România a intrat în Schengen cu granițele aeriene și maritime. Cum a fost la miezul nopții pe Aeroportul Otopeni

31 martie 2024 este data de la care românii călătoresc liber în spațiul aerian și maritim al Schengen. Măsura a intrat în vigoarea de la miezul nopții. Vedeți imagini surprinse pe aeroportul Henri Coandă, de lângă Capitală. 

Principalul aeroport din țară, Otopeni – cu peste 14 milioane de pasageri anul trecut – este cel mai avansat în privința dotărilor pentru separarea fluxurilor de pasageri Schengen și non-Schengen.

Pe cel mai mare aeroport al țării, Aeroportul Henri Coandă (Otopeni), au fost instalate dispozitive automate de scanare a pașapoartelor biometrice, care vor fi folosite pentru controlul călătorilor în țările non-Schengen.

Chiar dacă nu vor mai trece prin controlul Poliției de Frontieră pentru călătoriile din și dinspre state Schengen, cetățenii vor trebui să aibă la ei documente de călătorie valabile, respectiv acordul notarial al părintelui / părinților (document cerut și în prezent) pentru copii.

Polițiștii vor putea face în continuare controale, inopinate, „pentru a verifica identitatea și situația legală a persoanelor, dar și pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale”, potrivit instituției.

Minorii „nu vor avea nevoie de niciun aviz suplimentar (așa cum solicitase inițial MAI, n.r.), putând să călătorească în spațiul Schengen cu aceleași documente ca și până în prezent”, subliniază Poliția de Frontieră.

De pe 31 martie 2024, românii care călătoresc cu avionul în și din țările Schengen nu vor mai fi controlați de Poliția de Frontieră. Pentru copii, însă, vor fi necesare documente de călătorie valabile și acordul părintelui/părinților.