MAE: 1.800 de cetățeni români s-au întors în țară. Mai sunt 450 de solicitări de evacuare din Israel și Fâșia Gaza

Pasagerii așteaptă îmbarcarea în avioane pe Aeroportul Ben Gurion de lângă Tel Aviv, Israel, 7 octombrie 2023.

Alţi 283 de cetăţeni români au revenit în ţară, în cursul nopții de marți spre miercuri, din Israel. O parte dintre ei au venit prin Iordania. Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că, în total, aproximativ 1.800 de români s-au întors de la izbucnirea conflictului.

Cei 283 de cetăţeni români au revenit în România cu trei curse Tarom - două din Tel Aviv şi una din Amman, Iordania - precum și cu o cursă aeriană a unei companii private, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, a declarat miercuri că aproximativ 1.800 de cetăţeni români au fost repatriaţi în siguranţă, de la atacurile surpriză ale Hamas împotriva Israelului, pe 7 octombrie.

„Până acum, aproximativ 1.800 de cetăţeni români au ajuns acasă în siguranţă mulţumită eforturilor Celulei de Criză a Ministerului Afecerilor Externe, echipelor Ambasadelor României în Israel şi Iordania, Oficiului român la Ramallah şi Consulatului General de la Haifa, prin zborurile Tarom şi ale unor companii private”, a declarat Odobescu, potrivit News.ro.

Față de cei aproape 1.800 de români care au venit în țară până miercuri dimineață, Ministerul Afacerilor Externe mai are în atenție alte câteva sute de solicitări de evacuare din zonă, spune purtătorul de cuvânt Radu Filip pentru Europa Liberă.

„În momentul discuției mai avem în atenție aproximativ 300 de solicitări din Israel”, a spus el.

De asemenea, în Fâșia Gaza se mai află circa 300 de cetățeni români, iar până în prezent au solicitat să vină în țară aproximativ 150 dintre ei.

„Evacuările vor fi posibile atunci când situația de securitate o va permite, pentru că vrem ca toată procedura să aibă loc în condiții de maximă siguranță”, a spus reprezentantul MAE.

Compania TAROM a anunțat că, începând de joi, va continua să opereze zboruri speciale către şi dinspre Tel Aviv, numai la solicitarea Celulei de Criză a Ministerului Afacerilor Externe.

Îți mai recomandăm Hamas atacă Așkelon, vestul Israelului. Bebeluși decapitați într-un sat israelian

Ministerul Afacerilor Externe a ridicat de sâmbătă nivelul de alertă pentru Israel, în urma declanşării stării de război de către guvernul israelian.

România cere cetăţenilor săi să urmeze instrucţiunile autorităţilor locale, să se adăpostească în clădiri şi, când situaţia va permite, să părăsească ţara. În plus, le cere celor care intenţionau să plece în Israel să renunţe la planurile de călătorie.

Ministerul reaminteşte că cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat se pot adresa Ambasadei României la Tel Aviv şi îşi pot anunţa prezenţa în regiune, comunicând astfel datele de identificare şi propriile coordonate la adresa de e-mail telaviv@mae.ro şi la numărul de telefon de permanenţă al Ambasadei României la Tel Aviv: +972 54 5643279, precum şi cel al Consulatului General de la Haifa: +972 543 998 038, pentru a putea fi contactaţi.

Totodată, MAE reiterează recomandarea adresată cetățenilor români care intenționează să călătorească în Israel să își reprogrameze călătoria și să urmărească rubrica Alerte de călătorie.

Un moldovean a fost ucis în Israel, peste 200 de oameni au fost evacuați

Un cetățean moldovean în vârstă de 35 de ani a murit în Israel, transmite Europa Liberă Moldova. Bărbatul activa în apropierea zonei de conflict.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene spune că menține contactul cu familia bărbatului decedat și promite că va oferi toată asistența necesară.

De asemenea, aproape 200 de cetățeni ai Republici Moldova s-au întors în țară în patru zile de când gruparea Hamas a atacat Israelul, potrivit datelor oficiale de la Chișinău.

În plus, celula de criză formată de Ministerul de Externe a primit de la moldovenii din Israel peste 300 de solicitări de informații cu privire la zborurile comerciale și situația din țara aflată în stare de război.

Îți mai recomandăm Israelul bombardează Fâșia Gaza. Coridor pentru civili intermediat de SUA