A STAR IS BORN // Viktor Orbán este una dintre marile bătăi de cap ale lumii, pionier al etnonaționalismului și exponent al unui curent care vrea să inventeze un trecut ce n-a existat niciodată, spune filosoful Jason Stanley, profesor la Universitatea Yale, într-un interviu acordat postului Klubrádió diupă o prelegere ținută la Universitatea Central-Europeană din Budapesta. „Vor să născocească un trecut care nici n-a existat. Suntem martorii acestui curent în Ungaria, în Rusia sau chiar în Brazilia. Viktor Orbán a fost un deschizător de drumuri în crearea de mituri false. În plus, nici marile companii de social media nu se obosesc să apere democrația sau măcar să combată știrile false”, consideră profesorul american. Aceste companii „fac bani din prin a te enerva, și cu ești mai nervos, cu atât te pot ancora mai bine pe rețea”.
// Despre un soi de avangardă vorbește și parlamentarul bulgar Georgi Markov, autorul cărții Viktor Orbán, fenomenul. La prezentarea volumului, în Sala Festivă a Parlamentului de la Sofia, au participat politicieni ai Opoziției și ai Puterii deopotrivă. Din cei 240 de parlamentari bulgari, 150 au și cumpărat volumul, scrie MagyarNemzet. Cartea ar putea avea succes, având în vedere că premierul Ungariei se bucură de popularitate în rândul tuturor partidele parlamentare din Bulgaria, mai puțin printre liberali. Orbán este însă cu adevărat popular în rândul oamenilor de rând din Bulgaria, spune Marcov. Are o popularitate atât de mare încât dacă ar participa la alegeri, ar fi de ajuns să spună doar un „Servus” și ar intra în Parlament.
// Tot despre modele a vorbit și Hunor Kelemen, la conferința Centenarul nostru - pentru o Românie multiculturală, ținută la Sfântu Gheorghe în fața unor tineri lideri români și maghiari: Viktor Orbán nu trebuie criticat, ci copiat, a spus președintele UDMR, citat de Kronika. Iar HungarianSpektrum ne anunță că premierul Ungariei este nici mai mult, nici mai puțin decât noul Isus.
INTERVIU // Românii comit aceleași greșeli pe care le-au comis și ungurii înainte de 1918. Contrar propagandei de la București, chestiunea maghiară nu este rezolvată în România și nici nu poate fi rezolvată cât timp nu va fi acordată autonomia fără de care nu există o garanție supreviețuirii comunității maghiare din Transilvania, spune Attila Demkó, specialist în politici de securitate și autorul unui thriller geopolitic de succes în Ungaria despre Bazinul Carpatic, într-un interviu acordat cotidianului Kronika. Specialistul de la Budapesta consideră că nu a lipsit mult ca evenimentele din Valea Uzului să degenereze într-un conflict sângeros și vorbește în interviu despre felul în care marile puteri sunt preocupate de problema româno-maghiară.
R.I.P. // A murit, la 86 de ani, prozatorul, eseistul și sociologul György Konrád, deținător al premiului Herder și una dintre cele mai cunoscute figuri ale literaturii maghiare la nivel mondial, scrierile sale fiind traduse, printre altele, în engleză, cehă, daneză, franceză, ebraică, olandeză, germană, norvegiană, italiană, rusă, spaniolă și sârbă, scrie Index.
UN ROBINSON VIZUAL // Marți a avut loc vernisajul expoziția Pe insule, a fotografului și scriitorului Attila Bartis, în sala Rotonda a Muzeului Național de Artă din București (MNAR). Deşi a devenit cunoscut ca scriitor, fiind unul dintre cei mai importanți autori contemporani din Ungaria, Attila Bartis a studiat arta fotografică, fotografia fiind mereu prezentă în viaţa lui. Selecţia, care poate fi văzută la MNAR până pe 17 octombrie, prezintă o parte dintre lucrările pe care Bartis le-a realizat în ultimii ani. O bună parte a materialului expoziţional va fi expus în premieră la Bucureşti, fapt care are o semnificaţie simbolică pentru un artist originar din Transilvania, scrie MTI. Lucrările sunt legate de insula Java din Indonezia, locul în care, pe lângă Budapesta, Atilla Bartis îşi petrece, de câțiva nai încoace, cea mai mare parte din timp. Expoziția poate fi văzută și la Galeria Uj Kriterion din Miercurea Ciuc. RFI a realizat ieri și un interviu cu fotograful și scriitorul maghiar.
REGELE NOMAZILOR // Balázs Gergő Gecse, un puști de 12 ani din sud-vestul Ungariei, inspirat de câțiva romi din Irlanda, s-a hotărât să aibă o viață de nomad. La terminarea liceului, în 2004, și-a urmat visul: a meșterit o căruță de poveste, și-a luat companie câteva necuvântătoare care să-i țină de urât și a pornit-o la drum. A bătut șoselele și cărările Ungariei mai bine de un deceniu, după care s-a decis să își încerce norocul și peste hotare: pleacă în Slovenia, apoi în Italia și ajunge în sudul Franței. Aici, pe 23 septembrie 2018, îi vine și sfârșitul: un vitezoman îl spulberă de pe șosea, trimițându-l într-o altă călătorie. Balázs, sau Bo cum îl alintau prietenii și fanii, avea 32 de ani. La un an de la tragicul accident, forumul autorilor de literatură pentru copii îi dedică mai multe povești despre ce înseamnă viața de nomad.
UN MEME VIU // Libertatea scrie de povestea lui Harold, adică Andras Arató, un domn de 73 de ani din Ungaria devenit celebru în 2010, după ce fața lui i-a atras atenția unui fotograf. Acesta i-a făcut câteva fotografii și le-a vândut unui site de imagini de duzină. De acolo, fotografiile cu Arató au fost răspândite, în diferite ipostaze, peste tot în mediul online. Cea mai celebră imagine este însă una în care are un zâmbet forțat, în timp ce se uită la obiectivul foto. Forumiștii dezvoltatorului britanic de jocuri video Facepunch Studios au botezat imaginea „Hide the Pain, Harold” („Ascunde durerea, Harold”). Așa a început răspândirea pe internet a meme-urilor cu bărbatul.
FFW // Săptămânalul MagyarNarancs anunță că romanul Baronul Wenckheim se întoarce acasă, scris de László Krasznahorkai, concurează cu alte nouă titluri în finala pentru National Book Award, al doilea cel mai important premiu de literatură din Statele Unite, după Premiul Pulitzer. Premiul este în valoare de 10 000 de dolari și se acordă din 1950. // Publicația maghiară scrie și despre scandalul din jurul recentului concediu al premierului ungar în Croația. Jurnaliștii de la MagyarNarancs spun că nu se știe cine a plătit vacanța lui Viktor Orbán pe litoralul croat, iar președintele Parlamentului, László Kövér, a avut grijă ca lucrurile să nu se lămurească. // Piesa de deschidere a albumului Deutschland, al trupei Rammstein, s-a auzit fără oprire în difuzoarele noului stadion Puskás din Budapesta, ce urmează să fie fi inaugurat pe 15 noiembrie cu partida Ungaria - Uruguay, de luni după masă până marți în zori. Motivul? O defecțiune tehnică care, promit administratorii stadionului, nu se va mai repeta, scrie Index.