Potrivit Ambasadei SUA, programul este destinat studenților care vor să experimenteze și să înțeleagă oamenii și cultura din SUA.
În anii de dinainte de pandemie, în jur de 7.000 de tineri din România mergeau în fiecare an în SUA prin intermediul Work & Travel. Cifrele plasează țara noastră pe primele locuri în lume în privința interesului pentru acest program.
„Se pot susține financiar, să călătorească și să stea acolo pe perioada de 3-4 luni, cât durează programul”, a declarat Europei Libere un reprezentant al agenției American Experience.
Este o situație din care toată lumea are de câștigat, mai spune acesta. „Angajatorii au nevoie de forță de muncă pe parcursul verii, pentru că atunci este sezonul turistic, iar studenții pot pleca doar vara, când au vacanță de la facultate.”
Locurile de muncă oferite prin acest program sunt în general în domeniul ospitalității - în hoteluri, restaurante, cafenele, sau chiar și în parcuri de distracții.
Efectele pandemiei
Numărul studenților români interesați să meargă în SUAa scăzut semnificativ odată cu începutul pandemiei. Potrivit Ambasadei, în 2021 au fost eliberate aproximativ 2.700 de vize.
„Sperăm că participarea la sezonul Work & Travel 2022 se va apropia de nivelul de dinainte de pandemie, însă capacitatea Ambasadei de a desfășura interviuri pentru viza de călătorie va depinde și de condițiile locale din România”, a precizat Ambasada SUA.
Dat fiind contextul pandemic, studenții care doresc să participe la programul Work & Travel sunt sfătuiți să fie atenți la cerințele de călătorie către Statele Unite.
Matei a avut trei locuri de muncă în Montana
Matei, un tânăr din Cluj-Napoca, și-a dorit mereu să ajungă în Statele Unite.
El a aflat în ultimul an de liceu de programul Work & Travel și spune că a fost atât de entuziasmat de oportunitate, încât s-a interesat din prima săptămână de facultate cum s-ar putea înscrie.
„M-am dus glonț la prima agenție care mi-a ieșit în cale”, povestește acesta.
Vizita din SUA, din 2019, a fost printre primele pe care studentul român le-a efectuat în afara țării.
Matei a lucrat pe post de camerist într-un hotel din Montana. După câteva săptămâni și nenumărate interviuri, și-a luat și un al doilea loc de muncă, part-time, făcând curățenie într-o clădire de birouri.
Timp de două săptămâni, la sfârșitul verii, Matei a avut chiar și trei locuri de muncă. „Mergeam acasă, făceam duș, vorbeam o oră la telefon cu cei de acasă și mă întorceam la muncă”, povestește acesta.
Deși Matei își dorește să se întoarcă din nou anul viitor, el recunoaște că experiența nu e pentru toată lumea.
„E mult de lucru, ești departe de casă, dacă apare vreo problemă ești pe cont propriu. Nu toată lumea dorește să iasă din zona sa de confort.”
În ciuda oboselii, Matei încă își amintește cu drag de timpul petrecut în America. „La 19 ani m-am urcat în avion și am traversat Oceanul. A fost o realizare pentru mine. Este o oportunitate pentru oricine își dorește să fie independent și să călătorească.”
Lavinia a lucrat la restaurantul unui hotel de lux
Pe Lavinia au convins-o prietenii să se înscrie la Work & Travel pe când era în anul I de facultate. „A fost o decizie ușoară pentru că tot timpul mi-am dorit să vizitez SUA”, povestește tânăra de 22 de ani.
Din dorința de a locui pe Coasta de Est, împreună cu prietenii ei, Lavinia a ales să meargă în Atlantic City. A ajuns acolo în 2019.
Au urmat trei luni în care a lucrat la restaurantul unui hotel de lux. „Lucram și câte 16 ore pe zi ca să nu fim nevoiți să ne luăm încă un job. Am spart cam multe vase. Eram obosiți”, povestește Lavinia.
Un aspect nefericit a fost însă cazarea, spune ea, deoarece erau 30 de studenți într-o casă cu trei etaje, iar condițiile nu erau chiar primitoare. „Era veche clădirea, dușurile nu funcționau tot timpul. De multe ori mergeam să fac duș la o sală de fitness din apropiere.”
În afară de trei zile petrecute la New York și câteva vizite în orașele de lângă Atlantic City, studenta nu a călătorit prea mult. „Nu am prea apucat să vizităm. Am vrut să venim cu mai mulți bani acasă”, povestește aceasta.
Lavinia spune însă că nu s-ar mai înscrie din nou. „A fost o experiență interesantă, am călătorit, am cunoscut oameni noi, însă nu aș mai participa. O singură dată a fost îndeajuns.”
Dani a făcut surf pe malul oceanului
Dani, din Sibiu, povestește că a fost o decizie ușoară să se înscrie la Work & Travel. I-a recomandat un prieten un job în cadrul programului și, știind că urmează să aibă o vară liberă, s-a gândit să profite de oportunitate și să plece în SUA.
El a lucrat ca „special events attendant” la un centru cultural din Rhode Island.
„Trebuia să aranjăm sălile după un plan de amplasament, iar în timpul evenimentelor ne schimbam în costume și întâmpinăm oaspeții”, povestește tânărul de 22 de ani.
Dani a ales să își petreacă vara într-un oraș din Rhode Island deoarece astfel era la malul oceanului. „Am putut să fac și surf în timpul liber. Ce-i drept, nu prea aveam mult timp liber.”
El recunoaște că nu era ușor, pentru că lucra des peste program, însă „era un job fain, stăteam mult în aer liber, era un mediu de lucru ok.”
Cazarea însă nu a fost ideală. „Stăteam cinci persoane într-o cameră destul de mică, a fost un pic mai greu, dar ne-am înțeles până la urmă”.
Dani a reușit, pe durata programului, să și călătorească prin SUA. „Am fost în Los Angeles, San Francisco, Seattle, am călătorit mult prin parcuri naționale, la Yellowstone, Glacier Park, Zion.”
Acesta spune că i-ar plăcea să mai participe odată. „Mi-a plăcut experiența, mi-a plăcut că am reușit să văd o grămadă de locuri, chiar m-am distrat.”
Anna Barabas este intern Radio Europa Liberă.