Roșia Montană, la peste un an de la includerea în patrimoniul mondial UNESCO

Drumul care duce spre unul din tăurile Roșiei Montane.

Fosta școală confesională a bisericii romano-catolice, cunscută drept „Casa Albă”, una din multiplele imobile istorice în curs de restaurare.

Șteamp (utilaj de măcinare a minereului aurifer), amplasat în centrul Roșiei Montane de către compania RMGC pe vremea când milita încă pentru începerea proiectului minier în zonă.

Aproape 80% din imobilele din Roșia Montană, inclusiv din zona centrală, au fost achiziționate de RMGC.

Imobil aflat în curs de restaurare în centrul Roșiei Montane.

În Roșia Montană sunt deschise simultan mai multe șantiere unde se restaurează imobile vechi.

O fisură constatată în barajul Tăului Mare la începutul lunii a alarmat autoritățile și a dus la intervenții pentru scăderea nivelului apei.

Roșia Montană a fost timp de aproximativ 15 ani subiect de dispută intensă între susținătorii exploatării miniere propuse de RMGC și cei care i se opunea, localnici sau reprezentanți ai ONG-urilor.

În incinta Primăriei din Roșia Montană tronează încă Planul Urbanistic General finanțat de RMGC, anulat în două rânduri de instanță, ultima dată în urmă cu șase ani.

La Tăul Mare, la fel ca în alte puncte din Roșia Montană au avut loc filmări pentru Nunta de piatră (regia Dan Pița și Mircea Veroiu), film distins cu un premiu special la Festivalul de la Cannes.

Angajații Primăriei din Roșia Montană fac lucrări de sifonare a apei din Tăul Mare, pentru a împiedica creșterea nivelului acesteia.

Tăul Mare este unul din numeroasele lacuri folosite de localnici în trecut pentru alimentarea șteampurilor de spălare a minereului aurifer.

Includerea Roșiei Montane în patrimoniul mondial UNESCO a venit după ani de campanii susținute de ONG-uri și localnici, asumate și de Ministerul Culturii.

Muncitori pe acoperișul bisericii romano-catolice din Roșia Montană. Clădirea monument este restaurată în cadrul programului Timbrul Monumentelor Istorice, derulat de Institutul Național al Patrimoniului.

Călin Caproș, unul din cei mai buni cunoscători ai Roșiei Montane, indică o scenă din filmul Nunta de Piatră filmat în Roșia Montană, pe o pancartă amplasată în fața casei unde a fost filmată scena nunții.