Robert Negoiță scapă de acuzația de ucidere din culpă. Dosarul morților de la Biblioteca Națională e în instanță. Primarul nu e inculpat

Șase muncitori care lucrau lângă Biblioteca Națională, în august 2021, au fost prinși sub un mal de pământ. Doi dintre ei au murit.

Primarul sectorului 3, Robert Negoiță, a scăpat de acuzația de ucidere din culpă, în dosarul accidentului de muncă de lângă Biblioteca Națională, din august 2021. Dosarul întocmit de procurori a ajuns în instanță și sunt cinci persoane inculpate - patru fizice și una juridică.

La aproape trei ani de la accidentul de muncă de lângă Biblioteca Națională, dosarul de cercetare penală instrumentat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 3 a ajuns, pe 18 iunie, în instanță.

Pe 2 august se împlinesc trei ani de când doi oameni au murit sufocați de un mal. Două companii deținute de Primăria Sectorului 3 făceau acolo lucrări fără autorizație de construire, pe un teren care nu aparținea sectorului.

Acuzațiile procurorilor sunt de ucidere din culpă, neluarea măsurilor de siguranță și securitate în muncă și instigare la neluarea măsurilor de siguranță și securitate în muncă.

În plus, din cauza inițială a mai fost disjuns un dosar, care a ajuns la Poliția Sector 3 - secția economică, și care vizează o persoană și mai mulți angajați ai Primăriei Sector 3, acuzați de abuz în serviciu.

Cine sunt inculpații în dosarul Biblioteca Națională?

  • Daniel Banu - în momentul accidentului, director Algorithm Residential S3;
  • Radu Alin Panait - fost președinte al Consiliului de Administrație al Algorithm Residential S3, actual președinte al Algorithm Construcții;
  • Dorel Tășcan - șef serviciu tehnic - Algorithm Residential S3;
  • Nelu Valentin Herciu - inginer - Algorithm Residential S3;
  • Algorithm Residential S3.

Părți civile în dosar sunt rudele muncitorilor răniți sau decedați, spitalele unde au fost tratați răniții și compania Algorithm Residential S3.

Primarul Robert Negoiță a fost și el cercetat, inițial, pentru ucidere din culpă și abuz în serviciu, așa cum Buletin de București a scris în mai 2022. Nu mai figurează, însă, în lista de inculpați.

Este, însă, posibil ca acuzația de abuz în serviciu la adresa lui să fi rămas și să fie cercetată în dosarul disjuns și aflat în cercetare la Poliția Capitalei.

Ce s-a întâmplat pe 2 august 2021?

„Pompierii bucureşteni au intervenit, luni, pentru extragerea mai multor persoane surprinse de prăbuşirea unui mal de pământ în zona Bibliotecii Naţionale. Două persoane de 50 şi 53 de ani au fost internate la Spitalul Universitar, iar alte două - de 33 şi 34 ani - la Spitalul Floreasca. Două persoane, în vârstă de aproximativ 50 - 55 de ani, au murit”.

Acesta e comunicatul de pe 2 august 2021 al pompierilor bucureșteni, trimis după o intervenție dificilă, care a durat până târziu în noapte.

Peste șase muncitori care lucrau pe șantierul de lângă Biblioteca Națională din București s-a prăbușit un mal de pământ.

Patru dintre ei au fost găsiți în viață de echipele de salvare. Un alt muncitor a fost găsit decedat în primele minute ale intervenției salvatorilor. Ultimul a fost scos din malul de pământ, mort, la ore bune după producerea accidentului.

Muncitorii săpau un șanț cu o lungime de circa 32 m, lățime 3 m și o adâncime cuprinsă între 2,2 m și 3,8 m, arată raportul de eveniment primit atunci de jurnaliștii publicației Buletin de București de la Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC).

