reacții după alegerile și referendumul din 20 octombrie

„Salut votul pentru integrarea europeană la referendumul din Republica Moldova şi pentru susţinerea populară exprimată în favoarea dnei Preşedinte Maia Sandu şi a valorilor democratice. Destinul trebuie decis doar de cetăţenii săi!”, este mesajul transmis de preşedintele Klaus Iohannis pe platforma X.

Oficialii români au fost primii care au felicitat țara pentru rezultatul la referendum.

„Felicitări tuturor cetățenilor moldoveni care au rezistat în fața presiunilor incredibile ale Moscovei și au reușit să își ducă țara de partea bună a istoriei”, a transmis premierul Marcel Ciolacu.

Mesaje de susținere similare au venit și de la alți candidați la prezidențiale din România: liderul PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat și el susținerea României pentru aderarea europeană a Moldovei.

Lidera USR, Elena Lasconi, a vizitat moldovenii care așteptau la coadă la vot la Verona, Iîn talia. „Cei care trăiesc în diaspora «au gustat» din ceea ce înseamnă Uniunea Europeană - libertate, democrație, prosperitate - și speră să aibă parte tot mai mult și la ei acasă de aceste beneficii ale Vestului”, scria Lasconi de la Verona.

Independentul Mircea Geoană nu a dat nicio declarație, până luni după-amiază, despre alegerile din Moldova. Nici George Simion, liderul AUR care are interdicție la intrarea în Republica Moldova, nu a comentat rezultatul alegerilor.

„Bravo, Republica Moldova! Vă mulțumesc pentru curaj. Îți mulțumesc, Maia Sandu. Conducerea și curajul tău au schimbat cursul istoriei. Europa este Moldova. Moldova este Europa. Viitorul nostru se va scrie împreună”, a transmis președinta Parlamentului European, Roberta Metsola. Șefa Parlamentului este prima dintre liderii de top europeni care a comentat alegerile din Moldova.

Luni după-amiază, a venit și reacția șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen:

„Felicitări poporului Moldovei și ție, Maia Sandu. Ați reușit din nou! În fața tacticilor hibride ale Rusiei, Moldova demonstrează că este independentă, este puternică și își dorește un viitor european!”, a scris Ursula von der Leyen pe rețeaua X.

Și aleșii români din Parlamentul European, printre cei mai vocali susținători ai integrării Moldovei în forumurile de la Bruxelles, au fost printre primii care au comentat rezultatele alegerilor.

Donald Tusk, premierul Poloniei, a felicitat-o pe Maia Sandu: „Înfuriază Moscova, impresionează Europa, își salvează din nou țara - asta e Maia Sandu. Un lider măreț și o națiune curajoasă”, a transmis Tusk pe X, fostul Twitter. Liderul de la Varșovia face și el parte din aceeași familie politică cu Sandu și a vizitat recent Moldova, unde a promis să continue cooperarea dintre cele două țări.

De cealaltă parte, Rusia spune despre rezultatul din alegerile prezidențiale că reprezintă un „blitzkrieg eșuat” al Maiei Sandu. Noțiunea de blitzkrieg, adică război-fulger, se referă la atacurile surpriză cu toate forțele armate.

„Observatorii consideră că referendumul a fost gândit pentru a consolida electoratul pentru victoria lui Sandu, în mijlocul crizei economice și a protestelor opoziției”, transmite TASS, agenția de presă de stat de la Moscova.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spune că ponderea crescândă de voturi „DA” la referendum și în favoarea Maiei Sandu, pe măsură ce s-au numărat buletinele de vot, este „greu de explicat, din punct de vedere mecanic”.

Îți mai recomandăm 11.500 de voturi avans pentru DA la Referendum. M. Sandu a câștigat primul tur al alegerilor. Moscova: alegerile nu au fost libere

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.