România va participa la înfiinţarea unei flote multinaţionale de drone, sub egida NATO

Secretarul general al NATO, Mark Rutte (al doilea din stânga) şi ministrul Apărării, Angel Tîlvăr (al doilea din dreapta), cu ocazia reuniunii miniştrilor apărării din ţările NATO.

România ar urma să participe la înfiinţarea unei flote multinaţionale de drone - aeronave pilotate de la distanţă - ca parte a extinderii capacităţii NATO de supraveghere terestră şi va face parte din două coridoare de mobilitate militară, transmite Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Iniţiativele au fost luate cu ocazia Reuniunii miniștrilor apărării din statele membre ale NATO, organizate la cartierul general al alianţei nord-atlantice de la Bruxelles.

Ministrul Apărării, Angel Tâlvăr, a participa la 2 sesiuni ale întrunirii, una dedicată cooperării cu ţările partenere din zona Indo-Pacifică.

Cea de-a doua sesiune a fost reprezentată de Consiliul NATO-Ucraina, în care ministrul a subliniat angajamentul României în sprijinirea Ucrainei, „atât prin inițiative bilaterale, cât și prin coordonare eficientă la nivelul NATO și UE, pentru asigurarea complementarității acțiunilor”, transmite MApN.

Angel Tîlvăr a semnat o scrisoare de intenţie vizavi de „cooperarea la constituirea unor flote multinaționale de sisteme de aeronave pilotate de la distanță (RPAS), ca parte a extinderii Capabilității NATO de Supraveghere Terestră (NISRF)”, se mai arată în comunicatul ministerial.

Oficialul român a semnat şi o altă scrisoare de intenţie, cu privite la stabilirea unui coridor de mobilitate militară între România, Bulgaria și Turcia, „esențial pentru îmbunătățirea conectivității și a capacității de răspuns rapid în regiunea Mării Negre.”

Îți mai recomandăm Încă o dronă în spațiul aerian al României - ținta a zburat 19 km în județul Constanța

În cea de-a doua zi a reuniunii, Tâlvăr a menţionat că planurile regionale de apărare trebuie implementate cât mai rapid, apărarea aeriană şi antirachetă ingrată la nivel aliat fiind foarte importantă „în contextul incursiunilor neautorizate ale dronelor rusești în spațiul aerian al NATO.”

Amintim, în noaptea de vineri spre sâmbătă, sistemul de supraveghere radar al Armatei române a identificat un nou obiect străin, pe care MApN l-a numit „țintă aeriană de mici dimensiuni”, care a violat spațiul aerian al României, populația din nord-estul județului Constanța fiind alertată prin sistemul Ro-Alert.

În 18 octombrie, ministrul Tîlvăr a semnat documentul de aderare a României la inițiativa coridorului VIII pan-european de mobilitate militară, alături de Albania, Bulgaria, Italia și Macedonia de Nord, pentru a îmbunătăți capacitatea de răspuns rapid în regiune.

La Bruxelles, reprezentantul României s-a întâlnit cu omologul său albanez şi a mai participat la o întâlnire aniversară a Coaliției Globale anti-ISIS/Daesh, respectiv la o reuniune a statelor participante la Gruparea de tip Națiune Cadru (Framework Nation Concept - FNC) - platformă cu rol în dezvoltarea capacităţilor NATO - coordonată de Germania.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.