Roșia Today: Cursa electorală, faza pe spitale a început

Fostul premier Mihai Tudose, actual candidat la europarlamentare pe listele lui Ponta

Pe lângă codamnarea la închisoare cu executare, o mare spaimă a politicianului român cu mesaj populist dus la extrem este internarea în spital. Să meargă la privat, unde e scump, condițiile sunt bune și șansele de supraviețuire cresc, sau să se ducă la stat, printre gândaci, cu populimea?

Recent, câteva figuri marcante din politică au căzut la pat. Liviu Dragnea a fost doborât de o hernie de disc. Ce a ales? O clinică privată, în condițiile în care sistemul medical de stat merge perfect, pe hârtie, și personalul e cu salariile mărite la zi. A vrut să nu intre în banii românilor, s-a auzit din sală. Mai bine beneficiază un om simplu de tratamentul la stat, Dragnea preferă să-și plătească operația din propriul buzunar. Un gest minunat, o întoarcere ca la Ploiești perfect executată. Și uite-așa, dintr-un gest care contrazice puternic mesajul său electoral, domnul Liviu s-a pus pe picioare și a mai câștigat și niște simpatizanți atinși la suflet de altruismul său.

Gabi Firea a avut cu stomacul. Cel puțin așa a reieșit din puținele informații apărute în presă. Ce s-a vrut să se transmită clar a fost că internarea s-a făcut la stat. Gabi e cu oamenii, cu bucureștenii. Deși are suficienți bani cât să-și facă propriul spital, ea a ales să stea într-un salon cu opt paturi și șaisprezece pacienți, toți cu borcanele de compot pe noptieră. E imaginea pe care cei mai mulți dintre noi o avem despre spitalul românesc de stat. E imaginea pe care Firea a vrut s-o lase în mintea votantului. Un sacrificiu mai mult decât o dovadă de încredere. În acest caz vorbim despre eroism.

Ieri, când toată România se pregătea să umilească Insulele Feroe la fotbal, nea Mihai Tudose a făcut infarct. L-o fi blestemat Dragnea după ce fostul premier l-a luat la rost că a ales operația la privat. Caz de urgență, nu prea ai timp să alegi locul unde ți se poate salva viața. Totuși, mi-l imaginez pe nea Mihai, cu jumătate de metru de corp în afara tărgii, murmurând stins, cu ultimele suflări: „Nu la privat, nu la privat.” După ce pacientul a fost redat omenirii, primul lucru menționat a fost că intervenția s-a făcut la un spital de stat. O mișcare electorală bună, în regim de urgență, în urma căreia Mihai Tudose i-a mai adus câteva voturi lui Ponta.

Acest concurs medical ne arată încă o dată cât de mici suntem și ce mize penibile avem. Suntem foarte curioși dacă politicienii au aceeași grijă și pentru înmormântare. Plec de tot într-un cimitir de stat sau într-unul privat? În ce Rai vreau să ajung? Cel cu lapte și miere sau cel cu extraopțiuni, în funcție de cât am cotizat? Sunt întrebări normale într-o țară unde, domnul Dragnea e martor și morții votează.