Colonelul Florin Popa conduce contingentul român de pompieri detașați în Grecia. Vine din Sălaj, unde conduce centrul operațional al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență. Toți cei care au plecat să lupte cu flăcările au făcut-o voluntar.
E greu de prins la telefon de la distanță, e rezervat și își alege cu atenție cuvintele. De la sfârșitul săptămânii trecute nu prea are timp de altceva decât de a avea grijă de cei pe care-i conduce.
„Cel mai greu moment a fost impactul pe care l-am avut când am ajuns aici, pentru că arderea la intrarea în Atena. A fost pe o suprafață foarte mare și vă dați seama că imaginea a fost foarte urâtă și atunci cu toții ne-am gândit cum putem să acționăm la un asemenea incendiu ca să fie bine”, a declarat Florin Popa pentru Radio Europa Liberă
La plecare, colonelul Florin Popa a promis că se va întorce acasă cu toți cei cu care a plecat, nevătămați.
Lupta cu incendiile de pădure nu este tocmai una ușoară și nici ceva la ordinea zilei pentru niciun pompier, dar, spune Florin Popa, toți membrii echipei știu ce au de făcut.
Cum se intervine la incendiile de pădure
„Tehnica care se aplica la incendiile de pădure este total diferită față de cea care se aplică la un depozit de materiale, de exemplu. Dacă acolo avem o suprafață delimitată și o putem opri, aici, din cauza condițiilor meteo putem avea o dinamică a incendiului foarte mare și evenimente care pot să genereze alte incendii din cauza acelor scântei care sunt purtate de vânt”, explică Florin Popa de ce e atât de greu să lupți cu incendiile de pădure.
Stăm cu moralul bine, colegii mei au dat dovadă de profesionalism. Este foarte cald și la amiază, avem o viteză a vântului mai mare. Dar rezistăm.col. Florin Popa, comandantul detașamentului de pompieri detașat în Grecia
Pompierii români au lucrat, timp de două zile în apropiere de satul Spathari de pe insula Evia, cea mai puternic afectată de incendiile de vegetație.
„Incendiul se manifestă atât la nivelul pământului cât și la nivelul litierei pădurii și al coronamentelor, pădurea fiind de pini. Arderea este și a fost foarte violentă și ea poate pune probleme echipajelor de intervenție”, a mai arătat colonelul român.
Ajungerea pompierilor români în Grecia a avut un impact major asupra comunității. „Oamenii ne-au primit extrem de bine. Suntem un modul mare, 22 de autovehicule. Ne-au primit cu multe speranțe că vom putea să lichidăm cât mai repede incendiul”.
Presa elenă laudă profesionalismului pompierilor români
„Viteza, organizarea, meticulozitatea și reflexele instinctive sunt uimitoare. La sosirea în Evia, pompierii români au înființat peste noapte un centru independent cu servicii de logistică. Apoi au trecut la cartografierea drumurilor forestiere cu drone, au calculat direcția vântului și au folosit tehnologie de ultimă generație. În același timp, au profitat de zecile de pâraie care trec prin zonă și cu furtunurile racordate între ele pe distanțe de peste 60 de metri, au pornit să stingă focurile. De asemenea, s-au mutat de pe drumuri unde nu existau mașini pentru a nu împiedica circulația”, scrie publicația fimes.gr.
Într-o postare pe Twitter, și premierul grec Kyriakos Mitsotak mulțumește tuturor statelor care au trimis echipaje.
„În numele poporului grec, aș dori să-mi exprim recunoștința sinceră tuturor țărilor care au trimis asistență și resurse pentru a ajuta la combaterea incendiilor. Vă mulțumim că ați stat alături de Grecia în aceste vremuri dificil”, a subliniat Kyriakos Mitsotakis pe Twitter
Îți mai recomandăm Grecia | Incendiile mistuie regiunea Atenei. „Țara e un butoi de pulbere”Ministerul de Interne român a făcut și el public un moment în care unul dintre pompierii români, Florin, a primit drapelul grec în semn de recunoștință de la un coleg grec, Spiros, alături de care a luptat cu flăcările în apropiere de Spathari.
Pompierii români au plecat, inițial, într-o misiune de zece zile. Acum nu mai știu când se vor întoarce. Contingentul românesc reprezintă al patrulea cel mai mare trimis de statele lumii în Grecia după cele ale Germaniei, Franței și Poloniei.
AP transmite că flăcările au distrus aproape în întregime partea de nord a insulei Evia, unde incendiul este încă activ în cursul zilei de marți.
Îți mai recomandăm Galerie foto | Turcia și Grecia, în flăcări: opt morți și cel puțin 30 de răniți