România riscă să piardă în fața Gabriel Resources Gold Corporation în dosarul Roșia Montană. PM Ciolacu promite toate detaliile

Situl Roșia Montană a intrat în patrimoniul UNESCO ceea ce a făcut imposibilă continuarea proiectului minier al companiei Gabriel Resources.

Pe 10 februarie România așteaptă o decizie definitivă în procesul privind exploatarea minieră de la Roșia Montană. Premierul Marcel Ciolacu spune că e pregătit pentru discuții cu „cei care e posibil să câștige procesul” și a spus că toate documentele vor fi publicate pentru a se vedea cine a greșit.

Premierul Marcel Ciolacu a spune că a cerut miniștrilor care au informații despre proiect, dar și avocaților României din proces să îi ofere documentele „astfel încât românii, cu toţii, să ştie adevărul.”

„În ceea ce priveşte plăţile, sunt ferm convins că vom avea o discuţie cu cei care este posibil să câştige acest proces. Întâi şi întâi să vedem, instanţa ce sumă va hotărî. Oricum, vă promit că toate documentele, toate abuzurile, toate deciziile politice şi administrative luate ca România să piardă acest proces am să vi le pun la dispoziţie şi românii să ştie foarte clar cine a greşit în această speţă”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Pe 10 februarie ar urma să se ia decizia definitivă în procesul de arbitraj comercial în care compania Gabriel Resources Gold Corporation a dat în judecată România pentru că nu i-a mai permis dezvoltarea exploatării miniere de la Roșia Montană.

România a depus dosarul Roșia Montană la UNESCO în ultima zi de mandat de premier a lui Dacian Cioloș, 4 ianuarie 2017, și a fost inclusă în patrimoniul cultural universal în iulie 2021.

Includerea în patrimoniul UNESCO face imposibilă exploatarea minieră a aurului din zona Roșia Montană, cu atât mai puțin prin tehnologia invazivă bazată pe cianuri.

Citând surse guvernamentale, Digi24.ro scrie că guvernul se așteaptă să piardă procesul cu Gabriel Resources Gold Corporation. O asemenea sentință ar aduce obligații de plată de cel puțin două miliarde de dolari. Inițial, Gabriel Resources a cerut peste trei miliarde de dolari despăgubiri pentru că nu a putut realiza proiectul minier de la Roșia Montană.

Sursele guvernamentale citate de Digi24.ro spun că cei care ar trebui să plătească sunt „Dacian Cioloș și cei care au provocat scandalul Roșia Montană”, cu referire la dosarul depus la UNESCO de guvernul Cioloș.

Fostul premier Dacian Cioloș afirmă că responsabil pentru o eventuală înfrângere a României în procesul de arbitraj intentat de Gabriel Resources este fostul premier PSD, Victor Ponta.

În replică, fostul premier Dacian Cioloș afirmă însă că vinovat pentru probabila înfrângere în justiție a României este fostul premier PSD Victor Ponta, actualul consilier al lui Marcel Ciolacu.

Dacian Cioloș afirmă că Victor Ponta ar fi semnat actele care i-au permis companiei Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) să dea în judecată statul român. Victor Ponta ar fi negociat cu RMGC demararea proiectului şi le-a promis eliberarea zecilor de avize necesare, inclusiv modificarea unor legi de mediu şi de patrimoniu care protejau situl Roşia Montană, afirmă europarlamentarul Dacian Cioloș.

„Compania Roşia Montană Gold Corporation a dat în judecată statul român în iulie 2015, când prim-ministru era Victor Ponta. Evident, pentru Marcel Ciolacu este de vină Cioloş, care a ajuns la guvern în decembrie 2015, şi nu consilierul său „onorific” Ponta care, prin acţiunile sale şi ale prietenului Vâlcov, care era şeful Comisiei pentru Roşia Montană din Parlament, a dus România în această fundătură. Guvernul Ponta şi compania Roşia Montană Gold Corporation s-au înţeles, practic, în 2013 pentru demararea proiectului”, a transmis fostul premier într-un comunicat.

România a fost dată în judecată de Gabriel Resources pe 22 iulie 2015 la Centrul Internațional al Băncii Mondiale pentru Rezolvarea Disputelor legate de Investiții (ICSID), instituție cu sediul la Washington.

Pe 4 ianuarie 2017, în ultima zi a guvernului Dacian Cioloș, România a depus dosarul Roșia Montană la UNESCO, iar în vara lui 2021, Roșia Montană a fost inclusă în patrimoniul cultural universal.

Compania minieră Gabriel Resources a spus că înscrierea sitului în patrimoniul UNESCO încalcă „obligațiile” asumate de România și face imposibilă rezolvarea amiabilă a conflictului juridic deja declanșat.

Guvernul PSD condus de Mihai Tudose, care a urmat guvernului Dacian Cioloș, a dorit retragerea dosarului, pe motiv că ar afecta șansele României la curtea de arbitraj.

Proiectul minier de la Roșia Montană a stârnit controverse la nivel național și a generat mișcări de protest care s-au opus deschiderii exploatației. Unul dintre motivele principale ale opoziției față de proiect a fost tehnologia de minerit folosită, cu cianuri, care ar fi poluat iremediabil zona exploatației miniere.

Compania RMGC a susținut că proiectul minier ar fi contribuit semnificativ la relansarea economică a zonei Roșia Montană.

Îți mai recomandăm Roșia Montana | România vs Gabriel Resources, un proces de 5 miliarde de dolari. Câți bani primesc avocații