Partida de fotbal România-Kosovo, întreruptă după ce românii au pus în tribune un banner: „Kosovo e Serbia”

Bannerul ridicat de suporteri ai echipei de fotbal a României la meciul împotriva echipei din Kosovo.

Meciul de fotbal România-Kosovo, de marți seara, a fost întrerupt timp de 40 de minute după ce gruparea de suporteri români „Uniți Sub Tricolor”, cunoscută pentru provocarea unor incidente și în trecut, a arborat la peluză un banner inscripționat cu mesajul „Kosovo e Serbia”.

Au fost și scandări cu mesajul ofensator pentru fotbaliștii din Kosovo și, deși antrenorii echipei române au încercat să discute cu fanii, aceștia nu s-au calmat decât după întreruperea jocului. Fotbaliștii din Kosovo părăsiseră terenul.

UEFA a transmis pe site-ul său că meciul România-Kosovo a fost „suspendat din cauza comportamentului discriminatoriu al suporterilor”.

„Federaţia Română de Fotbal dezavuează cu fermitate comportamentul iresponsabil al grupului de spectatori de la peluza Sud care a dus la întreruperea meciului de aseară, dintre România şi Kosovo, de pe Arena Naţională. Reiterăm în primul rând principiul după care este guvernat fotbalul în România, şi anume neamestecul politicului în actul sportiv”, a transmis Federația Română de Fotbal (FRF).

FRF a condamnat revizionismul și alte mesaje provocatoare de natură politică.

În ciuda avertismentelor oficialilor, într-o postare pe Instagram a contului „Uniți Sub Tricolor” de după meci, membrii grupării au transmis: „V-am spus-o și la Priștina, vă spunem și aici, Kosovo e Serbia”.

Fanii aruncaseră și cu torțe în spatele porții kosovare, la începutul partidei.

Potrivit gsp.ro, printre protagoniștii evenimentelor de pe Arena Națională este și Andrei Preda, zis „Gogoașă”, unul dintre liderii Peluzei Sud 1997 Craiova. Publicația precizează că luni, o altă grupare radicală a suporterilor români, „Honor et Patria”, al cărei membru co-fondator este liderul AUR, George Simion, anunțase că boicotează partida cu Kosovo.

Îți mai recomandăm Federația Maghiară de Fotbal vrea să folosească harta Ungariei Mari și pretinde că UEFA a aprobat

Kosovo și-a declarat independența de Serbia în 2008, în urma unui război violent la care a participat până și NATO. La nivel mondial, 101 state recunosc independența statului Kosovo și alte 13 și-au retras recunoașterea.

România este unul din cele cinci state UE care nu recunosc independența Kosovo din motivul că ar crea un precedent periculos pentru propriile regiuni cu tendințe separatiste. Celelalte state UE în situații similare sunt Spania, Grecia, Slovacia și Cipru.

Mesajul „Kosovo e Serbia” este unul dintre sloganele sârbe naționaliste, care neagă independența micului stat de la sud pe motiv că regiunea este una integrantă a teritoriului și istoriei sârbești și nu are dreptul să se separe de restul țării. Populația din Kosovo este majoritar etnic albaneză.

România a jucat, marți seară, cu Kosovo, în grupa I preliminară pentru EURO 2024, iar rezultatul partidei a fost 2-0.