România a ajutat apărarea antiaeriană ucraineană, spune Zelenski

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski (în dreapta), într-o vizită de în care a inspectat câteva din cele mai moderne echipamente folosite de apărarea, aeriană ucraineană, cu ocazia Zilei forțelor armate ucrainene, în august 2023.

România s-a aflat printre alte țările care au sprijinit apărarea anti-aeriană ucraineană, a transmis duminică seară președintele Volodimir Zelenski, în contextul în care, potrivit lui, Ucraina trebuie să își întărească această componentă odată cu venirea iernii.

„Vă mulțumesc tuturor partenerilor noștri care au ajutat Ucraina cu apărarea aeriană. Acestea sunt țări diferite: Statele Unite ale Americii, Germania, Franța, Marea Britanie, Norvegia, Italia, România, Suedia, Țările de Jos, Slovacia, Cehia, Bulgaria, Polonia, Țările Baltice și alte țări. Patriot, NASAMS, IRIS-T, RAVEN, Hawk și alte sisteme” , a transmis președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în discursul său de duminică seară.

El a subliniat din nou despre importanța scutului aerian ucrainean pentru contracararea atacurilor rusești, temă pe care a insistat de-a lungul timpului.

„Nu putem vorbi deschis despre toate aspectele acum, dar scutul aerian ucrainean este deja mai puternic comparativ cu anul trecut. Are capacități mai mari, dar, din păcate, nu protejează încă pe deplin întregul teritoriu”, a spus Zelenski, menționând că se lucrează lucrează la îmbunătățirea acestor capacități.

„Fiecare lider și țară care ne ajută să ne întărim apărarea aeriană ne ajută să protejăm vieți”, a mai spus el.

Afirmațiile liderului de la Kiev vin în contextul în care el a subliniat că Ucraina trebuie să își întărească apărarea odată cu venirea iernii.

„Suntem aproape la jumătatea lunii noiembrie și trebuie să fim pregătiți pentru posibilitatea ca inamicul să crească numărul de lovituri cu drone sau rachete împotriva infrastructurii noastre. Rusia se pregătește de iarnă. Și în Ucraina, toată atenția noastră ar trebui să se concentreze asupra apărării, asupra răspunsului la teroriști, asupra a tot ceea ce poate face Ucraina pentru ca poportul poporul nostru să treacă mai ușor peste iarnă și pentru a crește capacitățile trupelor noastre.”

Se inaugurează centrul de pregătirea F 16 de la Fetești

Un sprijin concret pe care România îl acordă Ucrainei este înființarea Centrului european de pregătire a piloților pe avioane F16, care va fi inaugurat astăzi, luni, la Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă" Fetești.

România a semnat documentele de înființare, împreună cu Olanda și cu compania producătoare Lockhead Martin, încă de la final de august.

În cadrul centrului vor putea fi pregătiți și piloți ucraineni.

În vizita sa în România din octombrie 2023, președintele Volodimir Zelenski a evidențiat importarea deschiderii centrului, dar și sprijinul pe care România l-a acordat Ucrainei, atât din punct de vedere umanitar, cât și militar.

Declarațiile au venit după întâlnirea cu președintele României, Klaus Iohannis.

„E o decizie foarte importantă pregătirea piloţilor ucraineni în România. Se creează un centru de pregătire a acestor piloţi şi am discutat cu domnul preşedinte cum să accelerăm procesul de pregătire ca piloţii pregătiţi aici să fie printre primii pe front", a spus atunci Zelenski, citat de Agerpres.

Cu aceeași ocazie, el a afirmat că a insistat pe sisteme antiaeriene în discuţiile cu omologul român privind asistenţa militară. "Sunt foarte bucuros că Ucraina a fost auzită de România", a completat el.

Pe de altă parte, România nu a transmis până acum informații foarte concrete cu privire la sprijinul militar pe care l-a acordat Ucrainei, după cum arăta recent Europa Liberă.

Romtehnica, compania MApN, a fost în topul exportatorilor români în Ucraina, atât în 2022 și în primele inci luni din 2023, arătau datele obținute la final de septembrie de la Institutul Național de Statistică, în baza legii de acces liber la informațiile de interes public.

În top 10, este și ROMARM, compania Ministerului Economiei, care are subordonate toate fabricile de armament de stat. Totodată, România a exportat și drone și piese de drone de peste 56 de milioane de euro în Ucraina.

Pe de altă parte, în vizita pe care a efectuat-o în România în prima parte a lunii octombrie, Volodimir Zelenski a subliniat el însuși sprijinul militar și umanitar acordat de România.

Liderul de la Kiev a afirmat că a insistat, în discuţiile cu omologul său român privind asistenţa militară, pe sistemele antiaeriene. "Sunt foarte bucuros că Ucraina a fost auzită de România", a completat el.