Pe măsură ce jurnaliștii puneau întrebări despre lucrări, firme și autorizații, ieșeau la iveală nereguli:

  • Lucrările de lângă Biblioteca Națională din București nu aveau autorizație de construire,
  • Firmele care lucrau acolo erau în subordinea Consiliului Local Sector 3 - Algorithm Residential, Algorithm Construcții, Direcția Administrarea Domeniului Public Sector 3,
  • Terenul pe care se făceau lucrările nu aparținea Primăriei Sector 3, ci Ministerului Culturii,
  • Ministerul Culturii a negat că ar fi angajat firmele Primăriei Sector 3 pentru lucrări,
  • Cele trei firme fuseseră deja amendate de Garda Mediu pentru lucrările de lângă Biblioteca Națională,
  • Lucrările nu respectau cerințe minime de securitate în muncă - malurile de pământ nu fuseseră securizate,
  • Inspectoratul de Stat în Construcții nu fusese anunțat că se vor face lucrări.

Lucrările erau făcute de trei firme din subordinea Consiliului Local Sector 3.

Scopul lucrărilor ar fi fost amenjarea unor terase, după cum au aflat jurnaliștii de la Centrul de Investigații Media.

„L-am văzut (pe Negoiță, n.r.) cum se învârtea printre muncitori. Erau muncitorii unei firme a Primăriei Sectorului 3”, a declarat o sursă pentru jurnaliștii de la CIM.

6 iulie 2021 - primarul Robert Negoiță pe șantierul de lângă Biblioteca Națională din București (Sursa foto: Eugen Matei, consilier local sector 3)

Iar cel care putea răspunde la toate aceste întrebări, primarul Robert Negoiță, a tăcut. A postat doar un mesaj pe Facebook în care vorbea de comunitate, de rugăciuni și de instituțiile statului care își vor face datoria și vor afla vinovații.

A fost singura dată când Robert Negoiță a vorbit despre accidentul de la Biblioteca Națională.

Pe 2 august 2021, Robert Neogiță a comentat pentru prima și singura dată accidentul de la Biblioteca Naițională. Dar fără a-l menționa direct.

Negoiță n-a comentat nici măcar când informația că e urmărit penal a devenit publică.

Și nici în campania electorală care abia s-a încheiat, și în care Robert Negoiță a mai câștigat un mandat de edil, niciunul dintre jurnaliștii care au mediat dezbaterile electorale la care a participat nu l-a întrebat nimic despre incident sau dosarul său penal.

De fapt, nicio instituție a statului nu a mai comunicat nimic oficial despre accidentul de la Biblioteca Națională, din 2021.

Dosarul de la Parchet a ajuns în instanță

Europa Liberă a întrebat procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 3, cei care instrumentează dosarul accidentului, de ce a durat atât de mult investigația.

Anchetatorii au trimis o cronologie a investigației începută chiar în ziua producerii accidentului - pe 2 august 2021:

  • 2 august 2021 - deschidere dosar in rem pentru ucidere din culpă și vătămare din culpă, neluarea măsurilor de securitate în muncă, nerespectarea măsurilor de securitate în muncă.
  • 4 septembrie 2021 - patru suspecți sunt urmăriți penal pentru ucidere din culpă și neluarea măsurilor de securitate în muncă.
  • 17 ianuarie 2022 - procurorii extind urmărirea penală privind un abuz în serviciu.
  • 12 ianuarie 2022 - procurorii schimbă încadrarea juridică pentru unul dintre suspecți.
  • 20 aprilie 2022 - procurorii extind urmărirea penală la unul dintre suspecți pentru abuz în serviciu.
  • 18 mai 2023 - procurorii au dispus începerea urmăririi penale față de patru suspecți - acuzați de ucidere din culpă și neluarea măsurilor de securitate în muncă.
  • 30 ianuarie 2024 - au fost introduse în cauză părțile responsabile civilmente.
  • 9 februarie 2024 - s-a primit dosarul de cercetare a accidentului de muncă de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) București.
  • 12 aprilie 2024 - s-a dispus schimbarea încadrării juridice pentru doi dintre inculpați și extinderea acțiunii penale cu privire la unui dintre aceștia.
  • 13 februarie 2024 - au fost audiați inculpații.
  • 11 martie 2024 - inculpații au cerut readministrarea unor probe.
  • 12 martie 2024 - procurorii au primit răspuns de la unitățile medicale care au tratat muncitorii răniți, și care s-au constituit în părți civile, cu valoarea despăgubirilor.
  • 18 iunie 2024 - rechizitoriul a ajuns la judecătorii de la Judecătoria Sector 3.

