Alți 58 de români și familiile lor, repatriați din Liban. 270, repatriați în total de la începutul ostilităților Israel-Hezbollah

Cincizeci și opt de români și familiile lor au fost repatriați miercuri, pe 9 octombrie, din Liban.

Alte 58 de persoane, femei, copii, cazuri medicale, aflate în zona de risc maxim, au fost repatriate luni din Liban cu o aeronavă a Forţelor Aeriene Române. Numărul total al repatriaților se ridică la 270.

„În contextul escaladării conflictului din regiunea Orientului Mijlociu, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că miercuri, 9 octombrie 2024, cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale (MApN) și al altor parteneri instituționali, un nou grup de 58 de persoane aflate în situații vulnerabile, cetățeni români și membri de familie de gradul I, majoritatea femei, copii, cazuri medicale, persoane aflate în zona de risc maxim, a fost asistat în vederea repatrierii din Republica Libaneză, fiind transportat în România, la bordul unei aeronave aparținând Forţelor Aeriene Române”, transmite MAE într-un comunicat remis presei miercuri.

Cele 58 de persoane au fost sprijinite de personalul Ambasadei României la Beirut și de două echipe consulare mobile din cadrul Unității de reacție rapidă a MAE pentru eliberarea documentelor de călătorie și îndeplinirii tuturor formalităților necesare îmbarcării.

De asemenea, au fost făcute demersuri pe lângă autoritățile locale competente pentru realizarea zborului în condiții de siguranță.

Operațiunea este susținută și de alte autorități române la sosirea pe teritoriul României a cetățenilor români și a membrilor lor de familie. Structurile Ministerului de Interne, organizații neguvernamentale și Primăria București urmează să le acorde asistenţa necesară

Pe 7 octombrie, au fost repatriate 69 de persoane. Numărul total al repatriaților se ridică miercuri la 270, români și membri de familie ai acestora.

MAE reamintește că este în vigoare, încă din luna octombrie 2023, un avertisment de călătorie de nivel 8/9 – „EVITAŢI ORICE CĂLĂTORIE!” pentru întreg teritoriul Republicii Libaneze, disponibil la https://www.mae.ro/node/2896, informațiile fiind actualizate în mod constant, în funcție de evoluțiile de securitate din regiune.

MAE reiterează recomandarea fermă adresată cetăţenilor români prezenţi în această ţară de a-şi înregistra prezenţa la misiunea diplomatică a României la Beirut, pentru a facilita acordarea protecţiei consulare.

Îți mai recomandăm MAE: Alți 69 de români și familiile lor, repatriați din Liban
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI