Comisia Europeană a lansat pe 4 martie un program pilot pentru aplicarea unor proceduri rapide de azil și returnarea imigranților ilegali în statele din care au venit.
Astfel, Comisia pune la dispoziția celor 27 de țări membre 85 de milioane de euro pentru a-și îmbunătăți capacitățile naționale la frontierele externe ale UE.
Totodată, Guvernul Uniunii Europe (UE) a anunțat că România și Bulgaria pot cere finanțare suplimentară pentru dotarea granițelor externe sale externe blocului comunitar.
România și Bulgaria - candidate la aderarea deplină la spațiul de liberă circulație Schengen - pot cere bani pentru a cumpăra mașini, camere de vedere pe timp de noapte, camere de detectare a mișcării și dezvoltarea sau modernizarea sistemelor.
Cele două țări intră de la 31 martie în spațiul de liberă circulație din Europa doar cu frontierele aeriene și de pe apă.
Aproximativ 12 milioane de pasageri nu vor mai fi astfel obligați să prezinte pașaportul în fața Poliției de Frontieră la intrarea într-o țară din Schengen sau pe aeroporturile românești.
După 31 martie, experți europeni, inclusiv austrieci, vor verifica cum fac față România și Bulgaria ca noi membre Schengen, parțial.
Îți mai recomandăm Spațiul Schengen | Ministrul austriac de Interne insistă asupra veto-ului pentru aderarea deplină a României și BulgarieiGuvernul de la București trebuie să convingă Viena să accepte aderarea deplină a României la Schengen, adică să fie de acord și cu eliminarea controalelor la granițele terestre.
„România va consolida spaţiul Schengen şi nu este deloc corect să avem în continuare doar o integrare parţială în acest spaţiu european de liberă circulaţie, a declarat luni, pe 4 martie, înainte de începerea Consiliului miniștrilor de Justiție de Afaceri Interne de la Bruxelles ministrul român al Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu.
Luni, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că România și Bulgaria sunt pe deplin angajate să protejeze frontierele externe ale UE așa că vor primi sprijin suplimentar.
În luna ianuarie, ministra de Externe a României, Luminița Odobescu, a declarat la one2one, că România și Bulgaria vor întări înclusiv controlul de la granița comună.