Pentru a avea o imagine clară a circumstanțelor în care s-a produs accidentul, procurorii au cerut părea unor specialiști:

  • 24 noiembrie 2021 - a fost solicitată o expertiză tehnice juridicară în materie de construcții civile.
  • 8 aprilie 2022 - prima expertiză a fost finalizată.
  • 21 iunie 2022 - procurorii cer o altă expertiză, în același domeniu, luând în calcul aspectele sesizate în prima expertiză.
  • 18 octombrie 2022 - a doua expertiză a fost finalizată.
  • 27 aprilie 2023 - procurorii au audiat expertul pentru lămuriri.


În final, procurorii justifică cei aproape trei de anchetă prin „complexitatea cazului” și a numărului mare de persoane audiate - peste 40, precum și a timpului mare de așteptare a răspunsului de la alte instituții.

Ancheta - faza pe expertize

În cronologia prezentată de procurori sunt mai multe intervale de timp mari, în care pare că nu s-a mișcat nimic. Și totul se leagă de expertizele fără de care dosarul nu putea înainta.

  • Prima expertiză a fost solicitată la patru luni și jumătate de la accident,
  • A doua expertiză a fost solicitată la trei luni de la finalizarea primeia,
  • Expertul a fost audiat de procurori la șapte luni de la finalizarea celei de-a doua expertize expertizei,
  • ITM-ului i-a luat doi ani și jumătate pentru a finaliza dosarul de anchetă.

Primele concluzii ale inspectorilor de muncă, sub forma unui raport de eveniment, au apărut la trei zile după accidentul de la Biblioteca Națională.

Europa Liberă a întrebat ITM București de ce dosarul final de anchetă a durat atât de mult.

„Termenul de finalizare a fost prelungit până la primirea rezultatului expertizei tehnice solicitată angajatorului”, a fost răspunsul.

A doua expertiză a fost gata în octombrie 2022.

Iar dosarul ITM a fost gata 17 luni mai târziu, în februarie 2024.

Ce spun părțile implicate - firmele primăriei, Ministerul Culturii, primarul Robert Negoiță

Niciuna dintre firmele implicate în accident - Algorithm Residential, Algorithm Construcții - nu a comentat, pentru Europa Liberă, legat de implicarea în accident. Răspunsurile lor au fost aproape identice:

„Solicitarea dvs. face referire la o anchetă care este în desfășurare, motiv pentru care societatea noastră nu vă poate furniza informații din dosar/anchetă, nefiind abilitată să ofere astfel de detalii. Vă rugăm să vă adresți Parchetului”.

Ministerul Culturii - și cu accidentul în curte, și cu proprietatea încălcată

Ministerul Culturii a confirmat, pentru Europa Liberă, că nu a contractat lucrările de construcție de pe terenul de lângă Biblioteca Națională.

„Ulterior finalizării cercetărilor de la fața locului, lucrările au fost oprite și s-a început urmărirea penală”, spune ministerul Culturii.

Ministerul Culturii nu a răspuns, însă, dacă a făcut plângere penală după ce proprietatea sa a fost încălcată.

Robert Negoiță nu a răspuns la întrebările puse de Europa Liberă.

Ministerul Culturii așteaptă finalizarea urmăririi penale pentru a decide cum va acționa cu privire la tulburarea de proprietate.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.