Proiect de lege al unui fost ministru UDMR pentru vânătoarea de urşi bruni

Senatorul UDMR Tánczos Barna, fost ministru al Mediului, a depus la parlament un proiect de lege prin care cotele de prevenţie şi intervenţie pentru vânătoarea de urşi bruni să fie stabilite prin lege, pe baza unor studii ştiinţifice. 

Iniţiativa legislativă depusă în Senat completează Ordonanţa de Urgenţă din 2021 privind intervenţia imediată şi Legea Vânătorii.

Proiectul de lege prevede că asociaţiile de vânătoare trebuie să preia probe genetice în cazul împuşcării, iar urşii masculi de vârf care depăşesc anumite punctaje şi urşii cu pui nu pot fi împuşcaţi.

De asemenea, se instituie obligaţia strictă de raportare pentru monitorizarea precisă a extragerilor.

Totodată, se stipulează în lege că Ministerul Mediului trebuie să efectueze recensăminte ale populaţiei de urs la fiecare doi ani şi să stabilească cotele de vânătoare pe baza acestora.

„Protecţia vieţii şi a proprietăţii umane trebuie să fie în centrul gestionării populaţiei de urşi bruni, alături de menţinerea speciei. Acest principiu este susţinut de UDMR”, a afirmat Tanczos. El a susţinut că, „prin includerea în lege a cotelor de prevenţie pentru 426 de exemplare şi a cotelor de intervenţie pentru 55 de exemplare pentru următorii doi ani, asigurăm un set de măsuri clare.”

Inițiativa senatorului UDMR de Harghita a fost semnată de peste 100 de parlamentari din arcul guvernamental dar și din opoziție și a fost înregistrată, marţi, la Parlament, scrie News.ro

UDMR transmite printr-un comunicat că grupurile sale parlamentare vor să obțină aprobarea unui cadru legal care să pună viața umană în prim-plan, dar pe baza unor studii ştiinţifice privind cotele de prevenţie şi intervenţie pentru populaţia de urşi din România.

„Toate cercetările efectuate în ultimii ani demonstrează că populaţia de urşi creşte semnificativ în România, iar odată cu aceasta creşte şi numărul de atacuri şi daune cauzate de către aceasta. Prin urmare, necesitatea intervenţiei este incontestabilă”, a declarat Tánczos Barna după depunerea proiectului de lege.

Senatorul spune că în activitatea sa de ministru a pus în aplicare un pachet complex de măsuri pentru convieţuirea om-urs în ultimii ani pentru intervenţia imediată împotriva urşilor periculoşi, achiziţionarea gardurilor electrice și plata daunelor cauzate de animale sălbatice.

El spune că ar fi inițiat recensăminte ştiinţifice ale populaţiei de urşi şi că a demarat un proiect european pentru înfiinţarea unei noi rezervaţii de urşi.

„În opoziţie, folosim şi mijloace parlamentare pentru a proteja viaţa umană. Prin includerea în lege a cotelor de prevenţie pentru 426 de exemplare şi a cotelor de intervenţie pentru 55 de exemplare pentru următorii doi ani, asigurăm un set de măsuri clare", a spus senatorul UDMR.

Proiectul de lege UDMR va fi discutat în Senat şi apoi, după lucrările comisiilor de specialitate din Camera Deputaţilor, proiectul final va fi supus adoptării de plenul Camerei.

Your browser doesn’t support HTML5

Urșii din România, veșnic vinovați de toate relele