Igor Dodon: „Sunt cel puțin 5-6 riscuri sau grupe de riscuri majore pentru actuala guvernare. Primul – consensul în ceea ce ține de reforme și, în primul rând, reforma justiției. Am făcut tot posibilul din partea socialiștilor ca noi să găsim un compromis și cred că suntem la etapa când putem să găsim acest compromis și va fi găsit și deja merge implementarea. Pentru că noi trebuie s-o prezentăm public în timpul apropiat pentru că vor fi discuții publice și pentru ca în toamnă să începem să aprobăm legi, noi nu avem când așteptăm 3, 4, 5 ani sau nu știu cât cu avize nu știu de unde ș.a.m.d., trebuie să ne mișcăm foarte repede.”
Europa Liberă: Și ați spus că răbdarea cetățenilor are limită.
Prim-ministrul trebuie să meargă în Rusia, eu trebuie să merg în Occident mai des pentru a spune foarte clar care sunt prioritățile actualei guvernări. Nu înseamnă nimic, că cineva își schimbă vectorii, chestii
Igor Dodon: „Evident. De aceea, primul risc care îi gestionabil și v-am spus cum este acesta. Al doilea risc este numirea unor oameni în fruntea unor instituții. Și vedem că ne-am ciocnit cu acest risc acum, când este vorba de Curtea Constituțională și de Procuratura Generală. Acesta este al doilea risc; sper să putem să-l trecem. Trebuie să dăm dovadă de maturitate politică și să mergem înainte.”
Europa Liberă: Deci, partajarea funcțiilor nu a fost?
Igor Dodon: „Absolut, nici n-a fost nicio discuție în ceea ce ține de partajare. Eu vă spun sincer. Credeți, nu credeți, dar eu..., pe cuvântul meu de cinste, n-a fost nici un fel de partajare.”
Europa Liberă: Trebuie cetățenii să creadă.
Igor Dodon: „N-a fost nici un fel de partajare și nici nu poate să fie partajare. Eu am fost din start împotrivă să fie acorduri secrete – pe cine, unde numim –, facem concursuri și pe cei mai buni îi promovăm. Și atunci am spus împreună, la etapa inițială împreună cu dna prim-ministru: „Haideți să facem tot posibilul să nu promovăm membri de partid”. Bine, era ideea nici în Guvern să nu promovăm membri de partid, pentru că noi am propus în funcția de miniștri unele persoane și nu s-au acceptat, pentru că sunt membri de partid. Nu vreau să critic cum procedează partenerii, dar, bine, acesta este al doilea risc – numirea în funcții, care ar putea să fie o bombă sub majoritatea parlamentară. Al treilea risc – reformele economice și în mare parte generate de programele semnate, memorandumul cu Fondul Monetar Internațional, unele reforme pe care ar putea să se insiste din exterior cu costuri sociale, care ar putea să nu fie acceptate de toți în coaliție. Acestea este al treilea risc. Al patrulea – riscurile bugetare energetice, blocul acesta economic, adică tarifele, adică veniturile la bugetul de stat, suportul din exterior. Nu cred că vom admite unele întârzieri cu plățile, dar acesta tot este un risc, care noi trebuie să înțelegem că el există și el trebuie gestionat. A cincea grupă sunt riscurile geopolitice și aici este vorba de lupta geopolitică între marii jucători. La această etapă ei au consens pe Republica Moldova.”
Europa Liberă: Dar s-ar putea să apară un dezechilibru?
Igor Dodon: „Dar cine știe? Eu nu cred că în relația Uniunea Europeană – Federația Rusă ar exista astfel de riscuri, mi se pare că cel puțin referitor la această regiune există poziții comune. Mai sensibilă ar fi lupta geopolitică între Federația Rusă și Statele Unite. Da, noi putem face declarații că pe noi nu ne afectează. Ne afectează! Și poate să ne afecteze inclusiv această majoritate parlamentară, această coaliție și noi trebuie să ținem cont de aceasta. Cum să-l depășim acest risc? Prim-ministrul trebuie să meargă în Rusia, eu trebuie să merg în Occident mai des pentru a spune foarte clar care sunt prioritățile actualei guvernări. Nu înseamnă nimic, că cineva își schimbă vectorii, chestii ș.a.m.d., dar noi suntem, în primul rând, conducători de stat și președintele țării, în toamnă, în septembrie deja preventiv avem fixată agenda pentru Bruxelles, va fi vizita mea oficială la Bruxelles, va fi vizita mea în Statele Unite, sper că vor fi și întrevederi bilaterale cu conducerea Statelor Unite. O să am, evident, și o vizită la Moscova pentru a discuta cu gazul ce facem. Cred că la fel ar fi bine ca dna prim-ministru să aibă o vizită în direcția cealaltă.”
Europa Liberă: Dna Sandu a anunțat că ar putea la început de septembrie să efectueze o vizită în Federația Rusă.
Igor Dodon: „Păi pentru a minimiza acest al cincilea grup de riscuri geopolitice, noi trebuie să fim mai deschiși - toți - și cu Estul, și cu Vestul, toți; se referă și la președinte, și la Guvern, ceea ce nu a fost anterior.”
Europa Liberă: Cel mai important cred că contează ca sinceritatea și mesajele pe care le spuneți la Moscova să fie identice cu cele pe care le anunțați în Occident?
Igor Dodon: „Eu tot timpul… Noi am discutat cu Dvs. acest subiect anterior, eu tot timpul spun exact aceleași mesaje, și lui Hogan, și lui Vasnețov, și exact aceleași mesaje când merg la Moscova sau la Bruxelles, sau acum când voi merge în Statele Unite ale Americii.”
Europa Liberă: Ca să ducem la bun sfârșit gândul referitor la alegerile generale locale…
Igor Dodon: „Da, da. Și al șaselea grup de risc sunt riscurile politicii interne. Și aici se referă la două componente: alegerile locale și asumarea angajamentului și respectarea angajamentului că nimeni dintre noi nu face jocul cu Partidul Democrat, cu fracțiunea Partidului Democrat sau a lui Șor și nu atrage deputați din aceste fracțiuni pentru a-și majora fracțiunea, așa cum au făcut cei de până acum.”
Interviul integral poate fi urmărit aici